САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ У БЕЛОЈ КУЋИ: Трамп води преговоре о Косову?

В. МИЈАТОВИЋ

22. 08. 2020. у 09:00

САСТАНАК представника Београда и Приштине у Вашингтону, који је требало да буде одржан 2. септембра, највероватније ће бити одржан два дана касније.

САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ У БЕЛОЈ КУЋИ: Трамп води преговоре о Косову?

Фото: АП

Постоји шанса да му присуствује и први човек Америке Доналд Трамп.

Како "Новости" сазнају, иако долазак Трампа није известан, та опција није искључена и управо због тога је састанак и померен. Спекулише се и да би скуп у Вашингтону уместо једног, могао да траје два дана, што су неки протумачили као стварање оквира да се појача притисак на Србију за постизање коначног договора:

- Ништа још није договорено, видим да постоје иницијативе да се датум помери за дан, два. Притисак на Србију увек постоји, али не треба унапред да бежимо и да се надамо да се никада ни о чему не постигне договор. Не мислим да ће бити лако, а да ли лично осећам велики терет поводом тога, одговор је - да - навео је јуче председник Александар Вучић.

Упитан да ли се на састанку у Белој кући на столу могу наћи и политичке теме, Вучић је рекао да би он волео да буду само економске, али да не искључује изненађења:

- Не могу да гарантујем да неће бити политичких питања, јер за политички дијалог и статусна питања је надлежна Европска унија, у складу са одлуком УН, што смо раније прихватили.

Могућност да Трамп учествује у разговорима Приштине и Београда помињала се и уочи 27. јуна, када је састанак првобитно требало да буде одржан. Вест о томе тада је објавио "Њујорк тајмс", али је она касније демантована.

О ДЕЧАНИМА У БРИСЕЛУ

ПРЕДСЕДНИК је рекао да ће Србија наставити да се политичким и дипломатским средствима бори за Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, "чак и за Бањску на северу КиМ, коју смо великим делом обновили уложивши огромна финансијска средстава":

- Ја ћу свакако ту тему отворити у Бриселу, јер то је једна од ствари о којој се тамо мора говорити. А не знам да ли ће се о томе разговарати у Вашингтону.

Убрзо је и тај састанак отказан јер је Специјално тужилаштво у Хагу, мимо досадашње праксе, јавно обнародовало да је поднело оптужницу за ратне злочине против председника такозваног Косова Хашима Тачија. Објављивање информације о оптужници тада је протумачено као намерна диверзија најмоћнијих земаља ЕУ, да би се у старту исекао покушај Трампове администрације да преузме процес преговора.

Од тада се стално потцртава да ће се у Америци разговарати само о економији, а да Европа остаје задужена за политичке аспекте. Ипак, како је Трамп и раније показао да не држи превише до дипломатских обзира и планова европских лидера, не би било изненађење да ипак одлучи да преузме иницијативу. Уколико би дошло до значајнијег напретка у преговорима, Трамп би то могао да упише као још један плус у спољној политици пред новембарске изборе, после недавног споразума Израела и Уједињених Арапских Емирата.

У том контексту, његов долазак на састанак имао би смисла јер би могао да појача притисак на преговораче да направе уступке користећи огромну политичку тежину коју носи функција председника Америке. Трампово присуство сигурно би повећало и притисак на Приштину која је досад одбијала било какве уступке, па чак и примену Бриселског споразума, у нади да ће актуелну администрацију у Вашингтону следеће године заменити нова, њима наклоњенија демократска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)