СВА ВЛАСТ СНС: Уз доминацију напредњака, настављено конституисање скупштина у градовима и општинама

Е. Д. Н.

21. 08. 2020. у 11:30

СВА ВЛАСТ СНС: Уз доминацију напредњака, настављено конституисање скупштина у градовима и општинама

Фото: В. Ћирић

НАЈВИШЕ кадровских комбинаторика, од свих локалних самоуправа у Србији, било је везано за расподелу руководећих места у Нишу.

 И, део "сценарија" је већ реализован, јер је током конститутивне седнице Скупштине града - посве подразумеване верификације мандата нових одборника - за председника изабран некадашњи челник Градске општине Палилула и директор овдашње "Електродистрибуције" Бобан Џунић. На месту секретара остаје Ружица Ђорђевић, а Скупштина ће данас од 11 сати бирати и - готово извесно - новог градоначелника.

Формиране су и одборничке групе - СНС под именом "Александар Вучић - за нашу децу" са 44, Ивица Дачић СПС и Драган Марковић Палма ЈС са шест, "Ниш, мој град - Драгослав Ћирковић" са четири, СПАС са три, колико има и ПУПС, те један самостални одборник Руске странке - Милан Крстић.

Због епидемиолошке ситуације, нишка конститутивна седница је одржана у сали Официрског дома, испред којег су се окупили припадници покрета Двери који су узвикивали: "Лопови, лопови"... Чим је седница почела, демонстранти су се разишли...

Неупоредиво мање буре је било у Книћу, где је доминација Српске напредне странке толико убедљива, да су и сви новоименовани функционери из њеног табора. Председник локалне Скупштине је, тако, Светлана Анђелић коју ће замењивати Милица Вучићевић, док је досадашњи члан Општинског већа Срећко Илић у фотељи председника Општине наследио Мирослава Николића. Илићев заменик ће бити Тања Николић Гавриловић, а јуче су изабрани и општински већници - такође сви напредњаци, с обзиром на то да је СНС у Книћу, од укупно 25 одборничких места, освојио - 19...

Фото: СО Кнић

Книж, нови председник Срећко Илић

Без неизвесности је протекло и формирање локалне власти у Пироту, где је конститутивна седница - због епидемиолошке ситуације - одржана у сали Дома културе. Нови-стари градоначелник, у петом мандату, је мр Владан Васић који је на месту челног човека Пирота од краја 2003, када је, после принудне управе, победио на ванредним локалним изборима. Сада је предводио листу СНС и од укупно 56 мандата у локалној Скупштини, напредњаци су освојили 36. Заменик градоначелника биће Милош Цолић, председник Скупштине града др Милена Димитрвијевић, а њен заменик Каратина Танчић.

На предлог градоначелника је изабрано и деветочлано Градско веће у којем ће владајућу већину представљати Александар Ћирић, Мимица Костић Ђорђевић, Бојан Ранђеловић, Братислав Рашић, Дејан Ранђеловић, Слободан Петровић и Сретен Савов, а социјалисте - који имају шест одборника - Лалка Ћирић и Ивана Јовановић...

Фото: В. Ћирић

Док реизбор напредњака Душка Нединића и Горана Ристића на места председник Општине у Петровцу на Млави и његовог заменика није био неко изненађење - због готово апсолутне доминације СНС у овом делу Србије, пажњу привлачи податак да ће Миланчета Аћимовића који је изабран за председника Скупштине замењивати социјалиста Драган Маринковић. У локалном парламенту ће секретар и наредне четири године бити Милица Марковић. Изабрано је и седам чланова новог Општинског већа...

Фото: В. Н.

Петровац на Млави, Душко Нединица

Јуче се гласало и у Трстенику где је председник Општине постала Милена Турк (СНС). Иако су напредњаци и социјалисти уочи седнице потписали коалициони споразум, сви чланови Општинског већа су из редова Српске напредне странке.

ЖЕНА ПРВИ ПУТ НА ЧЕЛУ НИША?

ЈОШ актуелни начелник Нишавског округа Драгана Сотировски (СНС) биће нови градоначелник Ниша - потврдио је за "Новости" повереник напредњака у највећем граду на Југу Звездан Миловановић.

Фото: Ј. Ћосин

 

Уколико одборници локалног парламента у којем Српска напредна странка са 47 представника има већину од укупно 61 мандата, Сотировски (на слици у средини, десно од садашњег градоначелника Булатовића) биће прва жена на челу Ниша. (Ј. С.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)