АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: ЕУ спрема механизме за надзор у примени споразума Београда и Приштине

Танјуг

19. 08. 2020. у 22:25

АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: ЕУ спрема механизме за надзор у примени споразума Београда и Приштине

Дото: Депозит

ПОРЕД постизања коначног и правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине, Европска унија има намеру да обезбеди решења за споразуме који нису спроведени у претходном техничком и политичком дијалогу, пише Коха.

Нерешена питања биће решена паралелно са преговорима за свеобухватни споразум, рекла је портпаролка ЕУ за спољну и безбедносну политику Набила Масрали, преноси Косово онлајн.

Намера је стварање механизама који ће надгледати спровођење раније потписаних споразума и оних који ће бити постигнути, а званичници из Брисела кажу да ће бити решена сва нерешена питања.

"ЕУ ће, као модератор дијалога, сарађивати са странама на свеобухватној нормализацији односа између Србије и Косова, решавајући сва нерешена питања. Сва питања о којима ће се разговарати у дијалогу су кључна за свеобухватну нормализацију односа између Србије и Косова. ЕУ и њене државе чланице очекују да ће стране имплементирати све раније споразуме. Нерешена питања прошлих споразума биће решавана паралелно са преговорима о свеобухватном споразуму", рекла је портпаролка ЕУ за спољну и безбедносну политику Набила Масрали.

Коха наводи да је о успостављању механизама за надзор над спровођењем евентуалног споразума било речи и на састанцима које је косовски председник Хашим Тачи одржао са званичницима из Брисела.

Питање механизама за надгледање имплементације помиње се и у документу који је Тачи у јануару 2019. саставио за државну делегацију, а што је Уставни суд одбацио.

"Очигледно је да ће Европска унија остати гарант имплементације овог споразума и биће успостављени посебни заједнички механизми за надгледање примене", наведено је у документу.

Канцеларија премијера Авдулаха Хотија није навела да ли подржава формирање тела која би надгледала спровођење споразума.

Недостатак надзорног механизма отежавало је мерење нивоа примене, а као резултат тога многи споразуми нису реализовани иако се о њима више пута преговарало.

Они који су упознати са ситуацијом кажу да је досадашњи приступ који је примењивала ЕУ створио ситуацију у којој стране тумаче споразуме како желе и криве једна другу за њихово непровођење, наводи Косово онлајн.

Од 33 постигнута договора, два су кључна, а које Београд и Приштина нису применили, док Брисел упорно тражи њихову реализацију.

Како се наводи, Београд је спречио отварање моста преко реке Ибар у Митровици, док Приштина није испунила обавезе у формирању Заједнице српских општина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)