ОДУСТАЛИ ОД ЖЕНЕВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ: Приштина се пријавила, па брже боље повукла апликацију

Танјуг

18. 08. 2020. у 22:13

ОДУСТАЛИ ОД ЖЕНЕВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ: Приштина се пријавила, па брже боље повукла апликацију

Фото: Ј. Матијевић

ТЗВ. КОСОВО се пријавило, а потом одустало од намере да постане потписница Женевске конвенције.

Како јавља Коха позивајући се на своје изворе у Министарству спољних послова, аплицирало се пре око месец дана, али је тада дошло до интервенције за повлачење пријаве због наставка дијалога Београда и Приштине.

Министарство није пружило објашњења за пријаву и разлоге повлачења, преноси Косово онлајн.

Женевска конвенција састоји се од четири основна споразума који укључују заштиту цивила, ратних заробљеника, рањеника и хуманитарних радника. Потписале су га и ратификовале 194 државе.

Након укидање реципроцитета од стране владе Авдулаха Хотија, други захтев из Србије био је да тзв. Косово обустави пријаве за чланство у међународним организацијама, као услов за заустављање кампање за повлачење признања Косова и повратак за преговарачки сто.

Испуњавање ових захтева потврдио је премијер Хоти изасланику председника САД Доналда Трампа за дијалог, Ричарду Гренелу, пре суспендованог састанка од 27. јуна.

Међутим, министарка спољних послова Меиза Харадинај Стубла се није сложила са одлуком да се обуставе пријаве за чланство.

Путем објаве на Фејсбуку 19. јула, она је рекла да Министарство спољних послова и дијаспоре није дало никаква обећања или се обавезало према Србији, а још мање да се одрекне напредовања и јачања свог међународног субјективитета.

“Косово је независна и демократска држава, коју је признало скоро 2/3 света, и чланица многих међународних и регионалних организација. Министарство спољних послова и дијаспоре нема никакав договор или обаћање Србији, још мање да се одрекне напредовања и јачања свог међународног субјективитета. МСП подржава премијера Хотија и свеобухватни тим Републике Косово да се укључи у дијалог ради постизања обостраног признавања са Србијом, поштујући два принципа о којима се не преговара: територијални интегритет и уставни поредак", написала је 19. јула Харадинај Стубла.

За опозицију одустајање од пријаве и суспензија других захтева за чланство у међународним механизмима представља одрицање од међународног субјективитета.

Посланица Покрета Самоопредељење Фиторе Пацолли рекла је за Коху да овај приступ штети Косову јер се ради о невиђеном преседану у међународним односима.

Бутринт Бериша из Приштинског института за политичке студије (ПИПС) каже да дијалог не би требао бити разлог одустајања од чланства у међународним организацијама.

"Способност успостављања односа са другима, тј. са државама и међународним организацијама, један је од основних елемената државности. Ово је тачка о којој апсолутно никада не би требало да се расправља, без обзира на околности”, рекао је Бериша.

Косово није чланица ниједне велике међународне организације од 2014. године, када се придружило Венецијанској комисији.

Али не зна се у које организације је успело да се учлани до сада, јер на званичном вебсајту нема података о тачном списку.

Да би се отворио пут заступљености у регионалним иницијативама, Косово је из претходног дијалога са Србијом пристало да буде представљено фуснотом, која се још није истопила, наводи Косово онлајн.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dragan

19.08.2020. 10:05

KAD CE JEDNOM TI SIPTARI ILI ARNAUTI DA UTULE SEBI U GLAVU "SRBIJA JE PRIZNATA DRZAVA SA DVE AUTONOMNE POKRAJINE, VOJVODINU I KOSOVO I METOHIJA" NITI MOZE ONI DA PRIZNAJU SRBIJU JEL NISU NI CLAN UJEDINJENIH NACIJA NITI PRIZNATI U SVETU. KOSOVO I METOHIJA JE AUTONOMNA POKRAJINA REPUBLIKE SRBIJE !!!

Tatic Mile

20.08.2020. 02:31

Mislio sam da su ovi arnauti donekle civilizovani ali ne samo ja vec i ceo svet se vara. Trebalo bi ih naterati da sami napisu da je Kosovo i Metohija autonomija Srbije pa ce to verovatno jednom i prihvatiti za stvarnost Mislim da bi se trebao doneti zakon za svakog siptara koji kaze da je Kosovo drzava, odgovara za potpirivanje mrznje i sirenja organizovanog napada na sopstvenu drzavu Srbiju, pa kad ih se par stotina nadje u bajbuku drugi arnauti ce se smiriti.