ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ОТКРИЋЕ: Трујемо се а нисмо ни свесни тога, научници пронашли пластику у људским плућима, јетри и бубрезима

Новости онлине

18. 08. 2020. у 18:15

КОМАДИЋИ микропластике појављују се у унутрашњости људских ткива, показује истраживање које су спровели научници са Државног универзитета у Аризони.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ОТКРИЋЕ: Трујемо се а нисмо ни свесни тога, научници пронашли пластику у људским плућима, јетри и бубрезима

Фото: Пиксабеј

Њихов тим је открио комадиће нанопластике у свих 47 узорака различитих људских органа које су испитивали, укључујући ту узорке плућа, јетре, слезине и бубрега.

Користећи оптички спектроскоп, научници су у сваком узорку ткива уочили трагове поликарбоната (ПЦ), полиетилен терефталата (ПЕТ), полиетилена (ПЕ), и неких "обичних" пластичних супстанци. Такође су пронашли и трагове бисфенола А (БПА), материјала који се користи у изради посуда за храну, преноси Футурисм.

- Пластику која загађује средину могуће је пронаћи буквално на свакој тачки земљине кугле. И за само пар деценија, човечанство је стигло од гледишта да је пластика од изузетне користи за чаовечанство, до тога да за њега представља једну од највећих претњи - истиче доктор Чарлс Ролски, који ће резултате истраживања представити на састанку Америчког хемијског друштва (American Chemical Society - ACS).

Микропластика је изузетно лако доспева у природу и тамо се дуго задржва, па су њену трагови често проналажени у најдубљим "ћошковима" наше планете, као што су велике морске дубине, па је тако и доспевала у морску храну.

Једно претходно истраживање, спроведено у Немачкој на узорку од 2.500 деце, старости између 3 и 17 година, показало је да 97 одсто сакупљених узорака крви и урина садрже токсичне нивое пластичних нуспродуката. Слично се деогодило и 2018, када је на 10 грама испитиване столице пронађено 20 делића микропластике.

Истраживање из Аризоне, међутим, показује изузетан ниво детаља када су трагови пластике у организму у питању.

- Анализирани узорци су нам дали детаљне информације о животу, начину исхране и изаовима којима су људи били изложени. Будући да смо упозанти са начином живота донора органам наша студија је прва показала трагове и начине потенцијалне изложености микро и нано пластици – истиче Ролски.

Он, међутим, додаје да су, у овој фази, научници још увек не знају да ли пластика која доспе у организам представља сметњу по људско здравље.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)