ИГУМАН САВА О ПУТУ КА ПЛАВУ: Решење је обилазница око манастира Високи Дечани

Танјуг

17. 08. 2020. у 14:34

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић саопштио је да би заобилазни пут око специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани омогућио наставак радова на ауто-путу Дечани-Плав.

ИГУМАН САВА О ПУТУ КА ПЛАВУ: Решење је обилазница око манастира Високи Дечани

Игуман Сава Јањић / Фото Танјуг

Игуман је на свом Фејсбук налогу представио мапу обилазнице око манастира која би, према његовом мишљењу, омогућила несметану градњу пута Дечани-Плав.

Јањић је навео да су ту идеју још 2014. године подржали међународни представници и тадашњи премијер, а сада председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

"Заобилазница око заштићене зоне манастира омогућила би нормалан наставак радова на магистралном путу Дечани-Плав. Локални пут кроз заштитну зону имао би посебан карактер, уз ограничења тешког саобраћаја, брзине и одговарајуће ширине", истакао је Јањић.

Он је указао да је то једино решење у оквиру постојећег Закона о специјалним заштитним зонама.

Игуман манастира Високи Дечани је нагласио да манастир никада није био против изградње пута, али да, као ни међународни представници, није могао да подржи кршење Закона о посебним заштићеним зонама.

"Оптужити манастир да изградња пута зависи од нас је бесмислица", написао је игуман Дечана. Јањић је такође указао да је реч о закону који је усвојила скупштина привремених приштинских институција и да локалне институције треба да раде на његовом спровођењу, а не на његовом кршењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)