РЕАЛИЗАЦИЈА ВУЧИЋЕВЕ ИДЕЈЕ: Формира се тим за заштиту светиња

Д. МИЛИНКОВИЋ

17. 08. 2020. у 09:00

РЕАЛИЗАЦИЈА ВУЧИЋЕВЕ ИДЕЈЕ: Формира се тим за заштиту светиња

Фото З. Јовановић

ВЛАДА Србије требало би у наредним данима да заједно са Српском православном црквом формира специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине на просторима на којима живи наш народ - сазнају "Новости".

Према нашим информацијама, ова идеја председника Србије Александра Вучића, који је говорио о нужности успостављања оваквог тела подстакнут новим ударима власти у Приштини на манастир Високи Дечани, добила је велику подршку у Патријаршији и интелектуалним круговима.

Идеја шефа државе је да се кроз рад овог тима међународној јавности аргументивано предоче сви ризици од нестајања хришћанске баштине, пре свега на КиМ, али и да се спречи да слична зла судбина задеси српска света места у Хрватској, али и у Црној Гори.

Како сазнајемо, овај тим требало би да чини значајан број експерата из разних области, од историчара и историчара уметности, архитеката, сликара, до црквених великодостојника и интелектуалаца, угледних јавних личности.

Председник Вучић поручио је да је заштита српске културне и верске баштине, пре свега на КиМ, али и на другим местима на којима живе наши сународници, приоритет наше државне политике. Он је упозорио да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, као и да је тај чин у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и са прописима које је донела Приштина.

Вучић је најавио да ће на наредном састанку у Бриселу, 7. септембра, од представника косовских Албанаца и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

Један од циљева - свету предочити ударе на храмове, од Дечана, па надаље

Према подацима Канцеларије за КиМ, на простору јужне српске покрајине налази се око 1.300 цркава, манастира и других објеката, локалитета и просторних целина које чине културно наслеђе српског народа. Око 150 цркава, манастира и других верских објеката СПЦ уништено је, оштећено и оскрнављено, од којих чак 61 има статус споменика културе. Уништено је и оштећено 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Ууништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на светском илегалном тржишту антиквитета.

Фото "Новости"

Српска баштина деценијама је била на удару и у Хрватској, где је по многима над њом спроведен "културни геноцид". Према неким подацима, само током рата деведесетих из српских цркава у Хрватској нестало је више од 7.000 икона. Тренутно су на делу и покушаји "својатања" српске баштине у Црној Гори.

Историчар Александар Раковић сматра да је због свега овога што се дешава прави тренутак за формирање тима за заштиту светиња, а можда чак, како каже, и увођење "идентитетских министарстава" - за везе са Србима ван Србије, за КиМ и за вере:

На КиМ се налази око 1.300 наших цркава и манастира

- Свакако подржавам све иницијативе за заштиту српства и наше културне баштине. Сад су се испољиле крајње намере многих који покушавају да униште или присвоје наше светиње и на КиМ, и у Црној Гори и у Хрватској, што је велики удар и на наш историјски, верски и културни идентитет и опасност за опстанак нашег народа. Неко има намеру да нас сабије на простор Србије без КиМ и Републике Српске, и то не смемо дозволити - каже Раковић за "Новости".

У ДЕЧАНИМА СПАС ТРАЖЕ И АЛБАНЦИ

РАДОВИ, односно проширење пута који се простире кроз заштићену манастирску зону, угрожавају постојећу потпору око имања Високих Дечана и могли би, уколико се наставе, да угорозе и цркву из 14. века. Због тога осим монаха, верника и читавог српског народа, због најновијег атака на светињу брину и многи Албанци, који признају да су крај моштију светог краља Стефана Дечанског пронашли излечење за себе или своје најмилије.Д. З.

Влада Србије и СПЦ одлучне да заштите нашу баштину на КиМ, у Хрватској и Црној Гори

ОБАВЕШТЕН И УНЕСКО

НАКОН привремене обуставе радова на путу Дечани - Плав који угрожавају Високе Дечане, отац Сава Јањић, игуман манастира, изразио је јуче наду да ће се у наредним данима решити то питање о коме међународна заједница има јасно и недвосмислено мишљење. Он је као нарочито важно оценио то што ће председник Вучић у Бриселу поменути то питање од виталног значаја за заштиту баштине на КиМ, за Србију и СПЦ.

- То није питање спремности на дискусију, већ поштовања закона који забрањује градњу магистралних путева кроз заштићене зоне, посебно поред споменика из 14. века и једног од најважнијих српских средњовековних манастира који су под заштитом Унеска.

Архимандрит Сава је навео је да се и Министарство културе због свега што се дешава обратило Унеску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

maniks

17.08.2020. 10:21

U potpunosti podrzavam ideju predsednika. Medjutim u timu ne vidim vojsku i policiju. Mora da postoji jedinica sastavljena od policije i vojske koja bi reagovala u krajnjoj situaciji , vrlo pokretna i obucena koja bi zastitila nase objekte .

Sitar

17.08.2020. 10:30

Зашто комисија? (Замајавање и илузија као да се нешто ради на проблему).Тиме треба да се баве све институције државе укључујући војску.Резолуција 1244 предвиђа повратак до 1000 наших војника на границу и заштиту манастира. Високи Дечани су близу границе са Албанијом

Slavko

18.08.2020. 00:12

@Mladen - Sram te bilo.Branis nesto moje od mene jos me nazivas neo-ustasom.Crnogorske svetinje su drzave Crne Gore i naroda koji zivi u Crnoj Gori kako god se izjasnjavao.Sovinizam koji proizvodite upravo takvi kao ti je pokazao 90-tih dokle je doveo i sta ste sve,,sacuvali''.Dalje ruke od Crne Gore!Nemojte nas vi braniti niti miriti,sredicemo mi to.Imate dovoljno vase gube pa se pozabavite sa tim a ne trpajte nos gdje mu nije mjesto.

Milan

17.08.2020. 21:57

@Slavko - @Slavko Svetinje nisu "države Crne Gore" već su to svetinje Srpske pravoslavne crkve. Ili si možda zaboravio da su država i crkva odvojene i da je to zapisano i u Ustavu Crne Gore. Nije manastir državna svojina, već crkvena. Ne živimo u vremenu komunizma pa da se nacionalizuju hramovi i crkvena imovina. Da nije možda neka katolička crkva u Kotoru ili Tivtu "države Crne Gore"? Nije, već pripada katoličkoj crkvi. Da ti najjednostavnije objasnim jednim pitanjem - Je li tvoja kuća upisana kao tvoja svojina, na tvoje ime, ili je države Crne Gore, upisana kao državna svojina?

Slavko

18.08.2020. 10:45

@Milan - Autokefalnost crnogorske pravoslavne crkve je ukinuta 1918 kada je crna gora i izgubila drzavnost.Obnovom drzavnosti prijatelju 2006 su se stekli i svi uslovi za obnovu autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve.Svetinje koje pominjes i koje,,branis''postoje prije 1918.god i sveti je su crnogorske.Suocimo se jednom u zivotu sa istinom,sve ce biti lakse.Probaj,ne boli