ДАЧИЋ О ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА ЕУ: Ревизија правила о границама ЕУ можда крајем августа

Танјуг

16. 08. 2020. у 09:39

ДАЧИЋ О ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА ЕУ: Ревизија правила о границама ЕУ можда крајем августа

Никола Скендерија

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да није реално очекивати да би Европска унија пре краја августа могла да ревидира одлуку о отварању граница за држављане Србије.

"У овом тренутку из Брисела нема ко да да препоруку, све европске институције су на одмору. Следеће ревидирање листе могло би да уследи око краја августа", рекао је Дачић за РТС.

То значи, како је додао, да нема наговештаја да ће се несто променити у позитивнијем смеру од стране Бугарске и Грчке

"Тако да приче око тога да ће Европска унија сада да промени неке одлуке нису реалне, већ су можда одраз наших жеља", истакао је Дачић.

Упитан колико је медицине, а колико политике у одлучивању о томе која ће правила важити на уласку у неку земљу, Дачић каже да ту има и једнога и другога.

"Сигурно да би епидемиолошка ситуација требало да буде основни критеријум. Међутим, има и других примера, ево, на пример, оно што се дешавало са Црном Гором, имало је доста политичких примеса, јер Црна Гора је могла и раније да донесе ову одлуку" (о отварању граница), истакао је Дачић.

С друге стране, указао је Дачић, постоје и земље као САД, које уопште нису уводиле ограничења.

Што се тиче одлуке Србије о новим мерама приликом уласка грађана из региона, каже да је то била препорука Кризног штаба, али да ипак постоји и неки реципроцитет.

"Црна Гора је скинута са негативне листе зато што су они донели (такву) одлуку", напомиње Дачић.

Говорећи о вакцини против корона вируса, Дачић каже да прво треба решити медицинско питање и да вакцина мора да буде ефикасна и безбедна.

"Када то скинемо са дневног реда, онда је друго питање способност наше земље да се нађе у том реду што више да бисмо на време добили вакцину", истиче Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)