НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево када ће бити формирана нова Влада

Д. М.

15. 08. 2020. у 10:13

НОВА влада Србије биће формирана почетком септембра, након важних разговора у Америци и седишту ЕУ о Косову и Метохији - сазнају незванично "Новости".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево када ће бити формирана нова Влада

Сала Владе Србије

Председник Александар Вучић јуче је рекао да размишља о два концепта при формирању новог министарског тима, од којих један подразумева просту коалицију СНС са једном политичком партијом, док би по другом била формирана "нека врста концентрационе владе".

Председник је открио и да је ближи концепту просте коалиције са једном партијом, али није желео да прецизира о којој се странци ради. Како откривају извори "Новости", тој позицију су, готово са подједнаким шансама, најближи социјалисти и СПАС Александра Шапића и ако превагне ова варијанта неће се знати до последњег часа која од ове две опције иде у Немањину 11.

- Ближи сам том концепту, али ћу још да мерим. Други концепт се односи на неку врсту концентрационе владе и то због ситуације око Косова и Метохије, другог таласа вируса корона који се очекује на јесен и неопходности да се изборимо са проблемима које ствара светска економска криза - образложио је своје дилеме председник Србије.

Вучић је навео и да се у формирању владе не бави математиком већ политком и да гледа шта ће да се дешава у Европи и свету како би нашао најбоље решење за Србију. Листа предвођена напредњацима је на парламентарним изборима 21. јуна убедљиво победила са 60,65 одсто, односно 188 мандата, што им омогућава и да сами формирају владу. У парламент су ушле још само две већинске листе - СПС и Јединствена Србија са 32 мандата, као и СПАС Александра Шапића са 11 посланика.

Из ових странака поручују да чекају позив за наредни круг разговора и да је одлука о саставу будуће владе на Вучићу и СНС. Потпредседница социјалиста Славица Ђукић Дејановић поновила је јуче да је СПС спреман да настави активности у којима је у последњих осам година учествовао заједно са напредњацима:

- Заиста не знам на кога је председник мислио када је рекао да је ближи концепту формирања владе са још само једном партијом у коалицији. Још није било никаквих конкретних разговора са СПС о заједничком формирању владе. СНС се налази у деликатној ситуацији управо због тога што има огромну већину у парламенту. Подела одговорности, због времена које је пред нама, таква је да изискује да се више пута мери а једном пресече. Кадровски потенцијал није проблем, али се размишља о концепту и о томе ко ће бити у влади, шта је за Србију најбоље.

Иначе, законски рок за формирање владе је 90 дана од конституисања новог сазива парламента. Посланици су положили заклетву 3. августа, што значи да нови министри морају да уђу у Немањину најкасније 2. новембра.

ШАПИЋ: ЧЕКАМО ПОЗИВ

АЛЕКСАНДАР Шапић, лидер СПАС, каже, за "Новости", да још чека позив за нови састанак са председником:

- Нисмо се још видели, а када ће то бити, не зависи од мене. Има доста ствари које се паралелно дешавају, држава мора да функционише и на Вучићу је да одреди термин сусрета због обавеза које има. Било би мало арогантно и препотентно да ми то сад намећемо. Све што сам о евентуалном уласку СПАС у владу имао да кажем, рекао сам, треба сачекати да се званично заврше сви разговори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)