ПРОТЕСТ ЗБОГ АЛБАНСКОГ УДАРА НА ДЕЧАНЕ: Србија се обраћа Унеску због упада у заштићену манастирску зону

Д. Матовић - Д. Зечевић

петак, 14. 08. 2020. у 17:45

ПРОТЕСТ ЗБОГ АЛБАНСКОГ УДАРА НА ДЕЧАНЕ: Србија се обраћа Унеску због упада у заштићену манастирску зону

Фото: Зоран Јовановић

КФОР није зауставио радове на изградњи магистралног пута у заштићеној зони манастира на КиМ.

Радови на магистралном путу Дечани - Плав, у близини манастира Високи Дечани, у петак нису заустављени упркос забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне. Мада смо са више адреса добили потврду да је Кфор успео да спречи наставак радова, у Епархији рашко-призренској су нам рекли да акција није прекинута. Очигледно је да локалне косовске власти имају подршку надлежних у Приштини и не маре на забране. Ово није први покушај нарушавања заштићене зоне, иако би радови трајно могли да угрозе статику цркве из 14. века и манастирских објеката.

Из епархије упозоравају да "овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик светске културне баштине, већ и отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што може да има несагледиве последице". Њихов апел је уродио плодом и са разних адреса је стигао захтев за стопирање радова.

- Када сам чуо да су радови настављени, одмах сам послао писмо директорки Унеска Одри Азуле у Париз и затражио од Умника да ми пошаље комплетан извештај - рекао нам је Синиша Шешум, представник Унеска за Балкан. - Високи Дечани су Унесков споменик и нећемо дозволити његово уништавање.

Унеску је писала и Мирјана Андрић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе.

- Ови догађаји показују и потврђују шта ће се десити уколико се оствари најстрашнији сценарио и Косово и Метохија буду одвојени од Србије - каже историчар проф. др Милош Ковић за "Новости". - Не може се веровати чак ни тамошњем законодавству, јер њихове власти не поштују ни одлуке међународних мировних снага. Локалне власти су очигледно подржане из Приштине и спроводе безочно насиље.

Министарство културе Србије у петак је хитно упутило протестну ноту највишим званичницима Унеска, позивајући их да заштите објекат културног наслеђа који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине.

Тешке машине у близини манастира / Фото Сава Јањић/фејсбук

- Нека се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско, јер културна искључивост и немар према непроцењивим споменицима православне вере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори. Такво поступање, не само да је противзаконито и по приштинским прописима, већ је део континуиране антихришћанске кампање на КиМ, која за циљ има брисање и поништавање српског присуства на тим просторима - истиче Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ и наглашава да је извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава у протекле две деценије.

Иначе, Епархија рашко-призренска упутила је захтев међународним представницима у Приштини и иностранству да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти. Подсетимо, став међународних институција и Савета за имплементацију зона био је да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избегне штета која се тренутно прави. 

Тешке машине у близини манастира / Фото Сава Јањић/фејсбук

Председник Србије Александар Вучић је упозорио да Приштина и на терену предузима акције против српског народа и цркве, што уноси додатни немир и стрепњу.

- Поново су упали у заштићену зону манастира Дечани и поново доводе велике машине да би копали тај регионални пут ка Албанији - рекао је Вучић.

- Њих баш брига што је то заштићена зона и што постоје судске пресуде чак и њихових судија. 

То уноси додатни немир и стрепњу и против тога ћемо се борити на сваком месту.

Из Српске листе осудили су "наставак срамног односа према свештеницима СПЦ међу којима је и малтретирање владике Теодосија на прелазу Јариње". Владика Теодосије враћен је у четвртак увече са овог административног прелаза док је путовао из правца Рашке ка Грачаници а прелазак му није дозвољен због тога што је превозио две канте меда као поклон сестринству манастира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Mapko

14.08.2020. 20:57

Sta ono rece Albanci nekada, da su sve manastiri i crkve na Kosmetu u stvari poreklom albanske ? A sada Albanci ne postuju sopstvenu kulturnu bastinu, cudi me da Albanci tako postupaju sa svojim crkvama i manastirima. Njihovo je sve to kao sto sam ja japanac.

Mišo Peć

14.08.2020. 21:08

Uvaženi profesore Koviću bezbroj puta sam čuo od naših vlasti da će medjunarodna zajednica biti garant mogućeg sporazuma sa Prištinom po pitanju očuvanja crkvene imovine na Kosovu i Metohiji.Oni veruju onima koji su izigrali Kumanovski sporazum,rezoluciju 1244 UN,Briselski sporazum i sve moguće dogovore,toliko su nas puta nasamarili da prosto nema broja,ali naši pregovarači uporno im veruju i rade i donose odluke od dvehiljadite godine pa sve do danas na štetu Srbije.

Prellee

15.08.2020. 11:43

Albanci uzimaju sve, cak i crkveno zemljiste.Malo im je sta su dobili, pa nastavljaju pljacku ne postujuci nikavu imovinu, zakone, moral...Oni koji im daju podrsku su gori od njih.Zapad je samo konstatovao da sa njima nista ne vrijedi, a nece da ih udare kao sto su Srbe udarili.Dokle ce ova nepravda da traje, sve dotle dok mi ne pokazemo svoju snagu, a neka mocna drzava ne stane iza nas.Nikako kao Milosevic, solo, bez podrske bilo koga.Prokleti bili oni koji ovo mirno gledaju i ovim lesinarima dopustaju da rade ovakve stvari.