ПРВЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ДЕСЕТ ДАНА? Рок за одлуку Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу 24. август

Д. З. - С. С. Р.

петак, 14. 08. 2020. у 07:26

ПРВЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ДЕСЕТ ДАНА? Рок за одлуку Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу 24. август

Специјални суд у Хагу

РОК да Специјални суд за злочине ОВК у Хагу подигне прве оптужнице истиче за десет дана. Наиме, 24. августа пролази шест месеци, колико је времена дато судији за претходни поступак да потврди или одбаци оптужнице из фебруара.

Јавности нису објављена имена оптужених, а судија за претходни поступак сам одлучује да ли ће нас обавестити о томе какву је одлуку донео. Текст оптужнице, чак и у случају да буде подигнута, може бити обелодањен, али и остати тајна (како поступак не би био угрожен) све док се окривљени први пут не појави пред судом. Тада најкасније наводи из оптужнице морају угледати светлост дана.

Позиве за саслушања у Хаг добило је више од 100 некадашњих припадника ОВК, а истражитељи су разговарали са око 1.000 сведока. Међу осумњиченима су Демуш Лаци, Рамуш Харадинај, Фитим Сељими, Сулејман Сељими, Сами Љуштаку, Рустем Мустафа...

Пракса је да се не објављују имена оних против којих је подигнута оптужница, али је то било другачије у случају Тачија и Весељија. Тужиоци су одлучили да обавесте јавност да се они терете за убиства, јер оптужени, како су навели, константно врше притисак на суд. Судија за претходни поступак има рок до 24. октобра да се изјасни о оптужници против Тачија и Весељија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)