ЈОШ ТРИ ПЛАТЕ ДО НОВОГ ПОСЛА: Бивши посланици и даље на платном списку Скупштине

Д. М. - С. С. Р.

13. 08. 2020. у 10:18

ЈОШ ТРИ ПЛАТЕ ДО НОВОГ ПОСЛА: Бивши посланици и даље на платном списку Скупштине

Новости / Танјуг

ПОСЛЕ конституисања новог парламентарног сазива, 154 бивша посланика наставиће политички живот ван клупа законодавног дома. Док се не снађу, пронађу нове или се врате пословима пре скупштинског живота, они имају могућност да у наредна три месеца примају 80 одсто од основне посланичке плате, што је око 65.000 динара.

Према нашим сазнањима, већина ће искористити ту могућност, али има и оних који су се већ изјаснили да желе да их бришу са платног списка парламента. Право на накнаду имају сви, осим пензионера, јер они по завршетку посланичког стажа настављају са примањем пензије по аутоматизму.

Радикали нису успели да пређу цензус, па је тако 22 посланика остало ван клупа. Бивши посланик СРС Миљан Дамјановић каже нам да су се сви из клуба, осим пензионера, пријавили за тромесечну накнаду:

- За то време пронаћи ћемо нове послове, неки ће се вратити на старе. Политичка борба се наставља и ван парламента. Размислићу шта ћу да радим. Приоритет ми је политика и сигурно ћу остати посвећен страначким обавезама како бисмо се што пре вратили где нам је место.

Лидер СРС Војислав Шешељ живеће од пензије и продаје својих књига. Сада је већ у припреми нова у којој ће се наћи сви говори на седницама Скупштине током претходне четири године.

После 19 година, у клупама неће бити правника Петра Петровића, који ће, како нам је рекао, чувати унуке.

- Писаћу и мемоаре, ако ми понуде неко задужење, прихватићу. Напустио сам и Јединствену Србију. Лидер Драган Марковић Палма је одлучио да не треба да будем на листи, да треба да дођу млађи, а ја им желим све најбоље. Син ми је адвокат, па ћу помагати њему. Живећу од пензије - рекао нам је Петровић и додао да и даље подржава власт.

Право из Скупштине Србије у пензију ће отићи Санда Рашковић Ивић из Народне странке:

- У јулу сам напунила 40 година стажа, док у јануару пуним 65 година живота. Време је за пензију у коју ћу отићи из парламента.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је већ узео радну књижицу и одјавио се из парламента, раздужио дипломатски пасош и место за паркинг.

- Нећу тражити додатна примања. Враћам се старом запослењу у НВО сектору и издаваштву и заједно са дугогодишњим пријатељима и сарадницима бавићемо се издавањем часописа и књига, организацијом трибина и предавања.

Обрадовић додаје да се захвалио запосленима у скупштинским службама и обећао да ће се вратити.

Бонус од три плате неће примати ни лидер ЛДП Чедомир Јовановић, као ни Војин Биљић из "Доста је било".

ДОБИЈАЈУ СТАЛНЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

СВИ некадашњи посланици имају право на сталне легитимације. То значи да кад год пожеле могу да дођу у парламент, посете библиотеку и присуствују свечаностима које се одржавају у парламентарном здању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)