МИНИСТАР ВУЛИН: Влада са странкама ДОС-а дозволила извоз оружја у Јерменију

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 13:27

МИНИСТАР ВУЛИН: Влада са странкама ДОС-а дозволила извоз оружја у Јерменију

Александар Вулин / Фото Министарство одбране

МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да се свака одлука о извозу оружја, у било коју земљу, добија на истоветан начин, тако што се испуне сви законски услови и да је исто било и када је реч о извозу у Јерменију, који је дозволила влада коју су чиниле странке ДОС-а, на челу са Мирком Цветковићем.

На питање новинара ко је дао довозлу за извоз оружја у Јерминуију и како се та дозвола добија, Вулин је у Крушевцу рекао да се та дозвола добија као и било која друга, односно да не постоји дозвола за Јерменију по некој посебној процедури, пошто све дозволе морају да дају министарства трговине, одбране и спољних послова.

Он је нагласио да морају да се испуне сви законски услови, а најпре да земља у коју се извози није под санкцијама УН.

"Већа количина нашег оружја и војне опреме, укључујући и технологије, извезена је у Азербејџан него у Јерменију. Влада Мирка Цветковића је донела закључак по коме је рекла да се и у Јерменију може извозити наоружање, пошто је 2006. то било стопирано, а онда је Влада Србије из времена када су је чиниле странке ДОС донела одлуку да може да се извози и у Јерменију", навео је Вулин.

Напоменуо је да су све ово време чак и исте фирме извозиле и у Азербејџан и у Јерменију, додајући да говори и о приватним предузећима.

Вулин додаје да политика може да донесе одлуку да се нешто ради или не ради у економији, али да је добро што политика више не одлучује о томе.

Истиче да је одбрамбена индустрија упозорила у свом писму да ће судбина око 17.000 запослених бити неизвесна ако политика буде одлучивала о томе где смеју или не нешто да извезу.

Вулин каже да ни Азербејџан нити Јерменија нису признале независност Косова и да су нам пријатељске земље, али и да морамо да водимо рачуна о интресима наше земље.

"Све је урађено на основу одлуке владе 2012. године, ми смо правна држава и морамо да поштујемо све одлуке влада пре нас, јер поштујемо правни систем", рекао је Вулин.

Додао је да ако нема политичке одлуке, онда се трговина наоружања спроводи по стриктно утврђеним правилима, као и да су то некада радиле директно државне фирме, док се сада то ради преко неких других предузећа.

Држава Србија није прекшила ниједно домаће нити међународно правило, нагласио је Вулин и додао да домаћа одбрамбена индустрија треба да постоји и да се бори на светском тржишту.

"Ако негде постоје спољнополитички интереси земље, одбрамбена идустрија ће то поштовати", додао је Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)