ПОТЕРНИЦЕ ИЗГОВОР ДА ПРЕКИНУ ДИЈАЛОГ: Нове провокације Приштине, после предлога Закона о вредностима ОВК

Д. З. - В. М.

10. 08. 2020. у 08:00

ПОТЕРНИЦЕ ИЗГОВОР ДА ПРЕКИНУ ДИЈАЛОГ: Нове провокације Приштине, после предлога Закона о вредностима ОВК

Припадници ОВК / Фото ЕПА

ПОСЛЕ стављања на дневни ред тзв. Закона о вредностима ОВК, из Приштине стижу нове провокације. Министарка спољних послова владе у Приштини Мељиза Харадинај Стубла изјавила је да представници Приштине треба да се повуку из дијалога све док Београд не повуче Интерполове потернице за припадницима бивше ОВК.

У последњих седам дана у Турској и Албанији накратко су приведени борци ОВК Имри Иљази и Муртез Кастрати, по потерницама Интерпола, а на захтев српског правосуђа. Приштински аналитичар за безбедност Нуредин Ибиши оценио је да "прогон бивших припадника ОВК долази као резултат неефикасности косовских институција", које не успевају да учлане Косово у Интепрол.

Позив Мељизе Стубла на блокаду разговора са Београдом, само је један у низу потеза Приштине, који стављају клипове у точкове једва покренутом бриселском дијалогу. Непосредно пре тога подигла се бура због закона којим се, практично, забрањује да било ко говори о неделима терористичке ОВК. Осим из Србије, осуде тог закона настављају да стижу и из света. После представника САД, Немачке и Швајцарске, реаговала је и Канцеларија ЕУ у Приштини. Они су позвали приштинске власти да преиспитају неке од одредаба овог закона, које, како су навели, "подривају и кажњавају слободу изражавања, као важан елемент основних европских вредности и права".

У објави Канцеларије ЕУ у Приштини на "Фејсбуку", стоји да ће, уколико буде усвојен у тренутном облику, "овај закон подрити локалне и међународне напоре за ојачавање поштовања основних права на Косову".

Донедавни председник Одбора за КиМ у Скупштини Србије Милован Дрецун оценио је да је циљ спорног закона забрана говора против ОВК и да ће "тај ефекат застрашивања донети одређени резултат":

- Предлогом закона поручено је српском народу, али и потенцијалним сведоцима, да не говоре против припадника ОВК. Видећемо да ли ће сада неки сведоци променити исказе.

Председник Александар Вучић раније је рекао да ће Српска листа на КиМ морати да се оштро супротстави доношењу овог закона.

РАСПРАВА У ЧЕТВРТАК

УПРКОС противљењу међународних представника на КиМ, предлог закона о "вредностима ОВК" уврштен је у дневни ред косовске скупштине на седници одржаној у петак, а расправа о њему биће настављена у четвртак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

ANTE BAN

10.08.2020. 09:42

Ovo znači da pravog dijaloga neće biti sve do promjene stanara u Bijeloj kući =4.11! Kosovarima se s razlogom ne žuri; mogu ovako neograničeno dugo, a Srbija će zbog "zamrznutog konflikta" biti zaustavljena prema E-uniji i Zapadu, što uključuje i razne novčane pomoći!

Dragan

20.08.2020. 13:11

OVA DINASTIJA HARADINAJ BAS NESVATAJU DA SU ONI TERORISTI I TREBA MALO DA SE RASPITAJU ODAKLE SU I KAKO SU DOSLI NJIHOVI DEDOVI NA KOSOVO I METOHIJU. 1981 GODINE SU UBIJALI IZ ZASEDE JUGOSLOVENSKU POLICIJU I NAPADILI SRPSKI ZIVALJ,KRALI STOKU LETINU PRAVO DIVLJASTVO TO SU GENI OD DIVLJIH PLEMANA ARNAUTA KOJI SU ZIVELI NA PLANINAMA PROKLETIJA DOK POVLACENJEM TURAKA NISU SISLI NA KOSOVO I METOHIJU.