БЕЗ СРБИЈЕ НЕМА ПОМИРЕЊА: Милорад Пуповац каже да у Београду “не тражимо ментора него партнера, нећемо ни патроне из Загреба”

Novosti online / Агенције

08. 08. 2020. у 21:11

ПРЕДСЕДНИК Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је у суботу да помирење Хрвата и Срба у Хрватској никад неће бити потпуно без помирења Хрватске и Србије.

БЕЗ СРБИЈЕ НЕМА ПОМИРЕЊА: Милорад Пуповац каже да у Београду “не тражимо ментора него партнера, нећемо ни патроне из Загреба”

Милорад Пуповац / Фото Танјуг

- За један део помирења нисмо довољни ми у Хрватској, због тога не би требало слати поруке које ту могућност отежавају, а поготово искључују - истакао је Пуповац на прес конференцији у центру Загреба, испред споменика Петру Прерадовићу.

Пуповац је додао да су "у Книну на дан који Хрвати доживљавају као дан победе, а Срби као дан страдања, помешани брашно и вода":

- Сви су, а највише Пленковић, додали квасац и прстохват соли. То је ове године био квасац мира. Започет је процес мешања теста за погачу помирења.

Он је у суботу поручио министру спољних и европских послова Гордану Грлићу Радману, који је изјавио да се "Вучић меша у унутрашња политичка питања Хрватске", да кад већ дели лекције, осигура српским туристима да их не нападају у Хрватској и не исписују им поруке мржње.

- Ми у Србији не тражимо менторе, него партнере, али не тражимо ни патронизирање из Хрватске. Било би неозбиљно очекивати да овакав процес може успети без комуникације са највишим званичницима у Србији - појаснио је Пуповац.

ШТА ЈЕ АКО НЕ "ЧИШЋЕЊЕ"?

АКО "Олуја" није била етничко чишћење, шта Хрватска тачно слави у Книну очишћеном од Срба - упитао је министар одбране Александар Вулин, одговарајући хрватском министру спољних и европских послова Гордану Грлићу Радману. Он је у саопштењу додао и да "није довољно спустити цвет на једно од места убијања Срба, а рећи да је протеривање 250.000 и убијање 2.000 Срба чин милосрђа, није довољно причати о казнама за злочине, а од (Анте) Готовине правити хероја, нити је довољно напасти председника Вучића да би лаж постала истина".

Казао је да је њега и Пленковића партнерима учинила жеља да електрична енергија дође и у последње село у којем живе Срби и да је срамота да рођаци Николе Тесле немају струју. Пуповац је истакао да се нестали, ратни злочини и промена начина на који се славе неки дани, морају дискутовати између Хрватске и Србије.

- Колико год протеклих дана изгледало да у Србији те воље нема, ја ћу вам рећи да знам да је има - закључио је Пуповац.

Он је истакао да је трауматично искуство Срба након ратова 90-их велико и да зато треба имати стрпљења.

- Мој задатак није да продубљујем трауме и сукобе, мој задатак је да стварам претпоставке за овај процес - рекао је Пуповац.

Говорећи о Вуковару, он је казао да би желео да буде простора и за комеморацију страдања Хрвата и за комеморацију страдања грађана Вуковара српске националности.

"ПАЉБА" ПО ВУЧИЋУ

ХРВАТСКИ министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман одбацио је као нетачне тврдње српског председника Александра Вучића да је операција хрватске војске и полиције, "Олуја", била највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. Грлић Радман је тим поводом оценио да се Вучић "меша у унутрашња питања Хрватске".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)