БОЛЕСНИХ МАЊЕ, А ИЗБОРИ ДАЛЕКО: У Шапцу се још не назире одлука о поновљеном гласању на 27 бирачких места

А. Делић

субота, 08. 08. 2020. у 20:36

БОЛЕСНИХ МАЊЕ, А ИЗБОРИ ДАЛЕКО: У Шапцу се још не назире одлука о поновљеном гласању на 27 бирачких места

Гласање у јуну / Фото А. Делић

ПОЛИТИЧКИ противници у Шапцу, једином граду у Србији где још нису окончани локални избори, заузимају ниски старт уочи очекиване репризе гласања на 27 од 100 бирачких места, након што је ГИК одлучио да на захтев странке Небојше Зеленовића делимично поништи вољу бирача.

Да поново гласа, могућност ће имати око 30 одсто бирачког тела, или 29.000 од укупно 103.000 пунолетних грађана.

Готово све je било кристално јасно и након јунских избора, када су напредњаци освојили 12.000 гласова више од Зеленовићеве странке која 20 година управља Шапцем. Ипак, поновљено гласање је "замрзло" стање са короном, а када ће бити одржано, још нико не може са сигурношћу да тврди, премда се битно смањио број заражених. Да би се изборни процес наставио, неопходно је да се укине ванредна ситуација, а седам дана након тога Шапчани би ишли на биралишта.

У међувремену, на шабачкој политичкој сцени заоштрава се реторика. Тако су, крајем седмице, активисти СНС путем друштвених мрежа прозивали локалну власт зато што са хигијенским пакетима грађанима дели и Зеленовићеве флајере са предизборним порукама.

"Није корона на 27 бирачких места већ у целом Шапцу", један је од коментара на "Фејсбуку", који јасно указује на то како ови пакети селективно стижу до Шапчана.

Многе очи упрте су и у Завод за јавно здравље, који би локалном штабу могао дати препоруку за укидање ванредне ситуације. Међутим, директор те установе др Бранко Вујковић је веома опрезан у давању прогнозе и додаје да локални штаб ни пре није слушао препоруке струке. Иначе, Зеленовић је више пута оптужио ову регионалну установу, која покрива два града и шест општина, за наводну опструкцију.

БИРАЧКА МЕСТА

ГРАДСКА изборна комисија поново је заседала у петак, после 28 дана паузе, када је донето решење о одређивању бирачких места. Против су гласали представници СНС, негодујући јер су оба биралишта у Мајуру на којима се понавља гласање, пребачена у зграду основне школе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)