ЕУ ПРОТИВ ПРИШТИНА НЕ ХАЈЕ: Нацрт закона о вредностима ОВК подрива слободу изражавања

Танјуг

07. 08. 2020. у 21:33

НАЦРТ закона о вредностима ОВК подрива слободу изражавања, саопштила је данас Канцеларија Европске уније на Косову на свом Фејсбук профилу.

ЕУ ПРОТИВ ПРИШТИНА НЕ ХАЈЕ: Нацрт закона о вредностима ОВК подрива слободу изражавања

Фото Deposiphotos

Канцеларија је навела да се модерне демократије ослањају на критички надзор и информативне дебате, на којима се разговара и интерпретирају историјски догађаји.

ОВК је интегрални део историје Косова, навела је Канцеларија Европске уније на Косову, али и приметила да Нацрт закона о заштити ратних вредности ОВК садржи одредбе које изазивају озбиљну забринутост у односу на право људи да имају своје мишљење, навела је Канцеларија.

Ове одредбе подривају и кажњавају слободу изражавања, кључни елемент европских основних вредности и основних права загарантованих Уставом Косова и Европском конвенцијом о људским правима, оценила је Канцеларија ЕУ на Косову.

Она је позвала надлежне да размотре те одредбе, напомињући да ће, уколико буде усвојен у садашњем формату, закон поткопати локалне и међународне напоре за даље јачање поштовања основних права на Косову о вредностима ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)