СКУПШТИНА У ПРИШТИНИ: Почела расправу о закону о тзв. ОВК

Танјуг

петак, 07. 08. 2020. у 21:11

СКУПШТИНА У ПРИШТИНИ: Почела расправу о закону о тзв. ОВК

Фото: Танјуг/АП

СКУПШТИНА привремених приштинских институција почела је вечерас расправу о нацрту закона о вредности борбе тзв. ОВК, упркос критикама дела јавности, страних дипломата у Приштини, косовских Срба и званичног Београда.

На почетку расправе, посланик Покрета Самоопредељење Реџеп Сељими рекао је да закон има суштинских проблема и да "не подржава аутентичну историју ОВК".

"Самоопредељење није против вредности рата, да се оне заштите. Али се поставља питање да ли га треба заштитити законом, кога треба заштитити и од кога је угрожен. ОВК није потребна заштита, већ институционално признавање", рекао је Сељими.

Предлагач закона из Демократске партије Косова (ДПК) Газменд Битићи, против чијег је лидера Кадрија Весељија Специјални суд за злочине ОВК подигао оптужницу, рекао да је закон важан за "славну прошлост", пренело је Косово онлајн.

Посланици скупштине у Приштини почели су вечерас да разматрају нацрт закона о заштити борбе ОВК, упркос реакцији дела јавности, појединих страних дипломата и Срба са Косова, који су оценили да би његово угрозило слободу говора и рад Специјалног суда у Хагу.

С друге стране, представници албанских партија подржали су доношење таквог закона, негирајући наводе о томе да он угрожава било која грађанска права и тврдећи да он не задире у надлежности кривичног законика.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је за Србију "ужасна вест" најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК, јер је то увођење вербалног деликта, забрана другачијег мишљења и додатно шиканирање и малтретирање Срба.

Он је додао да је на то упозорио и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и замолио га да то узме у обзир.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)