У БРИСЕЛУ ЋУ ТРАЖИТИ ДА СЕ КОНАЧНО ФОРМИРА ЗСО: Најважније са конференције председника Вучића

Д. МИЛИНКОВИЋ

субота, 08. 08. 2020. у 07:05

У БРИСЕЛУ ЋУ ТРАЖИТИ ДА СЕ КОНАЧНО ФОРМИРА ЗСО: Најважније са конференције председника Вучића

Танјуг

У НАСТАВКУ дијалога са Приштином 7. септембра у Бриселу тражићу испуњење уговора из 2013. о оснивању Заједнице српских општина, а који је потписан под окриљем Европске уније.

Србија неће напуштати дијалог, али жели да ти разговори буду суштински, а не само да се гледа како да се избаци неки папир. Наш предлог је био да ти разговори решавају проблеме, а не само да неко чека да прође време како би нам испоручили захтев који морамо да прихватимо. Ако је смисао свега само да признамо Косово, онда нам реците да ни о чему нећете да преговарате.

То је јуче поручио председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре, на којој је представио планове развоја Србије у наредном периоду, али и говорио о горућим политичким и економским питањима у земљи, региону и свету.

Председник је апеловао на јединство у изазовима пред којима је Србија, јер се, каже, само тако може очувати земља, остварити успеси и трасирати још бољи пут у будућност:

- За нас ситуација није лака. На међународној сцени се не могу прогнозирати многе ствари. Зато молим људе у Србији, не да политичке разлике и демократија не постоје, већ да разумеју тежину позиције у којој се налазимо и да што јединственији наступамо, јер само тако можемо да очувамо своју земљу, остварим успехе и трасирамо још бољи пут у будућност.

Иван Радуловић

ДИЈАЛОГ СА ПРИШТИНОМ

Председник је открио и да је предлог Београда на последњој рунди разговора о економији био да за слободан проток робе између покрајине и централне Србије производи носе исте ознаке порекла, али је приштинска страна то игнорисала:

- Шта год пише вама нека пише и нама. Не мора да стоји Република Србија, нека нама пише Србија. Ако је проблем што не пуштамо робу на којој пише Република Косово, то се неће променити.

Коментаришући изјаву специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера да би у идеалном облику, дијалог требало да буде окончан међусобним признавањем Србије и Косова, Вучић је рекао да разуме политику САД и Немачке, које како је рекао, неће повлачити признавање Косова, већ ће гледати како Србију "да уведу у то".

- Сви говоре о потреби признавања Косова, као што помињу као једино решење за БиХ, не да РС не постоји, али да се њене надлежности пребаце на централни ниво. Београд не занима приштинско признавање јер је Србија међународно призната земља. То сам рекао и Палмеру, Гренелу, Лајчаку, свима, и то пред Тачијем.

ВРЕДАН ПАКЕТ ПОМОЋИ

Говорећи о економској ситуацији, Вучић је рекао да је Србија у првом кварталу била прва у Европи по привредном расту, а да ће у другом кварталу испред нас највероватније бити само Литванија, која, како је указао, није имала толико проблема са епидемијом вируса корона као ми.

- У другом кварталу еврозона је забелажила привредни раст од минус 14,4 одсто, а Србија минус 6,5 одсто, Немачка 11,7 одсто, Шпанија 22,1 одсто... Несумњиво ћемо бити бољи од сваке земље у региону и први или други у Европи у првој половини 2020.

Шеф државе рекао је и да ће укупан пакет помоћи привреди за превазилажење корона кризе, са септембарском исплатом 60 одсто минималне зараде, бити 5,8 милијарди евра или 12 одсто БДП. Истиче да је то један од највећих пакета помоћи који је једна земља могла да припреми.

- Овај пакет помоћи односи се и на 13.550 нових предузећа основаних од марта. Немамо мањи број запослених, то видимо и према евиденцији НСЗ и кроз исплате које дајемо - рекао је Вучић, и додао да много очекује и од подршке ЕУ и инвестиционе конференције која је планирана на јесен.

Танјуг

ОДНОСИ С ХРВАТСКОМ

- Желимо жели добре односе са Хрватском, помирење, али не да оно буде засновано на понижењу Србије. Све што су тражили за своју мањину у Србији, испунили смо, од њих тражимо само једно, а то је бољи однос према Србима у Хрватској - био је јасан Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаву хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији, Вучић је казао да је логично да он тако мисли, али да се чињенице не поклапају с тим што говори. Указао је да је Србија, од 26 договорених тачака, испунила 25, док Хрватска није ниједну. Између осталог, Србија је уложила пола милиона евра у обнову родне куће бана Јелачића на Петроварадину. Нагласио је и да у Србији има десетоструко мање инцидената и напада на људе хрватске националности и њихову имовину.

Указао је и да, с друге стране, међу преосталим Србима у Хрватској влада страх да било шта кажу и да то чине тек када се "спусте ролетне".

Танјуг

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ "ОЛУЈЕ"

Вучић је још једном поновио да сматра да је одлазак потпредседника хрватске владе из редова Самосталне демократске српске странке Бориса Милошевића на прославу "Олује" у Книн важно питање, које је требало донети заједнички са Србијом и Републиком Српском:

- Политички представници Срба из Хрватске су ту одлуку суштински донели сами и пре него што су обавестили руководство Србије. Србију увлачите у прославу "Олује", која је била највеће етничко чишћење у Европи од Другог светског рата - у томе нећемо да учествујемо. Одласком Милошевића у Книн добили смо то да Срби нису јединствени и да један део хрватске јавности каже како су ови фини и добри Срби, јер они признају да "Олуја" није етничко чишћење, али да је била трауматично искуство".

Председник је запитао да ли је и један медиј у Хрватској похвалио оно што се дешавало у Рачи, где су Србија и РС организовале комеморативни скуп, скуп туге и жалости:

- Нажалост, није ниједан медиј. Али, зато већ пет месеци траје медијски линч против мене у шест најчитанијих портала у Хрватској, који су за то време објавили 1.014 текстова против мене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (61)

veselnik

09.08.2020. 09:47

@milica - Pa i primenjuje se, sve ostalo u korist njih, samo ne ta - jedina obaveza Pristine nije ispunjena. Mislim da to treba orociti, pod uslovom ukidanja "briselskih sporazuma"! Sta se radi sa ugovorom po kome prodavac uzme sve pare, a onda izjavi da nece da isporuci robu? Da smo amerima prodali npr. rudu uranijuma, uzeli pare, a onda izjavili da po nasem Ustavu ne smemo tu rudu da izvozimo, oni bi to mirni prihvatili?

Raso

08.08.2020. 09:50

А зашто птедседиче не тражиш да се КиМ реинтегрише у државноправни оквир Србије? Зашто не говориш о нашим правима (државном, историјском, националном, култирном, власничком, ...) на том простору него говориш о интересима? Интерес је легитиман али неупоредив са правима. Интересе неко може али не мора да уважи. Право је изнад свега и сви су обавезни да га поштују. Зашто председниче?

Dragan R

08.08.2020. 11:10

@Pavle - Нико не преговара о новом уговору уколико стари нису испоштовани а ми управо то радимо. Једини услов који смо поставили за наставак преговора који су били прекинути две године је био да се Шиптари укину таксе на робу из Србије. Ни речи о ЗСО која је требала да буде формирана не пре неколико, већ пре пуних 7 година, ни речи формирању тзв Војске Косова која на КиМ ни по Р1244, ни по Бриселском споразуму ни по самом Уставу тзв Косова не сме да постоји, ни речи о издвајању "косовског електроенергетског система" из система Србије и његовом прикључењу систему Албаније чиме се такође крше све до тада донете одлуке и потписани споразуми. Слажем се са председником да се налазимо у веома тешкој ситуацији и да нам је више него икад потребно јединство. Али јединство подразумева да се најважније одлуке доносе заједнички, а не да један човек о свему одлучује и ником не полаже рачуне. За нас у сваком разговору полазна тачка мора да буде да је КиМ и по Божијим и по људским законима део Србије, а то од председника годинама нисам чуо.

Kosta

08.08.2020. 10:30

Sad je pravi trenutak da se u Briselu insistira na formiranju ZSO. To je jedino šta makar malo pomera Srbe na KIM ka boljem, do sada nijedna mera nije bila u njihovu korist. EU mora da traži od Prištine ispunjenje svega dogovorenog.

Boško

08.08.2020. 11:12

Krajnje je vreme da, posle sedam godina, Priština ispuni preuzete obaveze i da se formira ZSO. Do sada je samo Beograd bio strana koja ispunjava ono što je potpisano i tako više ne mogu da se odvijaju pregovori. Za sada, kompromis je za Prištinu nepoznat termin.

Varto Marx

08.08.2020. 11:21

Bez obzira tko bude na pregovorima povodom Kosmeta. Toga majka jos nije rodila da Kosmet ( Srpsku svijetinju ) preda Siptaru. Svi vi politicari mozeste pretpostavljati kako vam odgovara, samo narod Srpski nesme da se vara.

Ivana

08.08.2020. 16:02

Kada Abanci na Kosovu žele da žive kao Turci na Kipru neka podele KiM, i ovako će više ulagati u Srbiju nego u Albaniju i Albanski deo KiM. Grčka je ušla u EU, ali nije Turska, a Kipar je razvijen samo u delu kojoj žive Grci, a deo Turske na Kipru je potpuno nerazvijen.

Tomy

08.08.2020. 16:19

Netreba nam Nista pa cak ni Pregovori, Zasto pregovarati za nesto sto je Nase, Treba sve ponovo Zauzeti ovu bandu sa kosova pozatvarati i nastaviti normalan zivot sa nasom pokrainom.Kome se ne dopada neka se iseli van Srbije. Samo tako cemo postici mir na Balkanu i u Srbiji !!!!

Truman

08.08.2020. 18:27

Srbija sada mora da trazi sve tacke koje albanska strana nije ispunila. U suprotnom to se ne bi zvali pregovori vec ultimatumi. Mislim da je Albancima jasno da od njihove fantazije o nezavisnosti nema nista. Bez nas i naseg prijateljstva ce ostati nerazvijeni i albanski narod ce otici sa prostora KiM u potrazi za golom egzistencijom.

Ljudi opametite se

14.08.2020. 23:19

Stvarno o cemu treba da razgovara Vucic sa Albancima. SAmo im im kaze odakle su a to znaju svi u Europi. A ne samo da nisu to neki Albanci, nego su Shqipetari - Turci iz provincije Shqiperije pored Turske. Zasto se neko pravi naivan da ne razume sta mu znaci taj naziv Shqipetar=Shqiperija. Poreklo im je sa Kavgaza i to oni uopste niti negiraju. STARA LATINSKA POSLOVICA KAZE "NOMEN EST OMEN" STO U PREVODU ZNACI IME TI OTKRIVA POREKLO! NECE VALDA DA RAZGOVARA SA TERORISTIMA SVI SU NA BALKANBLOG IMENOM I PREZIMENOM!