СИНИША МАЛИ: Ђилас пуца празним мецима у државне мере

Танјуг

петак, 07. 08. 2020. у 16:53

СИНИША МАЛИ: Ђилас пуца празним мецима у државне мере

К.Михајловић

ЧЛАН Председништва Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали изјавио је да Драган Ђилас у одсуству добре аргументације пуца празним мецима у државне мере.

Реч је о мерама се предузимају како би се избегле економске последице пандемије и покушава да дезинформацијама привуче пажњу јавности.

- По принципу прављења чорбе ни од чега, Ђилас је кренуо од гостовања Метјуа Палмера на ТВ Хепи, а завршио са причом да за три месеца неће постојати неки привредни сектори у Србији. То би био добар сценарио за филм о научној фантастици, али у реалности је то само паушална и површна прича - рекао је Мали.

Према његовим речима, Ђилас тврди да је 18.000 динара недовољно за запослене, а притом не помиње да је пре тога држава дала већ за три месеца по 30.000 динара, што је око 750 евра док ће са помоћи из другог пакета мера која ће износити око 310 евра по запосленим, све заједно бити близу 1100 евра по запосленом, за више од милион радника у приватном сектору.

- Дакле, сваки запослени ће добити од државе у просеку око 1.100 евра. Таква злоупотреба чињеница и искривљавање стварности не служи ником на част. Али грађани и привредници најбоље знају колико су новца добили у тренутку када им је било најтеже - рекао је Мали.

Да је Ђилас мајстор да заиста добру вест преокрене у нешто супротно је и тврдња да се без критеријума даје новац новооснованим фирмама.

- Други пакет мера се релативно брзо припремио и тако је и објављен, тако да не постоји ниједан промил шансе да је неко основао фирму да би добио новац од државе - казао је Мали.

Према његовим речима, сам Ђилас тврди да су статистика и бројеви небитни, па их у том маниру и изговара.

Фото: Принтскрин Прва ТВ

- Ја сам и јуче рекао да сматрам да је највећа вредност ове мере што је нека врста подршке почетницима у бизнису, а ми верујемо да међу њима има пуно младих људи. Према подацима Агенције за привредне регистре, таквих фирми је укупно 13.550. Чак и да има у тој групи неких фирми које неће бити профитабилне или неће успети, то неће сигурно бити због подршке коју им је држава дала, већ због пословне идеје која није нашла свој пут до тржишта - казао је Мали.

Он је додао да би лично волео да стартапове у будућности држава још више подржи а то је, истиче, више него остварљив план, јер осим директне подршке, постоји и низ других олакшица попут ослобаЂања од пореза и доприноса у првој години пословања, па до других умањивања комуналних и других намета.

- Нама су млади и њихово предузетништво будућност - поручује Мали.

Мали истиче, да се као други састојак у Ђиласовој „лошој чорби“ напомињу и неки други пројекти, попут критике кинеских инвестиција, страних инвестиција, пословања Ер Србије, критике мораторијума и одлагања кредитних обавеза...

- Теорије о завереништву банака и лобија који оне стварају са државом само и могу бити део једног твита или поста на друштвеним мрежама и ништа више. Грађани не могу да порекну да им је одлагање кредитних обавеза помогло да боље управљају кућним буџетом. Фирме, исто тако. Обезбедиле су себи додатну ликивидност и купиле време. Свако је имао право да прихвати или одбије понуду банке. Понуде су транспарентно приказане на сајтовима банака, а свако је могао да оде и у филијалу да се лично распита о условима“, казе Мали.

Он истиче да ће ову меру најбоље одбранити и Народна банка Србије која је већ своје строге прописе надзора усагласила са прописима Европске уније. Исти је случај и са тврдњама о промашеним инвестицијама, додаје.

Фото: Инстаграм/мали_синиша

- Критиковати долазак Кинеза и реализацију инвестиција у нашој земљи у тренутку када се сви боре за кинески капитал и сарадњу са том најзначајнијом стратешком државом на свету, резултат је одсуства дугорочне визије и сазнања какво ће бити прегруписавање великих сила у будућности. Развијамо довољно капиталних пројеката да упосле и српске граЂевинске фирме, али и друге, а већ је добро познато да се на тржишту буквално не може наћи слободан грађевински радник - казао је Мали.

Он је додао да Србија у свету постаје препознатљива не само по мануелном раду, како тврди Ђилас, за кога верује никада није једну лопату подигао па и не зна како тај рад изгледа, већ по мозговима и њиховим иновацијама.

- Недавно смо отворили научно-технолошке парк у Чачку и Нишу. Само у нишки Научно-технолошки парк биће уложено око 12,5 милона евра. Биће отворено висе од 30 стартап и технолошко-развојних компанија. На званичном сајту Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) представљена су 22 иновативна решења имплементирана у Србији с којима се нашла међу пет земаља у свету које имају највећи број иновација у одговору на Ковид кризу. Српски ИТ сектор у извештају Светског инвестиционог форума бизнис анЂела сврстан је међу "топ 3" у свету. Толико бих о томе - нагласио је Мали.

Мали је на крају подвукао да ће и ова Ђиласова прича да се завршио по оној старој да „каравани пролазе“ док неко прича празне приче.

Фото: Инстаграм

- На крају ове године, као што је подвукао и председник Александар Вучић, нећемо имати привредни пад и то ће бити својеврстан успех у ситуацији када водеће земље света иду ка двоцифреном паду. Разговарамо са иностраним и домаћим партнерима о новим улагањима. Првих шест месеци ове године имали смо пад од свега 0,9 одсто. Пријатно нас је изненадио раст индустрије од 2,6 одсто у јуну а очекујемо много и од грађевинарства чија је стопа раста у 2019 износила невероватних 35 одсто, те су планирана велика улагања у путеве и железницу - навео је Мали. - Као што сам већ рекао Ђиласу недостаје економска логика и смисао за реалност и ту нема велике помоћи. Међутим, без обзира на те уочене мањкавости, способност за сопствени бизнис и увеличавање сопственог богатства му никад није мањкала.

- Задужио је град Београд за 1,2 милијарде евра, оставио је дефицит од преко 20%. Морали смо много тога да урадимо како бисмо санирали последице његовог погубног управљања градом. Знао је само једно - да краде и да обезбеди својим фирмама зараду од 619 милиона евра - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)