ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучић пред грађане Србије изнео четири важне теме (ВИДЕО)

Novosti online

петак, 07. 08. 2020. у 11:04

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучић пред грађане Србије изнео четири важне теме (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић представио је данас планове и програме за даљи развој и будућност Србије.

На конференцији у Председништву Србије учествоваће и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар здравља Златибор Лончар.

- Четири теме ћемо покушати данас да обрадимо. Две су искључиво политичке, а две су економске - рекао је Вучић па наставио:

- Желим да вам саопштим једну важну вест да је до јутрос хоспитализовано 3.519 људи, што је 2.000 људи мање него до пре недељу дана. Ситуација је боља, али не смемо се опустити. Највећи број људи који су умрли су старије доби. Никако није време за опуштање, већ да будемо још одговорнији и озбиљнији у приступу борбе са инфекцијом - рекао је Вучић на самом почетку конференције.

КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА КОВИД БОЛНИЦЕ У КРУШЕВЦУ

Председник је најавио да у понедељак креће изградња нове ковид болнице у Крушевцу.

- У понедељак креће изградња ковид болнице у Крушевцу. Уколико буде успешно решен проблем са вакцином, та болница биће мултифункционална и примаће све болеснике - рекао је Вучић додајући да је то важно за припрему терена за јесен.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Како каже, најбитније је да се бринемо о лекарима и медицинским сестрама, јер додаје, један део њих због умора мора да добије одмор, макар и седам или десет дана.

- Истовремено морамо да водимо рачуна и о другим пацијентима, пре свега кардиоваскуларним и онколошким. Оно што је важно јесте да смо и у овом периоду примали све хроничне болеснике. На онлколошком институту немамо листу чекања за лечење од карцинома дојке. Честитам лекарима и нашем здравству на томе. То мора да буде још брже - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се кренуло у изградњу КЦ Београд и ускоро креће и КЦ Нови Сад, али додаје да ссе у року од десет дана креће у обнову и реконструкцију болница у Врању, Пироту, Кикинди и Ћуприји.

- У Бежанисјкој коси идемо у изградњу два додатна онколошка блока, у којима ће бити омогућене и хемотерапије и зрачења - рекао је Вучић.

Председник је честитао свим лекарима, захвалио се и додао да је немерљив њихов допринос и све што су ти људи урадили.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Радови на Инфективној се такође настављају и то убрзано - рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: Економске мере су добре, бићемо најбољи у региону

Економске мере су добре, бићемо најбољи у региону, рекао је председник Вучић.

Како каже, оно што је веома важно јесте да је данас у шест сати отворен трезор, уплаћени су сви налози и да леже минималац.

- Посебно сам задовољан што су те мере дале добре резултате - рекао је Вучић и додао да је Србија у овом тренутку на минус 6, 5 и да је само Литванија испред нас.

Истиче да ћемо несумљиво бити најбољи од свих земаља у региону.

- У првом кварталу смо били први - додаје Вучић. Како каже, ово не значи да људи живе као бубрег у лоју, али додаје проћи ћемо боље него други.

Вучић истиче да ће у септембру исплатити још једну траншу.

- Овај нови пакет се односи и на предузећа основана од марта месеца. Немамо мање запослених, имамо нешто већи број запослених, али тек очекујемо неке ударе, али превентивно смо урадили све што смо могли и ефикасно ћемо одговорити на њих - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Како каже, пакет износи 5, 8 милијарди евра до сада, што је 12 посто бруто домаћег производа.

"Пропорцијално снази наше земље, једна смо од земаља која је највише уложила у санирање привреде погођене ковидом", рекао је Вучић и додао да је грађевинарство у другом кварталу имао пад од 2, 6 посто.

Истиче да је дошло до раста индустрјске производње, и додаје да ће се улагати додатни новац у путеве и изградњу коридорских праваца.

- Трећи и четврти квартал ће бити тешки, али без обзира на то, мислимо да ћемо успети да обезбедимо да Србија нема негативан раст на крају године, што би значило да смо најбољи у Европи - рекао је Вучић.

Одобрено 17 пројеката за наводњавање

Када је пољопривреда у питању, Вучић је рекао да пшенице имамо више неко раније, кукуруза око 10 процената више него пре.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Такође сунцокрета има више, соја има највећи раст око 20 посто. У другом кварталу пољопривреда је забележила раст од 2 посто - рекао је председник. Истиче да је одобрено 17 пројеката за наводњавање.

"Разговори о Косову мора да буду суштински, не формални"

Вучић је рекао да теку разговори у Бриселу, и додао да су они желели да ти разговори буду суштински,а не формални.

Вучић је рекао да ако је суштина да свуда у региону не може да се мисли главом, већ да будемо само сагласни са оним што нам се сервира, то онда више нема никаквог смисла.

- Видећемо како ће Брисел да реагује. Они на разговоре долазе и добијају подршку од доброг дела међународне заједние, као и да је смисао свега да Србија призна Косово. Онда нам то реците. Надам се да ће нам то у неком наредном периоду и рећи - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Америка и Немачка неће повући признање Косова и да ће гледати како да нас увуку у то.

- Суштина је што нико не разговара о суштинским проблемима. Хоћемо стварни дијалог а не само да нам говоре како хоће да их признамо. Ми смо међународно признати. То сам свима рекао. Тражио сам да разговарамо о ствариним проблемима, али то очигледно некога не занима - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

"Годишњицу "Олује" обележили смо као дан туге и жалости"

Коментаришући "Олују" истиче да је Србија имала комеморативни скуп туге и жалости, док је у Книну била прослава Дана победе, на којој су присуствовали и неки Срби.

- Они су ту одлуку донели сами и пре него што су нас обавестили суштински, али њихова одлука неће променити однос Србије и Српске. Покажите ми иједан Хрватски медиј који је рекао неку пристојну реч о ономе што се дешавало у Рачи - рекао је Вучић

Истиче да је на њиховм ударним порталима много текстова који пишу против њега, и додаје да је то организовано.

- Постоје медији који су сву хајку окренули против Срба и Србије. Невероватно је да су толико опседнути Србијом", рекао је ВУчић додајући да и у Србији постоје медији који мисле да ће бити више "ин" уколико се додворе загребачкој чаршији. Како каже, није нити ће пружити подршку за тај чин.

Фото: Танјуг

- Србију нећете успети да увлачите у прославу "Олује". То што желите да кажемо да "Олуја"није злочин, ја никада нећу рећи. Можете ми главу скинути то нећу рећи. За мене је то највеће етничко чишћење на тлу Европе - рекао је Вучић.

Вучић је позвао све у Београду да се не понашају као они, додаје да никога не треба медијски да линчујемо, али истиче да не треба ни да славимо такво етничко чишћење. Истиче да је разговарао са оцем деце која су преминула на Петровачкој цести, као и да ће гледати да се тој породици помогне колико буде потребно.

- Желим да остане незаборав на дечака и девојчицу који су криви само зато што су Срби и што су били у избегличкој колони - рекао је Вучић и додао да му не пада на крај памети да такво нешто слави.

На питање о величању терористичке ОВК у Приштини председник Вуичић је рекао како је то показатељ да се Приштина не труди да ради на дијалогу Београда и Приштине. Председник је такође додао да Србија и Београд показују добру вољу и у нормализацији односа са Хрватском.

Фото: Танјуг

- Ја могу да вам прочитам шта смо све то ураидли на побољшању овиух односа са Хрватском. Тражимо модел за решавање и повратах Хрваткосг дома у Сремској Митровици. Изградили мсо Дом култуте у Таванкуту, оснивање васпитно-образовног центра у Суботици. Дајемо одговарајућа средства за хрватксу мањињу - каже Вучић.

"Војска је сада 20 пута снажнија"

Председник је рекао да је Војска Србије данас 20 пута снажнија, док је здравство Србије вишеструко боље него што је било раније, као и да то народ у Србији то види добро, упркос свим напорима бројих људи да се то склони на страну.

- Двојица министара су поред мене јер смо имали тешке разговре у штабу за економска питања. Бавили смо се питнајима изградње нових болница. Министри су овде како би мени помогли. Ми смо ове године продали 1.140 трактора, што је рекордан број. Ми у овом тренутку немамо трактора који се клапају у Срибји. Врло сам срећан на субвенцијама Србије којима се помаже селацима - каже Вучић.

- Трудимо се да им изађемо у сусрет у свему  - каже Вучић.

"Нова влада до 3. новембра, у складу са уставним роком"

На питање о одабиру чланова Владе и прмеијере Вучић је рекао да жели да донесе добру и корисну одлуку за грађане Србије и рад нове Владе.

- Србија ће имати нову Владу и премијера до уставног рока, а уставни рок је трећи новембар. Кога год да поставим он ће наићи на разне прозивке - каже Вучић и додаје да су Србији потребни добри лекари у борби против корнацируса.

- Нама су потребни људи који ће да воде рачуна о пацијантима. Добродошлли су нам сви да помогну својој земљи, а не да критикују своју земљу која има вишеструко мање жртава од овог вируса - рекао је Вучић и додао да се Србија сусреће са притиском влеиких земаља које су навикле да критикују Србију иако за то немају основа.

- Србија је очекивала раст од шест одсто ове године. Наше је да будемо међу најбољима у Европи иако се десила корона. Народ поштује то што је Србија данас независна и слободна земља - нагласио је Вучић.

Вучић је уз објаву о представљању планова, на Инстаграму јуче објавио фотографије, на којима се види да на тераси Председништва, како је навео, анализира резултате и припрема планове и програме, које ће представити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)

borko

07.08.2020. 13:33

Puno planova. svaki dan nešto novo. Malo čovek da se zapita odakle i dokle. Ali pozdravljam sve napore koji se čine. Premijer mora u ovoj situaciji da bude jako autoritativna osoba. Siniša Mali je pravi čovek za to mesto. Ima znanje, ima stav.

LikaV

07.08.2020. 14:45

Зашто НАША ДЕЦА, до 18. године нису обухваћена једнократном државном помоћи. То је тешка дискриминација малолетне деце, као и њихових родитеља, који се кажњавају, а НЕ НАГРАЂУЈУ, што у овим тешким условима и временима рађају и брину о нашем подмлатку. Све треба да се подреди, управо НАШОЈ ДЕЦИ, а не само помагати власнике фирми и мале предузетнике, као и пензионере. Шта је са нашим пољопривредницима ? Како било, Држава према малолетницима има неизмирен дуг, као и према пољопривредницима и незапосленимаиако нису на бироу).

Sve sto je Vucic saopstio su dobre vesti- da se korona viris primirio ali ipak moramo i dalje biti oprezni, da smo ekonomski stabilni i da sledi jos jedan paket ekonomskih mera, da se grade covid bolnica, klinike, bolnice sirom Srbije, prosiruju, da budemo spremni za jesen, da ce se boriti maksimalno za KiM i da su pripremljene olaksice za poljoprivrednike.

Zdravko

07.08.2020. 19:05

Predsednice, svaka na mestu. Imate dar od Boga, sam On vas je postavio na celo drzave ! Hvala sto se mozemo uzdignute glave, predstaviti covekom Srpske nacionalnosti !! To dugo godina nije bilo moguce ! Sa postovanjem Zdravko Bilakovic