АНА И ВУЧЕВИЋ У УЖЕМ КРУГУ: Лидер напредњака разматра ко ће бити премијер, Недимовић и Мали имају мање шансе

В. М.

четвртак, 06. 08. 2020. у 09:00

АНА И ВУЧЕВИЋ У УЖЕМ КРУГУ: Лидер напредњака разматра ко ће бити премијер, Недимовић и Мали имају мање шансе

Милош Вучевић и Ана Брнабић на "Егзиту" / Фото Танјуг

НАЈВЕЋЕ шансе за премијерску фотељу и даље има актуелна председница Владе Ана Брнабић. Уз њу, кабинету у Немањиној 11 близу је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Како "Новости" сазнају у врху СНС, председник те странке Александар Вучић као могућег премијера разматра и министра пољопривреде Бранислава Недимовића, али су његове шансе да у наредном мандату управља Владом, ипак, мање него Брнабићевој и Вучевићу. Као кандидат за првог човека Владе помиње се и министар финансија Синиша Мали, али извесније је да ће он, као Вучићев човек од поверења, остати на позицији коју тренутно обавља, а коју лидер СНС сматра једном од кључних у остваривању планова које је зацртао.

Иако је Ана Брнабић на позицију премијера дошла као нестраначка личност, уз велику скепсу код већине функционера напредњака, она је у претходне три године знатно ојачала своју позицију, а постала је и чланица Председништва СНС. Вучић не крије да има велико поверење у Брнабићеву и о њој увек говори похвално. Осим што је показала приврженост Вучићу и његовој политици, Брнабићева је поверење преседника СНС "купила" и држањем у кризи изазваној епидемијом вируса корона, као и током протеста дела опозиције.

Премијерка је потврдила да је она један од два главна кандидата за ту функцију у новом мандату, али није открила име другог такмаца.

- То је кандидат из наше странке иза кога бих ја стала у сваком тренутку - рекла је Брнабићева, а у њеним речима су многи препознали управо Вучевића.

Она и раније говорила похвално о другим партијским колегама који би могли да је замене на премијерској функцији и тада је поменула Малог и Недимовића.

Вучевићу у прилог иде то што је Вучић задовољан начином на који је он водио Нови Сад, као и то што је, попут премијерке, показао велику оданост политици председника странке и државе. Њему се већ дуго "предвиђа" укључивање у политику на националном нивоу јер функција коју је обављао претходне четири године није у складу са великим утицајем који има у странци. Зато, чак и да не буде изабран за премијера, готово извесно ће бити део Владе.

Нови премијер свакако ће морати да испуни најмање два услова. С једне стране то мора бити особа која добро разуме економију јер Србија очекује талас економске кризе изазаван пандемијом, али неопходне су јој и добре политичке вештине с обзиром да је значајан део опозиције остао ван институција и сасвим извесно ће наставити да у наредном периоду покушавају да ванинституционалним притисцима доведу до што скоријих превремених избора.

Поред поменутих кандидата, како наши извори наводе, у врху СНС има још оних који себе виде у премијерској фотељи. У том контексту најчешће се помиње министарка саобраћаја Зорана Михајловић. О томе можда сведоче и напетости између ње и премијерке које с времена на време доспеју у јавност. Тако је и пре два дана Михајловићева практично демантовала изјаву Ане Брнабић о могућим кандидатима за председника Владе и евентуалној коалицији СНС са странком СПАС Александра Шапића.

Питање владајуће коалиције такође је и даље отворено. Вучић још није заказао други круг консултација о Влади, али се очекује да то учини наредних дана, посебно зато што се, према незваничним најавама, наредне недеље очекује наставак конститутине седнице Скупштине Србије.

МОГУЋА ВЕЋИНА ОД ЧАК 229 ПОСЛАНИКА

Говорећи недавно о коалиционим партнерима, Вучић је практично оставио отворене све четири опције - влада напредњака са мањинама, наставак коалиције са СПС, савез са Шапићем или концентрациона влада која би практично обухватила све парламентарне странке.

Чак и уколико се напредњаци одлуче да Владу праве само са Савезом војвођанских Мађара, који је засад једини известан партнер СНС, имаће комотну већину од 197 посланика (за Владу је неопходно 126 гласова). У случају коалиције за Шапићем, треба додати и његових 11 посланика и то би у збиру било 208. Обнављање савеза са социјалистима значило би нову већину од чак 229 посланика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (85)

bata

06.08.2020. 09:37

Господин Вучевић је прави господин,образован,успешан у вођењу Новог Сада,града који има јаку анти-српску групацију.Близак је нашој цркви и зато треба да буде председник владе,доста је било политичара који нису Срби.

Putopisac

06.08.2020. 10:00

Vucevic je autoritet , ima stav po svakom pitanju . Veliki je organizator i njegove reci imaju tezinu jer zna o cemu prica . Ani svaka cast u dosadasnjem radu ali Vucevic je potreban Srbiji u ovim teskim vremenima , gde se privreda i inostrana politika preplicu .

Jeca

06.08.2020. 13:34

Slazem se sa predsednikom da je posao premijera u ovom trenutku mnogo zahtevan i smatram da Ana Brnabic treba da ostane premijer. Svojom odlucnoscu, stavom, svojim vidjenjem i vodjenjem politike, pokazala je da je sposobna i da zasluzuje to mesto. S druge strane, o Vucevicu, takodje, imam jako dobro misljenje i smatram da je pre svega, covek.

Zorana nikako

06.08.2020. 14:49

Zar Zorana da bude premijer koja drži sektor gde je najveća korupcija u Beogradu. Potplaćeni gradjevinski inspektori bogataši (najbogatiji ljudi u Bg) i sumnjivi investitori, koji zidaju masovno bez dozvole po periferiji Beograda, uništavajući Srbiju sa jeftinim stanovima u Bg. Ostaćemo Bg pašaluk a Srbija pustara.

Miki Zg

06.08.2020. 18:35

Meni su oba kandidata za premijera RS .zadovoljavajuća ,Pokazali rezultate na svojim radnim mjestima ( mala prednost A.Brnabić ) ,a jedino ne bi u narednoj Vladi gledao osobu koja s američkim ambasadorom slavi u hotelu krsnu slavu ,dijeli lekcije Patrijarhu ,bahata ,a ima afera u željezničkoj infrastrukturi !