РАСИЗАМ У КАНАДИ: Угрожавање права миграната на фармама због короне

Танјуг

уторак, 04. 08. 2020. у 23:21

РАСИЗАМ У КАНАДИ: Угрожавање права миграната на фармама због короне

Фото: Танјуг/АП

КАНАДСКИ пољопривредници ограничавају кретање својим привременим радницима мигранатима, не дозвољавајући им да напусте поседе чак ни када је у питању куповина основних намирница, пише данас канадски лист "Глоб енд мејл".

Покушавајући да обуздају ширење ЦОВИД-19 на пољопривредним фармама, неки послодавци траже од радника да потпишу уговоре да ће се придржавати правила која их ограничавају на кретање само у оквиру поседа на ком раде, наводи тај лист.

Као део савезног програма за привремене стране раднике (ТФW)послодавци често обезбеђују смештај за сезонске раднике на фармама, који могу укључивати спаваонице, приколице и шупе.

Неки запослени рекли су канадском листу да месецима нису напустили фарму, чак ни због куповине намирница, одласка у цркву, код лекара или због посете супружника и деце која живе у Канади.

Радници су за "Глоб" рекли да имају притисак да се повинују ограничењима које им намећу послодавци, јер је њихов дозвољени привремени боравак у Канади везан за њихов посао на фарми.

"Глоб" пише да су радници захтевали анонимност јер се плаше репресија и депортовања.

Јамајчанин који ради на повртарској фарми у Онтарију рекао је да осећа да нема другог избора него да потпише образац у којем потврђује да неће добровољно напустити фарму, чак ни ради куповине основних намирница.

У обрасцу се наводи да се радник слаже да ће послодавац или служба организовати испоруку хране на фарму, као и да ће трошкови прехрамбених намирница бити одузети од зараде радника.

Радник из Мексика запослен на фарми у канадској покрајини Британска Колумбија рекао је за "Глоб" да му није дозвољено да напусти фарму и да је послодавцу плаћао намирнице дупло скупље од реалних цена.

У последња два месеца, како каже, није ишао у продавницу, цркву, нити је посетио породицу.

Рекао је да је дању био ограничен на фарму и на спаваоницу без климатизације ноћу.

"Ми то не заслужујемо", рекао је.

Структура програма ТФВ одавно привлачи критике због неравнотеже моћи између пољопривредника и њихових радника.

Пандемија корона вируса је погоршала проблем и изложила лошим радним и животним условима раднике мигранте који пружају подршку канадском систему хране, наводи канадски лист са седиштем Торонту.

Само у Онтарију више од 1.300 радника на фармама миграната заражено је ковидом 19, показало је истраживање "Глоб енд мејла".

Фаи Фарадаи, адвокат за рад и људска права са седиштем, рекла је да су ограничења кретања радника ове године без преседана и да, како додаје, "подстичу системски расизам".

„Оно што сада видимо је веома велико наметање контроле. То превазилази оно што се захтева у смислу социјалне дистанце и спречавања ширења вируса", рекла је Фарадаи.

Око 37.000 привремених страних радника већ је стигло у Канаду да ради на фармама.

Очекује се да ће додатних 14.000 људи стићи до краја године, од чега ће половина допутовати у Онтарио.

"Глоб" подсећа да ниједно од провинцијских министарстава здравља у Британској Колумбији, Онтарију или Новој Шкотској није поставило ограничења привременим страним радницима да не могу да фарме, уколико не постоји епидемија или посебан налог за изолацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)