ТЕРАЈУ СРБЕ ДА СЛАВЕ ПРОГОН: Алармантан извештај Напредног клуба о положају сународника у региону

Д. Б. М.

05. 08. 2020. у 06:47

ТЕРАЈУ СРБЕ ДА СЛАВЕ ПРОГОН: Алармантан извештај Напредног клуба о положају сународника у региону

Чедомир Антић / Фото Танјуг

СТАЊЕ права Срба у региону је све лошије и потребна је институционална реакција Србије како би се њихов положај поправио - речено је у уторак на представљању годишњег Извештаја удружења грађана Напредни клуб о положају наших сународника.

Овај документ је објављен, како је речено, на дан када је пре четврт века Хрватска војска, уз помоћ Северноатлантског савеза, извршила највећи етнички прогон у Европи након 1945.

У извештају се наводи да српске политичке представнике уцењују и покушавају да корумпирају како би славили дане у којима је убијено 1.800 њихових сународника, а протерано 250.00. Како је наведено, само у прошлој години у Хрватској је забележено више од 400 инцидената, почев од говора мржње, графита, па до физичких напада, којих је било 25, што је за пет пута више него 2018.

- Због све веће обесправљености српског народа у региону корице извештаја су црне још од 2016. Остаће такве и ако притисцима и корупцијом хрватске и друге шовинистичке власти успеју да натерају представнике српског народа да славе дане када су их убијали у хиљадама, а протерали у стотинама хиљада - указао је Чедомир Антић, председник Напредног клуба, који је одлазак члана СДСС Бориса Милошевића на прославу "Олује" оценио као "несрећан догађај" и последицу вишегодишњих притисака на Србе.

У Извештају пише и да је током 2019. и 2020. дошло до "верског и националног прогона у Црној Гори, где је донесен закон о верским заједницама чијим словом и пратећим уговорима је обесправљена и у неравноправан положај доведена СПЦ којој припада седамдесет одсто грађана ове земље. Наводи се и да је у Републици Српској под међународним притиском наметнуто даље укључивање у НАТО. Истакнуто је и алармантно стање на КиМ, где 75 одсто Срба нема слободу да изрази свој став.

УСКРАЋЕНА ПРАВА

ПОДАЦИ у извештају указују да у Северној Македонији српски народ нема иста права као мањине других држава и не ужива слободу вероисповести, а да су у Албанији и Словенији права Срба знатно мања него права Албанаца и Словенаца у Србији. Наводи се да је у Мађарској и Румунији стање добро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)