ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Једина кривица српског народа који је живео у Хрватској била је што су етички Срби и православни по вери

Novosti online

04. 08. 2020. у 20:21

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Једина кривица српског народа који је живео у Хрватској била је што су етички Срби и православни по вери

Фото: РТС Принтскрин

ПАТРИЈАРХ је рекао да су се данас поводом 25 година од страдања Срба, окупили да обележе трагичан догађај који је доживео српски народ.

- И то од народа са којим је вековима живео заједно и са њим делио и добро и зло. Једина кривица српског народа који је тамо живео, била је што су етички Срби и православни по вери - рекао је Иринеј.

Додаје да је ту "кривицу" српски народ платио хиљадама невиних жртава.

- Цена је почела животима да се плаћа од 1941. године, а плаћа се и данас - рекао је Иринеј.

Како каже, тада су лишени својих домова и живота својих најдражих. Додаје да је то био најтрагинији догађај у историји Срба, док га, истиче, браћа Хрвати славе као најсветлији у својој историји.

- Срби у Хрватској су постали безначајна мањина, и иако су много више пострадали од Хрвата, они им не желе зло. По угледу на Христа, као прави хришћани, треба и ми да им опростимо и да правду препустимо Богу - рекао је Иринеј.

Иринеј је рекао да овај злочин никада не треба да се понови.

- Мир, љубав, нека завладају свима у свету, а жртвама страдања, нека Гостпод да оно што су својојм жртвом заслужили - рекао је Ириније.

Истиче да можемо опстати само као уједињени и сједињени.

- Они што нас расрбљују и одвајају, нека су далеко од нас. Нека нам Господ да то јединство - рекао је Иринеј.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)