ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Уједињени можемо све, а раздвојени ништа, имамо државу која може да заштити Србе (ВИДЕО)

Танјуг

04. 08. 2020. у 19:55 >> 20:58

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Уједињени можемо све, а раздвојени ништа, имамо државу која може да заштити Србе  (ВИДЕО)

Фото: РТС Принтскрин

ДАН сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" обележен је у Рачи, у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, председнице РС Жељке Цвијановић, српског члана председништва БиХ Милорада Додика и патријарха СПЦ Иринеја.

Симбллично, Вучић и Брнабић срели су се са Додиком и Цвијановић на пола моста у Рачи, где патријарх Иринеј служи помен настрадалим Србима.

Након тога откривена је спомен плоча, уз пригодан уметнички програм, у знак сећања на страдање у "Олуји", ове године без присуства већег броја људи, због епидемије корона вируса.

Фото: РТС Принтскрин

Обележавању у Рачи, као представници Срба у Хрватској, присуствују деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и цежњи за завицајем, вратили и поцели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Фото: РТС Принтскрин

Меду њима је Ања Шимпрага, посланица у Сабору, која је прошле недеље одржала емотиван говор и изговорила реценицу: "Пред вама стоји девојцица из колоне", док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну вецину или је у њима највеци број Срба који живе у Хрватској.

Србија и Република Српска шесту годину заредом заједно обележавају велику српску трагедију, прогон 250.000 Срба из Хрватске, поново на истом месту као и први пут, на мосту преко којег је највећи број избеглица на тракторима прешао Саву и ушао у Србију.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: МОЖЕМО ОПСТАТИ САМО УЈЕДИЊЕНИ

Фото: РТС Принтскрин

"Свим жртвама великог страдања нека господ да оно што су својом жртвом заслужили, и нека нам Господ помогне да се ујединимо једни с другима, јер као мали народ можемо опстати само уједињени", поручио је патријарх Иринеј.

ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА У ЗНАК СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ

Председник Србије и Милорад Додик открили су на мосту у Рачи спомен плочу, подсећање на прогон Срба у “Олуји”.

Фото: принтскрин

"Овај мост је неми сведок ужаса и патњи српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас."

ХИМНЕ РС И СРБИЈЕ

Интониране су химне Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде". Уследио је пригодан уметнички програм.

НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ

На мосту је постављена сцена, реконструкција колоне која је преко њега бежала пре 25 година.

Небојша Кундачина прочитао је псему "На цести Петровачкој" Бранка Ћопића. Драмска трупа, приповедачки је присутнима још јасније приближила сташне и језиве догађаје.

ДОДИК: "ОЛУЈА" ДЕО ПРОЦЕСА ПРОГОНА СРБА

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је на церемонији да српски народ данас има своју слободу у Републици Српској и Србији.

"Наша освета је то што смо и данас заједно изнад ове реке, Саве", поручио је Додик и додао: "Она постаје на свом путу исто гробница колико је и река".

Истиче да су се данас окупили да одају пошту жртвама и да је "део плана да Срби више не постоје била злочиначка акција Олуја". Наводи да Хрвати нису крили да је Хрватска без Срба њихов циљ и да је "Олуја" део континуитета.

Подсетио је на злочине усташа над српским народом у НДХ и рекао да је "Олуја" изведена уз благослов великих сила као коначан део процеса прогона Срба. 

НА МОСТУ У СРЕМСКОЈ РАЧИ ПОДСЕЋАЊЕ НА 1995.

На мосту су постављени трактор, приколица, аутомобил "југо" који подсећају на трагичне догађаје из 1995. године. У том абијенту се одржава церемнија и одиграва уметнични програм, а ту се и обраћају говорници. Глумци говоре стихове.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: ПОНОСАН САМ ЈЕР, ПОСЛЕ МНОГО ДЕЦЕНИЈА, СРПСКА СУЗА ИМА РОДИТЕЉА

Председник је рекао да од 2014. Србија и Српкса заједнички обележавају српска страдања, као и да је на то изразито поносан.

"Срећан сам и поносан што видим да је српски народ видео значај те идеје, нашег заједничког и јединственог рада, који показује да уједињени можемо све, а раздвојени ме ножемо ништа", рекао је Вучић,

Истиче да је поносан што српска суза после много деценија има родитеља.

"Поносан сам што Срби имају своју слободну и независну државу која сме да изађе у одбрану гробова, ли и своје будућности. ВИше злочине против нашег народа не називамо инцидентима, већ правим именима", рекао је Вучић, додавеши да морамо имати поштовање према свом народу.

"Народе српски не заборави да данас више нико не говори о страдањима Срба у Хрватској. Сви то данас гледамо, и не верујемо шта видимо и шта слушамо. Суштину да су Срби затирани само зато што су Срби. Села и градови српски су опустели, а прогласили си нас кривим за све", рекао је Вучић.

Додао је да је та матрица постављена и да ће се тешко изменити, али и да имамо обавезу према деци да им истином отворимо очи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (62)

Sneki

04.08.2020. 20:04

Hvala Vučiću što je počeo da obeležava dane stradanja Srpskog naroda,bez obzira da li je reč o hrvatskoj ili Kosovu.Učiti decu da znaju o svom narodu i njegovom stradanju,od svetskih moćnika,i da je iznad svega vole.Živela Srbija

Pavle

04.08.2020. 20:38

Milion i osamsto hiljada Srba je živelo u Hrvatskoj. Sada ih ima mnogo manje! 250.000 ljudi je proterano tokom "Oluje", preko 2.000 je pobijeno! Ko je osuđen za to? Nadam se da će da ih stigne Božija kazna!

Orao

04.08.2020. 21:54

Pomirenje sa Hrvatima je teška istorijska ,vise puta potvrđena, zabluda Srba..Dokle ćemo biti naivni i živeti u toj zabludi ??.-Dok Srbi odaju poštu žrtvama njihovih vekovnih progona, ubijanja i terora, Hrvati slave našu nesreću.