СЛОГА НАРОДА ЈЕ У КУЛТУРИ СЕЋАЊА: Бањалука и Београд шести пут обележавају страдање у Хрватској, у Сремској Рачи биће отворен спомен-парк

Д. М.

04. 08. 2020. у 19:48

СЛОГА НАРОДА ЈЕ У КУЛТУРИ СЕЋАЊА: Бањалука и Београд шести пут обележавају страдање у Хрватској, у Сремској Рачи биће отворен спомен-парк

Са церемоније у Бусијама 2016. године / Новости

АКЦИЈА хрватске војске "Олуја" била је стравичан злочин, који се може опростити, али се не сме заборавити. Србију и Србе више нико неће понижавати и никада више неће бити погрома српског народа.

Ове снажне поруке Београд и Бањалука удружени шаљу већ шесту годину заредом на дан почетка злочиначке хрватске војно-полицијске операције током које је протерано више од 250.000 Срба, а више хиљада убијено или нестало.

"Угаони камен" сећања Србије и Српске на "Олују" постављен је 2015. године, када је 5. август установљен за Дан сећања на страдања и прогон Срба, а те године први пут је организовано заједничко обележавања ових трагичних догађаја, и то у Сремској Рачи.

И тада, као што ће бити случај и ове године, централна манифестација започела је симболичним сусретом Александра Вучића, тада премијера Србије, и Милорада Додика на мосту у Сремској Рачи, на месту преко којег је највећи број прогнаних Срба из Хрватске успео да пређе у Србију. Ту ће сада бити откривена и спомен-плоча, прво обележје Србима страдалим током "Олује", а договор Београда и Бањалуке је да се код моста на Сави у Сремској Рачи изгради и спомен-парк.

Основна идеја заједничког државног обележавања годишњице "Олује" Србије и Српске није само спомен на злочин хрватске војске и полиције, уз прећутну сагласност међународне заједнице, када је за свега неколико дана са својих огњишта протерано више од четврт милиона људи. Циљ је да се за многе будуће генерације установи култура сећања на све српске жртве и страдања, али и да се и на овај симболичан начин демонстрира слога српског народа, ма где он живео.

Са церемоније у Бусијама 2016. године / Новости

Историчар Милош Ковић каже, за "Новости", да је потребно да наша јавност разуме да је "Олуја" заиста била наставак геноцида који се одиграо од 1941. до 1945. у НДХ, а који је заправо био наставак геноцида почињеног од 1914. до 1918, углавном на територији Подриња и Срема. По њему, сећање на "Олују" и Дан сећања на страдања и прогон Срба је права прилика да се обнови та врста историјске свести о томе одакле целом српском народу прети реална опасност:

- Није реч о неговању културе мржње, него о превентивном деловању, да се такви злочини не би у будућности поновили. Заједничко обележавање наших страдања није пребацивање колективне одговорности на хрватски и бошњачки народ, већ је то инсистирање да се именују не само жртве, већ и злочини и злочинци, а којих је у редовима ова два народа, нажалост, било много више него што смо учили у школама. За нас 4. август треба да буде дан обнове и стварања свести да је то датум почетка ревизије целокупне историје Другог светског рата и онога чему данас, колико већ после "Олује" сведочимо - а то је обнова усташких идеја, не само на територији данашње Хрватске, него и на територији БиХ, па чак и Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (51)

Marija

04.08.2020. 21:29

Na prelazu Raca postavljeno je danas spomen-obelezje u znak secanja i nezaborava na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj zlocinackoj akciji "Oluja"! Vapaj, bol i tuga stradalnika se ni za vekove zaboraviti nece...

Mihajilo

04.08.2020. 22:45

Ukazivanjem na zločine koji su se desili branimo se da ih nikad više ne bude. Samo ako ne zaboravimo i to prenesemo našoj deci, možemo se nadati da nam se takav zločin neće ponoviti. Potresan je ovaj večerašnji skup.

U akciji "Oluja" mnogi su izgubili bracu, sestre, roditelje...., mozda je nekome Oluja nebitna, bezosecajnim osobama, ali tim ljudima koji su nekoga izgubili sigurni nije nebitna i njima je veoma vazno obelezavanje datuma secanja na stradale.

Maca

05.08.2020. 06:54

Ovo je nesto toliko strasno da ne smem ni pomisliti da tako nesto moze da se desi i da ljudi to mogu da urade, da proliju tudju krv.. Zarad cega?? Kada smo mi svi prolazni i u svakom slucaju na kraju svi zavrsimo dva metra ispod zemlje. Oluja i ratovi i sve takve akcije su totalno besmislene. Zapitajte se malo

Katarina 80

05.08.2020. 11:05

Srpske zrtve ne smeju i nikada nece biti zaboravljene, ovu veliku tragediju cemo obelezavati kao pomen nevino stradalom narodu i podrsku porodicama njihovim, jer nisu same Srpski rod je dusom i srcem uz njih, zlocin nikada ali nikada nece biti zaboravljen !