СЕЛА ГОРЕ, ИЗБЕГЛИЦЕ ГИНУ: Насловне стране Вечерњих новости од пре 25 година описују ужас кроз који су прошли Срби

Новости онлине

04. 08. 2020. у 12:14

СЕЛА ГОРЕ, ИЗБЕГЛИЦЕ ГИНУ: Насловне стране Вечерњих новости од пре 25 година описују ужас кроз који су прошли Срби

Фото: Архива Новости

СРБИ и Србија се данас сећају једног од највећих злочина који је почињен над нашим народом - злочиначку акцију "Олуја".

Пре 25 година је хрватска војска, у великој акцији етничког чишћења, протерала 250.000 наших сународника. 

Река људи тада је кренула пут матице, у сигурност и спас од кланице коју су им приредили бојовници, а како су ти страшни дани изгледали најбоље можете видети на насловним странама Вечерњих новости из тог периода.

Репортери Вечерњих новости су верно документовали катастрофу која је уследила након пада Крајине, али и забележили муке кроз које су обични људи, стари, немоћни и деца пролазили на путу ка сигурности.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Данас ће на мосту у Сремској Рачи председник Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик положити венце на први споменик који је подигнут у част жртава "Олује".

Тужна годишњица ће бити употпуњена и културним програмом, па ће на Сави холограмом бити исписана имена свих страдалих, док ће на исти начин изнад моста бити пројектован и лик белог анђела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vojvodjanin

04.08.2020. 13:06

Lepo je što su se Novosti setile svojih izdanja od pre 25 godina i što su objavile neke od naslovnih strana koje su verno prikazale patnje i nevolje prognanih iz Hrvatske. Treba procitati tekst "Sa pokrivacem od zvezda" (najavljen na 1. strani Novosti), pa shvatiti kako su tada razmišljali oni koji su morali da beže sa svojih popaljenih ognjišta.

Bane kan

04.08.2020. 14:34

Najvece etnicko ciscenje u Evropi posle drugog svetskog rata. Kolona na traktorima I automobilima duga 500 km nije nikoga u Evropi ganula, niti su svetski mediji to osudili kao nacisticki poduhvat, jer je podrzan od njih. Zakljucite kakav je danasnji zapad. A hrvati mogu da slave povratak krajine pod njihovu vlast, ali posto su istovremeno proterali civile I pobili par hiljada civila to je zlocin I etnicko ciscenje koje niko normalan ne bi trebao da slavi.