У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Данас конституисање 12. сазива, одмах после заклетве крај прве седнице

С. С. Р.

03. 08. 2020. у 07:39

У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Данас конституисање 12. сазива, одмах после заклетве крај прве седнице

Фото: Архив "Новости"

У КЛУПЕ законодавног дома, данас ће се, дан пред крајњи рок за конституисање парламента, уселити 12. скупштински сазив.

Према нашим информацијама, план је да се само верификују мандати и положи заклетва, а остале тачке дневног реда - избор председника, потпредседника и секретара, оставе за неки други дан, вероватно после 10. августа. Седница би требало да траје кратко, а посланици ће са маскама, у складу са препорукама због епидемије вируса корона, седети између плексиглас преграда, на безбедној удаљености, а део њих и на балкону велике сале.

Кадровска решења и даље нису дефинитивно договорена, па ће зато избор бити одржан касније. Најозбиљнији кандидат за место председника Скупштине је напредњак Владимир Орлић, а у јавности је помињано име и садашњег потпредседника Владимира Маринковића, али и Марије Обрадовић, који су такође чланови СНС. Ипак, могуће је да ће слика бити јаснија када се сазна и ко ће бити у владајућој коалицији, а ко опозиција.

У складу са изборним резултатима, у клупе ће сести 188 посланика из тима око напредњака, 28 парламентараца из СПС и ЈС, док ће са листе СПАС-а, као најмлађе парламентарне странке, бити делегирано 11 представника. Ипак, у њиховом клубу ће бити десет посланика, јер је Владан Глишић, због несугласица са лидером Александром Шапићем, одлучио да наступа самостално. Мањине ће имати представнике са четири листе. Савез војвођанских Мађара имаће девет, коалиција СПП и Македонаца четири, а по три посланика СДА и Албанци. Они ће се распоредити у десетак посланичких клубова.

Данас само верификација мандата, избор челника вероватно после 10. августа

Седници ће председавати најстарија међу посланицима Смиља Тишма из групе СПС-ЈС, која има 91 годину.

- Спремна сам. Бићу у парламенту у 8.30 ради последњих припрема за вођење седнице - рекла нам је Тишма, која је као дете преживела страхоте логора НДХ.

Она ће водити пленум до избора председника, а помагаће јој најмлађи посланици из других група.

Због најава посланика бившег сазива Срђана Нога да би "наследнике" требало гађати из пејнтбол пушке, испред парламента биће више полицијских снага него што је уобичајено.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Veljko

03.08.2020. 10:59

Najsvečaniji momenat za svakog poslanika jeste polaganje zakletve. Čestitam im i želim da unesu novu energiju u parlament , da se dogovaraju a ne svađaju, da se saslušaju i u demokratskoj raspravi dođu do pravog rešenja za Srbiju.