МАРКОВИЋ: Одлазак Србина на прославу “Олује” је вређање жртава

Novosti online

недеља, 02. 08. 2020. у 14:57

МАРКОВИЋ: Одлазак Србина на прославу “Олује” је вређање жртава

Фото: Јутјуб Принтскрин

НАРОДНИ посланик Српске напредне странке Александар Марковић огласио се поводом одлуке потпредседника хрватске владе и Србина Бориса Милошевића да 5. августа оде на прославу злочиначке акције “Олуја”.

"Невероватно је да једна европска држава у 21. веку прославља дан када је извршен један од највећих злочина у Европи након Другог светског рата. Хрватска прославља дан када је злочинацком акцијом "Олуја" извршила етничко чисћење Срба из Хрватске, протеравши највећи део српског народа који је вековима живео на овим просторима. У овом злочиначком подухвату је убијено или нестало више хиљада Срба док је протерано више стотина хиљада Срба, чија имовина је потом уништена или опљачкана.

Још невероватније је да постоји воља и спремност неког Србина да присуствује прослави која се у Хрватској организује поводом годишњице Олује а коју Хрвати тако цинично називају "Дан победе". Тешко је разумети у чему се састоји та "победа"? Протерати стотине хиљада својих грађана, само зато што се именом, презименом и верском припадношћу разликују, ликвидирати хиљаде људи од чега највећи број цивила, стараца, жена и деце, запалити им куће, опљачкати имовину, спречавати повратак у државу и то све назвати победом - заиста је незабележен цинизам!

Утолико је теже разумети одлуку да неко ко представља српски народ у Хрватској уопште размишља о одласку на ту монструозну прославу а камоли да заиста и оде.

Одлазак на такав догађај представља врхунац мазохизма, легитимизацију егзодуса Срба, отворено вређање српских жртава и шамар у лице сваком ко је у Олуји изгубио некога.

Ако имамо у виду да до данас готово нико није одговарао за овај злочиначки подухват, исправно је рећи да је Олуја злоцин који још траје", рекао је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (54)

Bojan

02.08.2020. 15:47

Neshvatljivo je da predstavnik Srba učestvuje na proslavi proterivanja i ubijanja sopstvenog naroda, a sve zarad opstanka u ustaškoj Vladi i velikih svota novca. Zbog toga su se mnogi u prošlosti pokatoličavali i postajali Hrvati.

Boki

02.08.2020. 22:40

@Bojan - On odavno nije Srbin.Njegov otac se borio protiv Srba za vreme oluje,znači bio ustaša, iver nepada daleko od stabla.Taj Boris je bio i savetnik dva ministra u poslednje dve HDZ vlade,znači idealan da prizna proterivanje Srba sve odPavelića pa do Tuđmana.

Mala plava

02.08.2020. 15:50

Strasno je otići i proslavljati dan kada je srpski narod stradao.Bar danas u 21.veku treba da pokažemo da smo moralno zreli Zahvaljujući istoriji Koja nas je valjda necemu naucila.Ostali deo Evrope takodje treba da osudi ovu proslavu stradanja i smrti.

DETE IZ KOLONE

02.08.2020. 15:56

Када смо кренули за Србију, док нас ке испраћао са кућног прага, деда је изговорио једну реченицу која у мојој глави и данас одзвања "Децо, храбро напред, тамо су наши". Његов деда то није рекао, не знао он шта ради!

Biljana

02.08.2020. 16:11

Odluka Borisa Miloševića je više nego sramna i ponižavajuća,očigledno je da je njemu stalo samo do političke funkcije a Hrvatima treba jedna srpska prodana duša da im pomaže u poništavanju zverstva nad Srbima koje su činili još od NDH

SasaRu

02.08.2020. 16:29

Onaj ko proslavlja dan kada je izvršen jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata prihvata dobrovoljno ili pod pritiskom genocidnog izvršitelja da bude deo njihovog zločinačkog poduhvata. Sam naziv "Dan pobede" je krajnje ciničan i može se porediti kao kada bi nacisti drugog svetskog rata slavili pogubljenje i proterivanje svih onih koji ne misle kao oni.

Mišo Peć

02.08.2020. 17:46

Nažalost u našim redovima se uvek kroz istoruju nadje ovakav neki izrod koji će uraditi ovako nešto kao što planira ova nesreća.Ovo je isplanirano u nekim drugim centrima,kako je to Pupovac baš odlučio da njega predloži za podpredsednika u hrvatskoj vladi.Njih dvojica zajednički odradjuju nečiju zamisao.

Daliborka

02.08.2020. 17:48

Pre svega sam odlazak na proslavu "Oluje" je velika uvreda za sve žrtve srpskog progona. Srbija je uvek za dijalog i dobru saradnju ali bez ponižavanja. Ukoliko Milošević ode biće to provokacija najvišeg mogućeg stepena i uvreda Srpskog naroda.

Lazar

03.08.2020. 08:44

Vazda bilo i ostalo da je u drustvu uvek bilo izdajnika koji su radili ne samo protiv drzave i naroda, vec i u privatnoj sferi. U drustvu se nije iskorenilo zlo, uvek ce biti sumanutih ideja i odluka neke licnosti, kao i velikih nepravdi ucinjeni jednom narodu!