ПОПОВИЋ: "Олуја" завршни чин усташке геноцидне вертикале

Танјуг

02. 08. 2020. у 10:03

ПОПОВИЋ: Олуја завршни чин усташке геноцидне вертикале

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Српске народне партије Ненад Поповић изјавио је данас да злочиначка акција "Олуја", у којој су пре 25 година убијене хиљаде и протеране стотине хиљада Срба са својих огњишта у Хрватској, представља завршни чин усташке геноцидне вертикале која се протезала током читавог 20. века и која ће заувек остати уписана као једна од најмрачнијих страница у историји европског континента.

"Та геноцидна вертикала започета је током покоља и вешања српске нејачи и старих од стране усташа у Мачви током Првог светског рата, настављена систематским убијањем стотине хиљада Срба у Јасеновцу и другим логорима смрти у НДХ, а свој завршни чин она је добила у такозваној операцији ''Олуја'', највећем етничком чишћењу једног народа са његових вековних огњишта од времена Другог светског рата", навео је Поповић у изјави за јавност.

Он тврди да историјске чињенице показују да се државност данашње Републике Хрватске, правне наследнице Павелићеве НДХ и најмлађе чланице ЕУ, искључиво темељи на систематском убијању и прогону Срба.

"Због тога је незамисливо и неприхватљиво да било који човек, који себе зове Србином, присуствује обележавању ''Олује'' и тиме легитимизује и аболира злочине хрватских усташа почињене током овог етничког чишћења српског народа из Крајине", сматра Поповић.

Он је оценио да Србија више нема разлога да клечи и да се понижава. "Наша земља се данас усправља и јача своје политичке, економске и одбрамбене капацитете", наглашава Поповић.

Каже да са јачањем економије и позиције Србије у међународној заједници, јача и национални осећај и понос што припадамо часном српском народу, који се кроз читаву своју историју борио против оних који су желели да окупирају, протерају и систематски униште друге народе у Европи.

Поповић истиче да ће зато Србија и ове године достојно обележити "Олују", да покаже свету да не забравља своје страдалнике, али и да упозори злочинце, али и све оне који би могли да имају сличне идеје у будућности, да то више никада никоме неће допустити без снажног одговора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

maniks

02.08.2020. 11:02

Sve tacno g.Popovicu i svi znamo da se ustase ni na ovome nece zaustaviti. Sta ce Srbija da preduzme ,hoce li i dalje da ceka ili ce poceti da vraca hrvatima ono sto su cinili Srbima .Bez reciprotiteta nema pomirenja. Hrvatima mora sve da se vrati sa kamatom sta su cinili Srbima kad tad bez toga nema pomirenja.

Mišo Peć

02.08.2020. 11:21

Pa ovaj Milošević i nije Srbin,sam kaže da mu se otac borio na stranu hrvatskih paravojnih snaga protiv regularne JNA,samo mi nije jasno gde baš njega,odnosno po čijim instrukcijama ga Pupovac predloži za potpresednika u hrvatskoj vladi,to uopšte nije slučajno niti je to baš bila volja Pupovca.