МАЛИ: Ђилас још није научио основне економске појмове, увек посматра удео јавног дуга у БДП

Novosti online

27. 07. 2020. у 20:20

МАЛИ: Ђилас још није научио основне економске појмове, увек посматра удео јавног дуга у БДП

К.Михајловић

МИНИСТАР финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали истакао је данас да Драган Дјилас и даље није научио да се служи основним економским појмовима, и да не успева да схвати да се, када је реч о јавном дугу, увек посматра удео јавног дуга у БДП-у.

- Грађани Србије могу да буду мирни и спокојни, а с обзиром на то да је наш јавни дуг у потпуности под контролом. Добро је да смо у ову кризу ушли спремни, са изразито ниским јавним дугом, тако да смо имали простора да финансирамо огроман економски пакет за подршку привреди. На тај начин смо спасили привреду, и позитивно утицали на наш БДП. Погледајте само земље Европске уније - од 27 чланица, у чак 24 је растао јавни дуг. Нисам видео да је Драган Дјилас поменуо неког од њих” - рекао је Мали и додао да је јавни дуг еврозоне 86,3%, а ЕУ на 79,5% БДП-а у првом кварталу 2020, док је у Србији у овом тренутку на нивоу од 56,9%.

Он је додао да Драган Ђилас и његови политички саборници нажалост нису имали слуха ни за привреду, а ни за градјане, за време економске кризе 2008. и 2009. године.

- Оставили су привреду и градјане на цедилу и потпуно су уништили нашу економију. Имали сте на стотине хиљаде незапослених, опустошене фабрике, земљу без перспективе! Биле су нам потребне године да спасемо земљу од банкрота, да запослимо људе, да отворимо фабрике, да изградимо путеве... Они након свега тога имају образа да нама држе лекције из економије, а годинама је јавни дуг покривао огромне дефиците које су правили из године у годину - рекао је Мали и додао да је Србија пре појаве коронавируса четири године за редом имала суфицит у буџету.


 

Он је подсетио да су Ђиласове фирме у периоду док је био на власти зарадиле 619 милиона евра, а да им је нето добит износила 105 милиона евра, као и да је оставио дуг граду Београду од 1,2 милијарде евра.

- Дакле, што је већи дуг правио у граду Београду, то је више трпао у сопствене џепове. То су постулати по којима послује Драган Дјилас. Човек је чак задужио и сопствену странку. Подсетићу градјане да је откупио дуг ДС-а од 49 милиона динара за 38 милиона динара, а онда и наметнуо камату од 18%” - истакао је министар.

Он је рекао да је поносан што српску економију хвале све светске финансијске институције, рејтинг агенције, те што држава има снаге да подржи привреднике када им је то најпотребније. Рекао је и да се по понашању у кризи огледа величина једне државе, и да ће се наставити улагања у инфраструктуру у оквиру програма “Србија 2025”.

- Наставићемо да градимо нашу земљу, да улажемо у путеве и железницу, што са једне стране обезбедјује бољи квалитет живота нашим градјанима, а са друге стране повећава наш БДП, по коме смо први у Европи. Поносни смо што у бројним пројекима имамо и подршку наших кинеских пријатеља, који су спасили наша стратешки важна предузећа као што су РТБ Бор и Железара Смедерево, где ради на хиљаде радника који од тог посла хране своје породице. Поносни смо и што ћемо радити пројекат од огромне важности, брзу пругу Београд - Ниш, који ће допринети привлачењу инвеститора, отварању нових фабрика и нових радних места” - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

SZZS

27.07.2020. 21:23

Zašto se Vi gospodine pravdate ovom liku. Vi ste čarobnjaci!! Zelim Vam da vladate narednih 30 godina. Vi vracate samopuzdanje koje smo izgubili 2000.- te godine...konacno smo stali na dve noge...i sada polako idemo u čučanj...pa skok! Prvi skok!!! Taj djilas i ekipa su slomili kicmu i duh naroda...konacno se osecam svoj na svome, a ne kao stranac u sopstvenoj kući. I zato ne uzimajte u usta ove....da te...da ta... živeli!!!