ПАЛМА О НОВОМ КАБИНЕТУ: Ако Дачић не буде у Влади, губи Србија

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

27. 07. 2020. у 12:00

ПАЛМА О НОВОМ КАБИНЕТУ: Ако Дачић не буде у Влади, губи Србија

Драган Марковић Палма / Фото Танјуг

ЗА Србију би била велика штета да Ивица Дачић није у Влади. У међународним односима је направљена таква атмосфера да Србија никада није била популарнија, а заслуге за то иду министру спољних послова, као и председнику Александру Вучићу, који ће одлучити ко ће бити у новом министарском тиму.

Овако у интервјуу за "Новости", о калкулацијама око формирања Владе и наводно пољуљаним односима са напредњацима, говори председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма. На питање да ли је после консултација на Андрићевом венцу стекао утисак да су ближи или даљи од уласка у власт, каже:

- Нисмо уопште причали о уласку у Владу, да ли ћемо нешто добити или не. Приоритет је како да економски преживимо, борба је у Бриселу са Албанцима који раде оно што им кажу Европа и САД, па како да савладамо корону. То су виталне теме.

* А, када ћете причати о Влади?

- Као и са свим партијама, договорили смо се да буде још један састанак. Не знамо, за сада, датум.

* Како коментаришете све чешће написе да постоје сукоби између вас и напредњака? Изјаве против СПС дају и министри СНС, Шормаз, а са друге стране и представници СПС на локалу ударају на напредњаке.

- Шормаз је стари шпорет који пуши на све стране. Ко је уопште он, где су његови гласови? Он зна како је прошао када смо били у кампањи за градоначелника Смедерева и шта су му све људи добацивали. Тада је живео у Смедереву, а сада је, бога ти, у Београду да се шета по Калишу. Шта има њега да коментаришем? Коментари о неслагањима постоје од увођења вишестраначја. Појединачне изјаве из СНС нећу да коментаришем, о томе ко ће бити у Влади одлучиће Вучић. До сада је била одлична сарадња, постоји резултат Дачића као министра иностраних послова који је радио у сагласности са Вучићем - 18 држава је повукло признавање Косова. Што се тиче сукоба на локалу, то сада нема тежину, избори су прошли, није више кампања. Они тренутак слабости и иритирање локалним проблемима хоће да пребаце на републички ниво, а локални проблеми не смеју да се шире глобално. Србија је изнад тога.

Драган Марковић Палма и Ивица Дачић

* Дачић је рекао да не би у опозицију. Шта ви мислите?

- На основу резулатата и способности које је постигао, Србија би имала штету да Дачић није у Влади. О томе одлучује Вучић, али се показало да су СНС и СПС добар спој.

Изгубио свеску

* ГОВОРИЛИ сте раније да има чланова Владе који нису испунили очекивања...

- Има. Рекао сам да је четири, пет министара слабо радило.

* Који?

- Имам записано у свесци, али сам је загубио у изборној кампањи.

* Врх СНС, наводно, није за то да будете у Влади, спекулише се да се противе Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Владимир Ђукановић...

- Зорану изузетно ценим, она је министар рудар. Ценим и друге министре из СНС, не могу ја да кажем да је неко лош. Не желим да улазим у то шта су договори, нећемо још дуго чекати. За двадесетак дана сазнаћемо ко су министри.

* Остајете ли при ставу да нећете бити министар, чак и ако вам понуде?

- Да. Хоћу да покажем и свим министрима који су се навикли да буду у фотељи, да може да се ради за Србију и ако нисте министар. Примљен сам у неколико држава на највишем нивоу, био сам на инаугурацији код Трампа, председнице Владе у Румунији, заменика премијера Турске, а требало је 15. марта да се састанем са Ердоганом, али нисам отпутовао због короне. Са седам турских посланика сам у добрим односима, називамо се браћом. Реторика Турске се променила према БиХ и Албанцима са КиМ, видели су да је истина на страни Србије.

* И Александар Шапић је рекао да би у Владу, ако га СНС позове и сложе се око основних начела...

- Не коментаришем шта други желе. Никад у туђе двориште нисам гледао. Једино се мешам у то да ли ће у мом да буде врба или палма.

* Како ће вам изгледати сада парламент? Критичари говоре да у њему неће бити опозиције...

- Нису они бојкотовали зато што нису испуњени изборни услови, већ су видели анкете и да лоше стоје, па су неизласком хтели да се оправдају. А, Вучић чак и смањио цензус на три одсто. И шта има да критикују, економске мере су биле добре, а сада поред три исплаћена минималца, стижу још две уплате по 18.000 за раднике. То је као добитак на лоту, а нисте га ни играли. Многи људи би остали без посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

prellee

27.07.2020. 12:44

Slažem se u potpunosti. Dačić je spona sa Rusijom koja pomaže uvijek kad zatreba. Zapad je naučio Srbiju ponižavati i od njih se može svašta očekivati. Prošlost zadnjih 30 godina je potvrdila jedan neuravnotežan stav Zapada prema Srbima i Srbiji. Teško im je vjerovati i prepustiti svoju sudbinu njima u ruke. Prema TOME Dačić je ipak najbolje rješenje za MINISTRA.

saša

27.07.2020. 13:47

@prellee - da li smo nesto odigrali glupo pa je zapad nakon cuvene 8.sednice poceo da nad posmatra sa nepoverenjem. da nismo vise verovali tekovinama revolucije nego realnoj politici, za spas srba i srbije.

Prellee

28.07.2020. 12:59

@saša - Pogresno nesto poslije 8 sjednice!?Greski ima i previse od zadnjih 30 godina, mozda i vise.Usto ne smije se zaboraviti i na greske mnogih na Zapadu tzv.bully drzava, koje su nekad pravljene namjerno a jos cesce iz neznanja i predrasuda prema Srbima ili kako oni to slove"malim Rusima". Strasna i gresna proslost i nasa ali i njihova.

Nikola Ćirilica

27.07.2020. 14:22

Слажем се са Марковићем. Дачић и Вучић су одличан тим. Дачић улогу лошег полицајца игра одлично (према западу).

Zole

27.07.2020. 15:00

Dva manipulanta i prevaranta to je svima jasno. To što je Dačić uradio drugi, pametnini bi triput više uradili, a da ne pominje one njegove lenje i ograničene najbliže saradnike. Samo matori stari komunistički orijentisani ljudi sa policijom i vojskom su glasali za njega. SADA to mora biti kraj za ovakav sps samo ako Sns ima snagu da Vučiću kaže ne ili će biti tihog bojkota i nezadovoljstva u samoj sns.