ЖРТВА ПРОГОНА ДРЖАВНИХ ОРГАНА: Тврдња Председника Синдиката одбране и Војске Црне Горе

Novosti Online / В.К.

19. 07. 2020. у 10:51

ЖРТВА ПРОГОНА ДРЖАВНИХ ОРГАНА: Тврдња Председника Синдиката одбране и Војске Црне Горе

Зоран Касалица

ПРЕДСЕДНИК Синдиката одбране и Војске Црне Горе Здравко Касалица, који је са супругом Македонком пре неколико дана био ухапшен тврдећи да је жртва прогона државних органа јер се јавно декларисао у одбрани СПЦ, а у полицији да им се на терет ставља “прање новца”, упутио је отворено писмо надлежним институцијама.

Касалица наводи да је посебан мотив за овакав однос његово додатно ангажовање као професионалног припадника Војске Црне Горе у пружању пуне подршке очувању историјских и имовинских права Српске православне Цркве у Црној Гори, које је манифестовао учешћем на литијама у Подгорици и прикупљањем потписа од садашњих и некадашњих припадника Војске Црне Горе за исту ту подршку, поштујући Устав Црне Горе, као И Закон о ВЦГ, којим му је такво право испољавања своје вере омогућено. Он подсећа да је годинама указује на неуставна, незаконита И нечасна поступања министра одбране (Предраг Бошковић), а онда И већег дела инфрструктуре у систему руковођења И командовања у Војсци Црне Горе.

- Ту је присутан јавашлук и неодговорност која посебно Војсци Црне Горе неби требала бити својствена. Годинама сам због тог рада бивао изложен најбруталнијим нападима од стране највиших органа власти у сектору одбране, бивао означаван и као непријатељ Црне Горе, чак и као терориста у сопственој држави, па на крају и као организатор некаквих криминалних структура. Наравно, све сам ове нападе доживљавао и проживљавао на свој начин, увек имајући на уму и тај балкански „менталитет“ власти, која увек супротно мишљење означава најбруталније или најогавније како је то потребно, зависно од тренутка. За све сам то имао и неког разумијевања чак, до овог 02. јула када смо супруга и ја ухапшени и били изложени и својеврсној тортури о којој ћу неком другом приликом писати. Тај поступак је паклено заболио, јер је то отворен атак на моју породицу, који ми је на овај или онај начин и наговештаван у неким ранијим радњама и поступањима министра или његових сарадника. Тада се десио напад на једну жену и једну мајку, која је већ преживела пакао најтеже болести и лечења, која је завољела Црну Гору као своју земљу, у којој је планирала и будућност нашег јединца сина, наводи Касалица, додајући да је онемогућен обавезом да не може говорити или писати о самом предмету овог поступка, али може указати на одређене детаље.

- Прво, да ли знате да је веома велики број припадника Војске Црне Горе, а и они који су бивши припадници по различитим основама тужио државу Црну Гору у којима су тражили обештећење? Знате ли да је проценат добијених спорова већи од 90 одсто? Знате ли да је неко због милионских губитака са рачуна који је намењен за МО сносио одговорност? Рећи ћу вам – НИКО. И шта је онда најлакше ? Најлакше је било министру да шаље свог сарадника по касарнама да уцењује и прети људима који су тужили, да то није патриотски, да је то срамота и да се тиме не показује љубав према сопственој држави. То говоре они који су својим нерадом допринели да долази до тужби. Управо сам ја користио капацитет и заменика председника СОВЦГ а касније и када сам постао председник, да у неким ситуацијама зауставимо покретање тужби, како би покушали у комуникацији са МО то решити вансудским начинима. Наравно, нису прихватили, а епилог су биле тужбе које су наравно изгубили пред судовима. Да ли је неко и из структуре Заштитника имовинских и правних интереса Црне Горе одговарао због тога ? Одговор – НИЈЕ. Тада постају криви адвокати који заступају тужиоце у тужби против државе. И ту почиње прогон и моје супруге, која гле чуда и сама познаје велики број припадника Војске јер је неколико година радила у Команди 2. Армије у Подгорици као правни референт. Лакше је ипак министру и сарадницима да јавности представљају причу како сам ја супрузи „намештао“ спорове, што је ноторна неистина и подметачина. Управо сам био противник предлога бившег председника СОВЦГ да моја супруга, као добар и искусан адвокат, буде правни заступник и сарадник СОВЦГ, јер би то заиста био сукоб интереса, као школски пример. Али, што би актуелну власт тангирао такав школски пример, када они таквих примера имају на све стране у државној управи. Да ли је то уопште некоме непознато. Овде је само посреди једно јадно и незаконито поступање у смеру обрачунавања са искреном синдикалном борбом у сектору одбране, чија сам једна од персонификација и ја у највећој мери, са једне стране, и стравичан притисак и утеривање страха запосленима да никада више не траже остварење својих права судским путем, са друге стране. Тај метод је уствари сво време присутан, и дан данас се смишљено ради од стране министра и његових сарадника на уништењу СОВЦГ, што му за сада и иде од руке, јер има разноразне кловнове у униформи, чије сам слике приказао и на седници ГО УССЦГ, који свесрдно и безпоговорно извршавају СВЕ што им се даје као задатак, и посматрајући патриотизам само и кроз призму како то чини актуелна власт – сви који се супротстваљају хијерархији су непријатељи који желе зло Црној Гори, наводи се у писму Здравка Касалице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)