САВЕТ ЕУ ОДЛУЧИО: Србија и званично скинута с листе за слободно путовање у ЕУ

Танјуг

16. 07. 2020. у 17:46 >> 17:49

САВЕТ ЕУ ОДЛУЧИО: Србија и званично скинута с листе за слободно путовање у ЕУ

Фото: Депоситпхотос

САВЕТ ЕУ званично је објавио нову листу земаља за које се од 16. јула препоручује укдање рестрикције за путовања у ЕУ.

На попису је 13 земља за претходног списка док су Србија и Црна Гора једине скинуте са листе.

У Бриселу наводе да ће се листа поново бити ажурирана за две недеље.

На основу критеријума који обухватању првествено епидемиолошку ситуацију и мере заштите, државе чланице ЕУ 27 би од 16. јула требало постепено да укидају ограничења путовања на спољним границама за становнике Алжира, Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руандае, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

У питању су земље које су биле и на првој листи Савета ЕУ која се примењилала од 1. јула са изузетком Србије и Црне Горе које су уклоњене због погоршња епидемиолошке ситуације.

У Савету ЕУ наводе да треће земље, чијим грађанима је дозвољено путовање у ЕУ, морају да имају број нових случајева ЦОВИД-19 током последњих 14 дана на

100.000 становника ”близу или испод просека” ЕУ, да имају стабилан или опадајући тренд нових случајева претходна 14 дана, а у обзир се узима и укупни одговор треће земље на ЦОВИД-19 укључујући аспекте као што су тестирање, надзор, праћење контаката, задржавање, лечење и извештавање, као и поузданост информација.

За земље које се не налазе на листе од забране путовања изузети су грађани ЕУ и чланови њихових породица, они са трајним боравишним дозволама у ЕУ и чланови њихових породица као и путници са доказом о неопходности путоавња.

У Бриселу напомињу да препорука Савета ЕУ није правно обавезујући инструмент и да власти земаља чланица остају одговорне за спровођење садржаја препоруке.

Земље чланице могу, али и не морају, да укину ограничења путовања за наведенене земље, а не би требало да одлуче да укину ограничења путовања за треће земље које нису на листи пре заједничке координсиане одлуке ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

smb

19.07.2020. 13:05

nadam se da ce broj sugradjana koji su shvatili da odlazak preko granice ne samo na more vec svuda mnogo zavisi od stanja ove opake bolesti ,tj. od sopstvenog ponasanja svakog gradjanina cele zemlje i sprecavanja dalje infekcije. niko nece ljude u blizini kojima trebaju naredjenja da bi nesto postovali i sprovodili, bar zapad ne funkcionise tako. svima su usta puna o redu i disciplini, to dnevno rade ljudi, ti isti koji cine i zive u sistemima preporuke. cinjenica da se nigde nemoze je dokaz. i drugi vole da slave i da se druze, ali sa maskom i fizickim rastojanjem, sa brigom i o sebi i o drugima. to je razlika u ponasanju koja se sada ipak uocava. pozdrav.