НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ: Само немојте насиље, грађани Србије га презиру и оно никада неће бити дозвољено

Новости онлине

среда, 15. 07. 2020. у 08:21

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ: Само немојте насиље, грађани Србије га презиру и оно никада неће бити дозвољено

Фото: Танјуг

ВЕСТ да је Странка слободе и правде подржала оснивање „скупштине“ коју су „спонтано и нимало организовано“ најавиле неке од опозиционих јавних личности, јасно је дефинисала власништво над том структуром, изјавио је Небојша Стефановић.

- Настала после каменовања истинске Народне скупштине, разбијања и уништавања фасада, спаљивања аутомобила, а нешто пре тога и књига, невероватног насиља над момцима и девојкама из редова полиције, али и над новинарима и свима другима који не мисле исто као Ђилас, Обрадовић, Јеремић, Ного, Маркс 21, Антифа, Жене у црном, рашчињени монах Антоније и њихови јуришни одреди, неодољиво подсећа на организације које су на сличан начин настајале у Немачкој у периоду од 1919. до 1933. године.

- Чак је и медијски наратив сличан - „свако ко не мисли као ми, тај је непријатељ“ и „није важно шта мисли народ Србије, ми хоћемо на власт по сваку цену“.

- Али вратимо се идеји Ђиласове скупштине. Било је у историји света сличних покушаја и вреди се осврнути на неке од њих. Тако је у Сједињеним Америчким Државама 1859. године Џошуа Абрахам Нортон себе прогласио за цара САД-а, а САД за монархију. Себи је доделио титулу Нортон Први, а све то јер је био незадовољан ситуацијом у САД. Слично Ђиласовој опозицији, донео је проглас којим забрањује окупљање легално изабраних конгресмена, по чему се види јасна аналогија.

- Један од могућих узора из новије историје за Ђиласову скупштину је вероватно и Алек Брекстон из Аустралије, иначе дресер мајмуна. Брекстон је 1976. прогласио себе за гувернера провинције Бумбунга пре свега незадовољан спољном политиком Аустралије. Чак је и у Италији 2011. градоначелник Лука Селари градић Филетино прогласио самосталном државом, увео нову валуту фјорито и почео да штампа новац са својим ликом. Већ наслућујем чији ће лик бити на новцу који ће штампати Ђиласова „скупштина“.

- Нажалост, у историји наше земље већ смо имали оваквих покушаја са циљем да се земља дестабилизује и да суштински нанесе штета грађанима Србије.  Овде, пре свега, мислим на формирање Призренске лиге коју су формирали челни људи албанских породица са територије КиМ, са циљем да пониште одлуке Берлинског конгреса о територијама Кнежевине Србије и Кнежевине Црне Горе и уједине све Албанце у једну албанску државу.

- Иако први пут формирана 1878. године, имала је улогу и за време Другог светског рата, када је формирана од стране нацистичке Немачке, а из ње изникла и злогласна СС дивизија Скендербег. У новијој Југославији давала је подршку терористичким акцијама против наших полицајаца и војника и целокупног српског становништва.

 -Тако деловање оставило је тешке последице по људе у нашој земљи и снажно показало да само стабилна Србија може да се развија и да напредује. 

 -Народ Србије је 21. јуна јасно рекао шта жели и као увек када је воља народа у питању ту нема шта да се дода. Разумем да се одлука народа не свиђа свима. Али исто тако и они морају да разумеју да ће одлуку народа морати да поштују. Ма колико били богати, ма колико формирали Ђиласове „скупштине“ и прелазне владе, закон ће се у Србији поштовати и важиће једнако за све. И нека они праве своје клубове, дружења, окупљања, одржавају протесте, оснивају медије, све је то могуће, па чак и Ђиласове „скупштине“. Нек једни другима додељују титуле и звања.

- Само немојте насиље. Убедљива већина грађана Србије презире насиље и оно у нашој земљи никада неће бити дозвољено - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

maniks

15.07.2020. 14:11

@Cosmin Contra - Koliko su zasluzili jako malo su dobili, neka pale i ruse svoje kuce i stanove..Policija mora odmah i zesce da reaguje. Licno da sam policajac a da me gadjaju sa par metara kamenicama od kilo i vise koske bi im polomio pa neka misli ko sta hoce.