ПООШТРЕНЕ МЕРЕ У ЋУПРИЈИ: Ова правила морају да се поштују

З. Глигоријевић

понедељак, 13. 07. 2020. у 22:22

ПООШТРЕНЕ МЕРЕ У ЋУПРИЈИ: Ова правила морају да се поштују

У Ћуприји нове мере превенције/З. Глигоријевић

ЋУПРИЈА – У затвореном простору јавне намене свако је обавезан да користи маску, да то чини на потпуно исправан начин и да одржава минималну дистанцу од 2 метра.

У продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање 4 квадратна метра корисне површине по потрошачу, а у продајним, угоститељским и другим објектима и површинама где је број корисника ограничен, обавезно је да информација о површини и максималном броју истовремених корисника буде истакнута и јасно уочљива на улазу, нове су мере које је данас донео Општински штаб за ванредне ситуације на електронској ванредној седници.

Штаб је забранио организована окупљања у затвореном простору, попут прослава, музичких, забавних и културних манифестација, као и спортских догађаја са публиком. На отвореном је дозвољено окупљање до 20 особа. Минимална површина расположивог простора је 4 квадратна метра по особи, уз обавезно држање дистанце од 2 метра.

Одлучено је и да је у јавном превозу, као и такси возилима, обавезно коришћење заштитне маске, а лицима који је немају забрањује се улазак у возило. Превозник је дужан да врши редовно проветравање и дезинфекцију возила. Угоститељски објекти у затвореном делу неће моћи да пружају услуге од 21 час до 6 часова наредног дана, а у баштама од 24 до 6 часова наредног дана. У угоститељским објектима, коцкарницма и кладионицима у затвореном простору број гостију је ограничен на минимално 4 квадратна метра корисне површине по госту. Особље је обавезно да све време носи заштитне маске. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом, али је обавезан да је носи приликом доласка и одласка, као и приликом коришћења тоалета.

Што се тиче базена, број корисника ограничава се на 4 квадратна метра површине воде и површине за лежаљке по кориснику (осим породица са малом децом), уз обавезно држање дистанце од 2 метра. У парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима обавезно је држања физичке дистанце од 2 метра, осим за лица из исте породице. Заштитне максе су обавезне на зеленој пијаци, козметичким и фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама, у верским објектима, банкама и поштама, у којима ће обезбеђење да регулише ред, а банкомати се морају дезинфиковати више пута дневно.

Као посебна мера превенције од ширења заразне болести COVID-19 одређује се моментални прекид рада и седмодневно затварање објеката у којима се непосредном контролом установи значајније одступање од спровођења наведених мера. Свако непоштовање мера повлачи прекршајну одговорност физичког и правног лица у складу са чланом 113. и чланом 114. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, као и у складу са другим законима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)