ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Теме за почетак економија и нестали

Д. Р. Ђ.

уторак, 14. 07. 2020. у 08:29

ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Теме за почетак економија и нестали

Фото: АП

РАЗГОВОРИ о расељеним и несталим људима, као и разматрање економских питања требало би прекосутра да буде нова полазна тачка у дијалогу Београда и Приштине, која би двема странама омогућила да оживе преговоре замрзнуте у новембру 2018.

Председник Александар Вучић у Брисел путује сутра и, како је рекао, тамо очекује "тешке разговоре", као и да је "на нама да нађемо најбоље решење, а да сачувамо националне интересе".

Високи представник ЕУ за спољну политику Ђозеп Борељ изјавио је јуче да је наставак дијалога Београда и Приштине важан корак ка нормализацији односа.

- Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак одрадио је добар посао. Седимо заједно. Дијалог је почео. Поново ћемо се састати у четвртак и надам се да ће то бити важан корак ка нормализацији односа Београда и Приштине - изјавио је Борељ.

Одабир тема за прву рунду у наставку преговарачког процеса која ће се одржати "уживо", како то види Зоран Миливојевић, наш бивши шеф мисије при Савету Европе, су питања од интереса за обе стране, а која су при томе нестатусна.

- Захтеви које је Хоти изнео на видео-конференцији у Паризу прошлог петка онемогућавали су наставак дијалога и то је била опомена ЕУ да уколико жели ове разговоре да Приштина мора да ревидира свој став. Зато бих рекао да су се сада ствари свеле на реалност, без обзира на струју унутар ЕУ, коју предводи Немачка, а која би желела да се одмах иде на међусобно признавање, па да се отворена питања решавају као "билатерална". Међутим, ни ове номиноване теме нису лаке, али о њима макар може да се разговара - оцењује Миливојевић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је јуче да су преговори између Београда и Приштине директно повезани са европским путем Србије, а самим тим и са економским напретком земље:

- Ако желимо веће плате и нове инвестиције, ми морамо да разговарамо и са Албанцима, зато што је то у узајамној вези.

Последњи директни разговори двеју страна под покровитељством ЕУ, одржани су у Бриселу 8. новембра 2018. Већ 21. новембра влада у Приштини увела је таксе од сто одсто на српску робу, што је паралисало дијалог.

ПУТИНОВ ИЗРАЗ ПОШТОВАЊА

О НАСТАВКУ дијалога са Приштином, председник Алксандар Вучић разговарао је јуче са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком, са којим је причао и о ситуацији на Западном Балкану. Вучић је Боцан-Харченка замолио да председнику Русије Владимиру Путину пренесе захвалност за срдачно гостопримство које му је указао у Москви, током боравка поводом Параде победе, наводећи да је то "још један израз поштовања председника Путина према нашој земљи".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Deda

14.07.2020. 08:44

Nema tu pomaka ni za 10 godina. Ekonomija oteta od nas a pregovara se, nestali navodno a zna se sve skoro. Šiptari da priznaju da su imali žutu kuću pa da je neko tamo nestao neče nikada. Oni hoće samo priznanje, pare za " ratnu oštetu" kao da je njih neko okupirao pa uništavao nešto, pripajanje Bujanovca, Preševa i Medveđe a verovatno i posle Sandžak. I šta se onda tu " pregovara" ako oni od toga a ni EU ne odustaju? Znači može samo o tome kako to priznati i možda zadržati samo Sandžak.

Lili Vu

14.07.2020. 09:10

Najzad ce se razgovara t.j. vratiti u secanje NASI MUCENI I NESTALI NA KOSOVU !! Vucicu... nema vise ulizivanja.... podnesite najzad NASU LISTU ZA PREGOVORE. Nadam se da je bar za 1 Poziciju duza od one Siptarske !?

Orao

14.07.2020. 09:53

Dugotrajni razgovori o ekonomiji,nestalim, uz Njemačko-Francusko potvrđeno neodustajanje od priznavanja Kosova ,kao i Evropsko beskrajno ucjenjivanje članstva Srbije u Evropu - su definitivno ,dugotrajno isplanirano vremensko skretanje od bilo kakvog povoljnog rešenja i nade povratka okupiranog Kosova.

Deki ćirilično

14.07.2020. 10:10

Какви преговори се настављају? Зар није било речи "нема отпочињања преговора, до укидања било каквих такси на робу из Србије"? Баш имамо карактер, нема шта. Зато ваљда тако и пролазимо кроз историју, зато и имамо једног Вучића за председника.

Ma Ja sam

15.07.2020. 06:11

@Deki ćirilično - Pa ukinute su takse. Moje misljenje je da se treba resiti Albanca i dati im deo Kosova a za uvrat traziti novcanu naknadu i trenutni prijem u EU, mada nisam za EU. Druga opcija je da se javno kaze da pregovori mogu da se nastave samo uz primenu rezolucije 1244. Realno mislim da nikakav dogovor ne moze biti postignut jer nema obostrane volje za to. Boljeg predsednika od Vucica trenutno nema, svidjalo se nekome ili ne.

Deki ćirilično

15.07.2020. 13:11

@Ma Ja sam - Таксе су укинуте, али је "уведен" реципроцитет у размени робе, несметан пролазак шиптарске робе кроз Србију и низ других мера, које такође нису прихватљиве. Практично, ништа се није променило.