НА КОРАК ДО ЗАБРАНЕ "БЛАЈБУРГА": Аустријски посланици не желе усташку идеологију на њиховом тлу

И. Станојевић

13. 07. 2020. у 08:00

УСТАШКА окупљања у Блајбургу на најбољем су путу да заувек постану ствар прошлости.

НА КОРАК ДО ЗАБРАНЕ БЛАЈБУРГА: Аустријски посланици не желе усташку идеологију на њиховом тлу

Tanjug

Иницијатива Зелене странке Аустрије добила је, средином минуле седмице, "зелено светло" у савезном парламенту, чиме је савладана највећа препрека дефинитивној забрани тих скупова. Подносиоци захтева надају се да ће се све преостале баријере срушити благовремено и да већ од 2021. догодине неће бити дивљања екстремних националиста на Лојпашком пољу.

Како за "Новости" каже Олга Фоглауер, посланица Зелених у Националном савету, једном од два дома аустријске скупштине, реч је о надстраначком пројекту без преседана. Први пут све парламентарне странке, изузев десничарске Слободарске странке (ФПО), постигле су консензус о томе да се усташка окупљања на територији њихове земље морају забранити. Владајућа Народна партија премијера Себастијана Курца (ОВП) и Зелени, као и опозиционе, Социјалдемократска партија (СПО) и Нова Аустрија и Либерални форум (НЕОС), сложиле су се без иједног гласа против да је крајње време да се овом злу стане на пут.

"У овој години, када Аустрија слави 75 година од ослобођења, морамо се напокон ослободити негативног баласта везаног за Други светски рат", оценили су савезни посланици. Наша саговорница истиче да је "веома радује чињеница што су се све партије, изузев ФПО, изјасниле против опстанка усташких окупљања на аустријском тлу. Политички сигнал је јасан: за фашистичке манифестације у Аустрији нема места.

- Аустријски парламент је овом одлуком дао јасан знак да је против ултранационалистичких и фашистичких манифестација - оцењује Олга Фоглауер. - Тиме је највише законодавно тело у нашој држави испунило своју историјску обавезу и у потпуности прихватило одговорност. Вишегодишњи напори партије Зелених да се укину ова окупљања, чији је очигледан циљ ревизија историје по моделу који одговара усташким елементима, напокон је уродило плодом.

На питање шта ће се даље догађати, наша саговорница каже да је на потезу савезни министар за унутрашње послове, кога ова парламентарна одлука обавезује да у уставним оквирима испита све могућности на унутрашњем, билатералном и европском плану да се сусрети усташа у Блајбургу забране дефинитивно, почев од идуће године.

Осим тога, органи локалне власти у савезној покрајини Корушкој обавезани су да учине доступним јавности информације о имовинским трансакцијама, односно, купопродајним односима везаним за територију на којој се скуп одржава. Ово је, истиче Фоглауерова, од посебног значаја, будући да су организатори најавили проширивање територије за одржавање такозваног Почасног блајбуршког вода, куповином околних поседа. Таквим појачаним надзором, локални органи власти могу и морају да дају свој допринос забрани по друштво ризичних окупљања на њиховој територији.

Parlament.gv.at

Олга Фоглауер, посланица Зелених у Националном савету

Осим тога, отишло се још корак даље, од главне иницијативе за забрану скупова у Блајбургу, о којој су "Новости" у више наврата писале.

- Обавезали смо савезног министра унутрашњих послова и да покрене поступак преиспитивања прописа из пера овог министарства о употреби усташких симбола са циљем да се додатно сузи "каталог симбола" чија је употреба дозвољена - каже Олга Фоглауер. - Надамо се, зато, да убудуће неће бити могућа злоупотреба приватних поседа у сврхе које се косе са демократским и антифашистичким опредељењем наше државе.

ВЕЛИЧАЊЕ НДХ

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ иницијативе, која је управо прошла у парламенту, истиче се да је Лојпашко поље на југу Корушке, из године у годину, све више постајало полигон за демонстрацију идеја нациста из Хрватске и других делова Европе. Иза тих окупљања, оценили су аустријски посланици огромном већином, стоји величање НДХ. Ратни злочинци слављени су у Блајбургу као хероји у борби против комунизма.

Ово место служило је, оцењује се, и као својеврсна вежбаоница за обучавање следбеника екстремно десничарских идеја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)