НА КОРАК ДО ЗАБРАНЕ БЛАЈБУРГА: Аустријски посланици не желе усташку идеологију на њиховом тлу

И. Станојевић

понедељак, 13. 07. 2020. у 08:00

НА КОРАК ДО ЗАБРАНЕ БЛАЈБУРГА: Аустријски посланици не желе усташку идеологију на њиховом тлу

Tanjug

УСТАШКА окупљања у Блајбургу на најбољем су путу да заувек постану ствар прошлости.

Иницијатива Зелене странке Аустрије добила је, средином минуле седмице, "зелено светло" у савезном парламенту, чиме је савладана највећа препрека дефинитивној забрани тих скупова. Подносиоци захтева надају се да ће се све преостале баријере срушити благовремено и да већ од 2021. догодине неће бити дивљања екстремних националиста на Лојпашком пољу.

Како за "Новости" каже Олга Фоглауер, посланица Зелених у Националном савету, једном од два дома аустријске скупштине, реч је о надстраначком пројекту без преседана. Први пут све парламентарне странке, изузев десничарске Слободарске странке (ФПО), постигле су консензус о томе да се усташка окупљања на територији њихове земље морају забранити. Владајућа Народна партија премијера Себастијана Курца (ОВП) и Зелени, као и опозиционе, Социјалдемократска партија (СПО) и Нова Аустрија и Либерални форум (НЕОС), сложиле су се без иједног гласа против да је крајње време да се овом злу стане на пут.

"У овој години, када Аустрија слави 75 година од ослобођења, морамо се напокон ослободити негативног баласта везаног за Други светски рат", оценили су савезни посланици. Наша саговорница истиче да је "веома радује чињеница што су се све партије, изузев ФПО, изјасниле против опстанка усташких окупљања на аустријском тлу. Политички сигнал је јасан: за фашистичке манифестације у Аустрији нема места.

- Аустријски парламент је овом одлуком дао јасан знак да је против ултранационалистичких и фашистичких манифестација - оцењује Олга Фоглауер. - Тиме је највише законодавно тело у нашој држави испунило своју историјску обавезу и у потпуности прихватило одговорност. Вишегодишњи напори партије Зелених да се укину ова окупљања, чији је очигледан циљ ревизија историје по моделу који одговара усташким елементима, напокон је уродило плодом.

На питање шта ће се даље догађати, наша саговорница каже да је на потезу савезни министар за унутрашње послове, кога ова парламентарна одлука обавезује да у уставним оквирима испита све могућности на унутрашњем, билатералном и европском плану да се сусрети усташа у Блајбургу забране дефинитивно, почев од идуће године.

Осим тога, органи локалне власти у савезној покрајини Корушкој обавезани су да учине доступним јавности информације о имовинским трансакцијама, односно, купопродајним односима везаним за територију на којој се скуп одржава. Ово је, истиче Фоглауерова, од посебног значаја, будући да су организатори најавили проширивање територије за одржавање такозваног Почасног блајбуршког вода, куповином околних поседа. Таквим појачаним надзором, локални органи власти могу и морају да дају свој допринос забрани по друштво ризичних окупљања на њиховој територији.

Parlament.gv.at

Олга Фоглауер, посланица Зелених у Националном савету

Осим тога, отишло се још корак даље, од главне иницијативе за забрану скупова у Блајбургу, о којој су "Новости" у више наврата писале.

- Обавезали смо савезног министра унутрашњих послова и да покрене поступак преиспитивања прописа из пера овог министарства о употреби усташких симбола са циљем да се додатно сузи "каталог симбола" чија је употреба дозвољена - каже Олга Фоглауер. - Надамо се, зато, да убудуће неће бити могућа злоупотреба приватних поседа у сврхе које се косе са демократским и антифашистичким опредељењем наше државе.

ВЕЛИЧАЊЕ НДХ

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ иницијативе, која је управо прошла у парламенту, истиче се да је Лојпашко поље на југу Корушке, из године у годину, све више постајало полигон за демонстрацију идеја нациста из Хрватске и других делова Европе. Иза тих окупљања, оценили су аустријски посланици огромном већином, стоји величање НДХ. Ратни злочинци слављени су у Блајбургу као хероји у борби против комунизма.

Ово место служило је, оцењује се, и као својеврсна вежбаоница за обучавање следбеника екстремно десничарских идеја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Antikomunizam

13.07.2020. 09:30

@nedim - Čekaj, ko to slavi "ustaštvo"? li se možda ipak slavi, braniteljstvo od 95g dok poraženi, velikosrpski fašisti kukaju? EU Parlament je doneo REZOLUCIJU, gde jasno osuđuje i komunizam ko totalitaruistuički, zločinački režim, ravno sa nacizmom! Zato se komunjare povampiriše, pa bi zabranili da se govori o njihovim zločinima i da se radi komemoracija na Blajburgu. Ali neće moći da spreče verska prava na Blajburgu pa to nema nikakve šanse.

Rezolucija

13.07.2020. 09:52

@Antikomunizam - Problemje u tome šta namanije to pisao NITI JEDAN portal a evo naslova pa na internetu smo: EU Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

Nebojsa

13.07.2020. 11:51

@Rezolucija - Bas bih voleo da vidim tu rezoluciju kojom se IZJEDNACAVAJU fasizam i komunizam. Rezolucija protiv SVIH OBLIKA TOTALITARIZMA je nesto drugo. Ali ako mislite da bi takva rezolucija znacila istorijsku amnestiju za fasiste varate se. (Antikomunisticke) namere ne opravdavaju (fasisticka) sredstva. I da zakljucim, Vase insistiranje na poredjenju fasista i komunista samo po sebi znaci da ste priznali da su u Blajburgu ubijeni fasisti. Sto pre ih hrvatsko drustvo osudi kao sramni deo svoje istorije, to bolje za Hrvatsku i njene gradjane.

Nebojsa

13.07.2020. 11:45

@Antikomunizam - Malo Vam je slaba ta logika. To sto je Evropski parlament rezolucijom osudio komunizam ne znaci da je velicanje fasizma dozvoljeno, naprotiv. Vi samo potvrdjujete ispravnost teze koju ste komentarisali: fasizam se ne moze slaviti kao snaga koja nas je oslobodila komunizma. Cak i da su komunisti zaista zapalili Rajhstag, Hitler nikada ne bi bio spasitelj. Pomirite se sa ulogom NDH u istoriji, bacite je na djubre i uzdignite se kao evropski narod!

Milos

13.07.2020. 12:06

@Antikomunizam - Brate, kada su Srbi bili fašisti? Mesas nas i vas. Mi smo demonstracijama smakli kralja koji je pristupio fasistima, vi ste bacali cveće pri njihovom ulazu u Zagreb. 95, su vasi ljudi se pobunili iz istočne Hrvatske, kao u Hrvati i Srbi u Bosni. Tako da nemoj molim te o velikosrpskoj, jer ste i u Bosni tražili veliku Hrvatsku. Sto bi se reklo ko u čemu ku*va o poštenju. I uvek me je zanimao pojam "komunistički jugocetnici", kada kažete komunistcki jugokapitslisti...A po pitanju gubljenja rata, Srbi su dosli do table Zagreb, ali je Milosevic naredio da se povuku zbog pretnji zapada, a ne zbog vaše "VELIKE" vojske. I na kraju krajeva, aj sjasite vise. Ja vama nista ne bih branio, ako želite umrite u ustastvu, mržnji, gorcini, nacionalizmu i ostavite nas Srbe bez mora da trunemo u našoj Srbiji. Nama odgovara kakva je, druga nam ne treba. Koja je svrha braniti sejati mržnju? Srećom postoji mnogo vise čestitih Hrvata koje cesto imamo i kao goste kod nas.

Goran

13.07.2020. 12:33

@Antikomunizam - Pa eto, npr ti ga slavis, cim ga branis! Na spomeniku u Blajburgu sa jedne strane stoji hrvatski ustaski grb a sa druge zvijezda i polumjesec. Prema profesoru zurnalistike uz Sarajeva, Besimu S. “zna se ko su u Bosni bili ustase, prema sastavu stanivnistva”. Dakle tvoji sunarodnici. Da taj komunisticki rezim nije pobijedio, gdje bi sada vi potomci zrtava iz Blajburga bili i kako bi se nazivali, bi li imali svoje nazovi jezike i drzave? Taj rezim vam je sacuvao neku vrstu “dostojanstva” jer nije dao da se govori o zrtvama vasih sunarodnika. Jame su zapecacene, a neki tamo imaginarni “narodni izdajnici” su bili krivi za zlocine nad srpskom djecom, zenama i starcima.

Vera

13.07.2020. 09:25

Blajburško polje je u vlasništvu Hrvata i to je privatna imovina gde niko ništa ne može da zabrani a još manje može da se zabrani misa i komemoracija jer je to napad na verska prava. Samo trebaju da kažnjavaju stoku ustašku koja dolazi satim simbolima i pune svoj državni budžet. Ovo sve rade komunisti da se ne govori o njihovim zločinima ali neće im uspeti jer je tu komemoraciju nemoguće zabraniti.

qw

13.07.2020. 11:57

@jozo - Da je zemlja ravna ploca, to je potpuno ispravno stajaliste sa stanovista jedne grane matematike. Naime, kugla i ravna ploca su homeomorfne. Zamislimo da sa vrha kugle vucemo strelice i biljezimo probodista na sferi i ravnini na kojoj je smjestena kugla. Dobiti cemo vezu izmedju tocaka probodista sfere i ravnine na kojoj je smjestena sfera. To samo govori u prilog genijalnosti takvih teorija, a ima ih jos.

Nebojsa

13.07.2020. 12:11

@qw - Sjajna potvrde teorije da je zemlja ravna ploca, zabiljezili smo je. Iz nje se dakle moze zakljuciti da su Ustase ustvari bili antikomunisticki borci a da je u Austriji na delu komunisticka zavera. Dapace, cela Europa je trenutno pod komunizmom, samo je u Hrvatskoj prezivela klica buduce presudne bitke za oslobadjanje od ove posasti.

Nebojsa

13.07.2020. 12:00

@Vera - Zivi bili pa videli. Garantujem Vam, uvesce se ako treba i lex specialis ali Austrija nece dozvoliti da se na njenom tlu oplakuju fasisti. Setite se sta se desilo sa kucom gde je rodjen Adolf Hitler: https://www.bbc.com/news/world-europe-50482019. Takodje je bila privatno vlasnistvo, dok Austrija nije donela zakon o prinudnom otkupu od prethodnih vlasnika, da bi se u njoj potom otvorila stanica policije, tako da fasistima ne pada na pamet da se tamo okupljaju. Mozda se isto desi sa Blajburskim poljem? Stanica policije, pa ko dodje moze odmah i da dobije 72 sata besplatnog "odmora" u pritvoru, pa kod sudije za prekrsaje.

vh

13.07.2020. 12:15

Sta nije jasno ustaskim potomcima ? Njihove zene su znale kome su kuvale i prale krvavu odecu posle 'radne' smene i znale su s kime beze u nepoznato. Ustase su svesno iskoristile svoje porodice kao zivi stit u strahu od osvete, pa je jasno da su stradalo deca i zene u pucnjavi u Austriji. Ali je to neuporedivo sa Jasenovcem i ostalim logorima iza kojih i dan danas stoji veliki broj evropljana hrvata. Ako antikomunizam znaci ustastvo, onda sami proceniti na cijoj ste strani.