Девет странака остаје без значајних средстава: По посланику месечно губе 350.000 динара

С. Ровчанин Томковић

08. 07. 2020. у 14:00

Девет странака остаје без значајних средстава: По посланику месечно губе 350.000 динара

Фото: А. Станковић

У НОВОМ скупштинском сазиву неће бити посланика девет партија које после избора нису добиле мандате, па ће те странке остати без примања из буџета, на које све парламентарне "чланице" имају право. У просеку, сваки посланички мандат напуни месечно страначку касу са 350.000 динара, па је овај прилив битан за финансирање и живот партије.

Тако ће сада радикали, Доста је било, Демократска странка, СДС, ЛДП, Нова, Нова Србија, Двери, ДСС, морати да нађу нове начине пуњења касе, највероватније кроз донације и чланарине, али и уз кресање трошкова. Иако су многе од партија, за које је био превисок степеник за улазак у републички парламент, добилe места у локалним и градским скупштинама, приливи на име одборника су много мањи него они које носе посланичка места.

Посланик СРС Миљан Дамјановић каже да радикалима ово није први први пут да остају ван парламента и тврди да ће се снаћи.

- Ушли смо у више од 60 локалних самоуправа, у неколико градских скупштина, а бићемо и део покрајинског парламента, па ћемо тако добијати средства. Ту су и чланарине, и оне су у распону од 200 до 1.000 динара месечно, јер чланови уплаћују колико ко може - објашњава Дамјановић за "Новости". - Ми смо од новца из републичког буџета финансирали рад наших канцеларија и помагали нашим представницима у општинским одборима, а сада ће вероватно морати сами да се снађу за трошкове. Још један прилив нам је и од продаје књига председника Војислава Шешеља које људи купују на Сајму књига и широм Србије.

Странке које су бојкотовале изборе и немају представнике готово нигде у Србији мораће да живе само од чланарина и донација.

Према финансијском извештају СРС, на основу редовног рада годишње им је стизало 107,1 милион динара. Демократе су из државне касе добијале око 70 милиона динара, Двери 40,9 милиона, СДС 29,1, а ДСС 35,1 милион динара.

Појединим партијама ће, како објашњавају у ЦеСИД, бити тешко да преживе. Ипак, добар део странака активности везује за Београд, нема много трошкова за закуп, нити одборе по земљи, што смањује издатке.

ДЕЛЕ ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА

ЗА партије које су учествовале на изборима из буџета је издвојено 6,34 милиона евра. Од те суме, 20 одсто је подељено за изборну кампању, пре гласања, док остатак од 80 процената - мало изнад 5.000.000 евра, деле они који су освојили мандате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Marija

03.08.2020. 22:29

Od tih silni para neka naprave nesto u zdravstvu sto je Srbiji jako potrebno, Gradjani nemaju pojma kako se trosi njihov novac, Kada ce ovi politicari nauciti da u istinu stede za dobrobit svoje domovine Srbije.Komocija i trosenje para nece ih daleko odvesti.Poverenje se gradi drugacije.ODGOVORNOSCU;