ЉУТИ ЗБОГ САБОРА УБАЦУЈУ СРПСКУ У "БОСАНСКИ ЛОНАЦ": Нови удар бошњачких политичара скривених иза асоцијације независних интелектуалаца

С. МИШЉЕНОВИЋ

25. 06. 2024. у 12:02

КАО одговор на Свесрпски сабор, бошњачка политичка кухиња одлучила је да приреди конвенцију "Босна је наша - Босанска", чији је формални организатор Асоцијација независних интелектуалаца "Круг 99", заједно са другим невладиним организацијама из ФБиХ. Након те конвенције, 4. јула у Сарајеву, план је да се такви скупови одржавају широм Босне и Херцеговине.

ЉУТИ ЗБОГ САБОРА УБАЦУЈУ СРПСКУ У БОСАНСКИ ЛОНАЦ: Нови удар бошњачких политичара скривених иза асоцијације независних интелектуалаца

Фото Д. Миловановић

Занимљиво је да се политичко Сарајево сада крије иза невладиних организација, јер је скуп бошњачке политичке елите из БиХ и региона, који је у априлу организовао лидер Народа и правде и министар спољних послова у Савету министара БиХ Елмедин Конаковић, доживео фијаско. На тај скуп нису дошли, лидер СДА Бакир Изетбеговић и Нермин Никшић, председник СДП. Упркос жељи да се прикаже бошњачко јединство, ефекат је био сасвим супротан.

Због Конаковићевог краха сада је вероватно за организатора изабрана невладина организација на чије скупове долазе сви бошњачки политичари, небитно којој странци припадају. Са њихових догађаја често се шаљу поруке у којима се тражи "грађанска БиХ", то јест унитарна, чланство БиХ у НАТО или се осуђује Русија и "руски утицај".

Из Асоцијација независних интелектуалаца "Круг 99" саопштавају да је конвенција одговор на "урушавање и претње целовитости БиХ".

- Очекује се присуство грађана из свих структура друштва како би платформа патриотског одговора била аутентична. Конвенција невладиних организација, академске заједнице, политичких странака и грађана треба да изрази постигнуто државотворно, општенародно политичко јединство о темељним питањима суверенитета босанске државе у датим историјским околностима. А посебно у контексту "Декларације свесрпског сабора" и других доктрина подела и хегемоније над БиХ - каже Адил Куленовић, председник Организационог одбора.

Из Републике Српске поручују да су интелектуалци из Сарајева очигледно промашили тему јер ништа у БиХ није "босанско", већ је српско, хрватско и бошњачко!

- Изненадио сам се информацијом да је сарајевски интелектуални круг одлучио да прекине завет ћутања, да су смогли снаге да организују конвенцију која ће "бити у знаку одлучности, јасних визија и политичких опредељења и према домаћој и интернационалној јавности, и према унутарполитичким и спољнополитичким актерима - истакао је Милорад Додик, председник Републке Српске.

Он је навео да, као дружељубив човек, поздравља најављено дружење сарајевске интелектуалне елите "зато што ће оно бити још једно велико сведочанство бесмисла БиХ".

- Значи, поручиће да је доста страног интервенционизма, мешетарења страних амбасадора, наметања, суспендовања институција од стране нелегитимних појединаца, неуставног деловања, урушавања система одлучивања. Заложиће се за поштовање Устава и Дејтонске структуре БиХ, једнаких права Срба, Бошњака, Хрвата. Веома похвално - навео је иронично Додик, и поручио да од свега набројаног неће бити ништа.

Према његовим речима, сарајевски интелектуалци, изгледа, сматрају да БиХ није ни српска, ни хрватска, а ни бошњачка, већ осталих.

- Ништа Срби, ништа Хрвати, а богами, ништа ни Бошњаци. Само Босанци. Ако је веровати Уставу, БиХ припада Србима, Хрватима, Бошњацима и осталима, у које спадају и Босанци. Господо, босански може бити лонац, можда кафа у неким кафићима централне БиХ, али Босна и Херцеговина, по Дејтонском споразуму, може бити дефинисана само као заједничка држава три конститутивна народа: Срба, Хрвата и Бошњака, према Дејтонском мировном споразуму. Али, добро је да сте скинули маску. Добро је да сте јавно рекли оно што 30 година мислите - да је БиХ само бошњачка и да су Срби и Хрвати за вас страно тело. Добро је да сви виде ко разваљује БиХ. Дуго вам је требало, али никада није касно - закључио је председник Српске.

И заменик председавајућег Савета министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да "босанска БиХ" не постоји, и истакао да је то илузија и великобошњачки пусти сан који произлази из "Исламске декларације", а не из дејтонског Устава и реалности:

- БиХ је дејтонска, састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Дејтонска БиХ је уставна и једино је као таква могућа. Никаква "наша - босанска" није, нити ће бити.

Кошарац је рекао да је "Босна - наша - босанска" унитарна, антиуставна и антидејтонска, ма колико се сарајевска интелектуална елита трудила да то умота у плашт "патриотске и грађанске" иницијативе.

- Не оспоравам никоме право на слободу приватног или јавног окупљања и изражавање политичког става, у складу са позитивним законским прописима. Проблем настаје када се манипулише чињеницама и када се јавност на крајње демагошки начин покушава убедити у нешто. Крајње је време да бошњачки политички и интелектуални круг постане свестан уставне и дејтонске реалности у којој не постоји "босанска" БиХ већ искључиво српска, хрватска и бошњачка. И реалности која је зове Република Српска и Федерација БиХ, и у којој БиХ не постоји без Републике Српске - истакао је Кошарац.

Гостовали и Силајџић и Чанак

МЕЂУ говорницима на скуповима "Круга 99" били су сви виђенији бошњачки политичари, од Бакира Изетбеговића, преко чланова Председништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића, актуленог амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије, па до и Хариса Силајџића, некадашњег члана Председништва БиХ и дугогодишењег лидера Странке за Бих. На сесији "Круга 99" говорио је и бивши лидер ЛСВ Ненад Чанак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (1)

РУСИЈА У ЕУФОРИЈИ, АМЕРИ ОСТАЈУ БЕЗ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА?! Американци увели закон да наштете Русима, а сада се им се обија о главу!