О ЊИМА НИШТА НЕ ЗНАЈУ 26 ГОДИНА: Сећање на прво масовно киднаповање Срба, радника копа „Белаћевац“

Д. З.

22. 06. 2024. у 16:48

НА данашњи дан пре 26 година киднаповано је десет српских рудара рудника „Белаћевац“ Термоелектране „Обилић“ што је била прва организована отмица српских цивила од стране злочиначке „ОВК“ и то годину дана пре ратних дејстава.

О ЊИМА НИШТА НЕ ЗНАЈУ 26 ГОДИНА: Сећање на прво масовно киднаповање Срба, радника копа „Белаћевац“

фото удружење киднапованих лица

Тог 22. јуна 1998. године на путу до својих радних места киднаповани су Жарко Спасић, браћа Петар и Зоран Ађанчић, као и њихов отац Душан, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић, Мирко Буха, Божидар Лемпић, као и Драган Вукмировић.

Припадници ове организације, коју су тада и САД прогласиле терористичком, препречили су камионом рударима улаз у угљенокоп и одвели их у правцу планине Ћићевице.

- Албанске рударе нису дирали, а киднаповане Србе држали су у логорима Ликовац и Лапушник који су били под командом Фатмира Љимаја - истичу из Удружења киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији и опомињу да нико од киднапованих није пронађен нити је за њихову отмицу ико за протеклих више од пола века одговарао.

Иначе, чланови Удружења породица киднапованих и несталих Срба на Косову и Метохији обележили су данас у Косовској Митровици двадесет и шест година од масовне отмице десет српских рудара.

- Много година је прошло, 26 година а ми о њима ништа не знамо, то је јако тужно и тешко за породице али и читаво наше друштво. Зато су наши захтеви да се сва тела и потенцијалне масовне и појединачне гробнице испитају, тела ексхумирају и врате породицама - истакао је Негован Маврић координатор Удружења киднапованих и несталих Срба на КиМ додајући да је на Косову и Метохији укупно киднаповано 27 и убијено 57 српских радника Елекстропривреде Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (1)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)