ЛОНДОН СЛАО СВОЈЕ АГЕНТЕ У СРЕБРЕНИЦУ: Улога Британаца у рату у БиХ

Б. Субашић

19. 06. 2024. у 10:41

РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници је поново отворила питање шта се заиста зна о догађајима који су се тамо одиграли, али и о целом рату у БиХ, а најинтересантнији трагови воде ка архивима британских обавештајних служби и специјалних јединица које су биле најприсутније на терену, али нису делиле све податке ни са савезницима.

ЛОНДОН СЛАО СВОЈЕ АГЕНТЕ У СРЕБРЕНИЦУ: Улога Британаца у рату у БиХ

Novosti

Да се ни после три деценије није ништа променило, указује упутство о сарадњи Британаца са истражном комисијом УН за Сребреницу из 1999, са кога је британско Министарство одбране недавно скинуло ознаку тајности. Документ наглашава да неки од догађаја у Сребреници "имају обавештајну позадину" и да информације које Британци могу дати органима УН морају бити ограничене. Чак је високом дипломати лорду Дејвиду Овену сугерисано да на питања о вези обавештајних служби са догађајима у Сребреници "одговара да није овлашћен да расправља о тим стварима".

Novosti

Упутство британског Министарства одбране да Британци не говоре о обавештајној позадини догађаја у Сребреници

Британско упутство враћа причу на Извештај о Сребреници" од 3.875 страна, који је 2002. објавио Холандски институт за ратну документацију (НИОД), као покушај "прања биографије" холандског батаљона Унпрофора, осумњиченог на Западу да није извршио задатак заштите Сребренице, чиме је имплицитно постао саучесник каснијег масакра. НИОД од Британаца није добио документе који би оповргли сумњичења, па је и извештају узвратио: "Пажња ће бити посвећена ресурсима које су стране службе бациле у борбу да подрже или ослабе једну од зараћених фракција. При томе ће се мало или нимало пажње посветити облицима тајне акције као што су пропаганда, покушаји државног удара и покушаји атентата. Разлог је једноставан: до сада ништа није откривено о овим активностима."

Термин "откривено" треба разумети као "поткрепљено документима" који су недоступни, јер их Британци чувају као тајну и средство за уцену. Наиме, у време догађаја у Сребреници, најбољу мрежу, у којој су били специјалци САС, на том терену имала је лична тајна служба британског генерала Мајкла Роуза, тадашњег команданта Унпрофора. На њеном челу био је официр МИ-6 Ричард Џон Чарлс Томлинсон, кога је 1995. његова служба "неправедно отпустила", а он јој се осветио објављујући чланке и књигу који су разоткрили прљаве игре Лондона, укључујући оне у бившој Југославији.

Novosti

 

- Томлинсон је 1994. радио под окриљем "политичког саветника генерала Роуза" у Босни. Путовао је у Београд, Скопље, Загреб, Тузлу и Љубљану, где је регрутовао нове изворе или разговарао са вишим босанским агентима који су већ радили за британску службу. Успешно је водио разне агенте високог нивоа у Сарајеву. Један званичник је једном изјавио да су ти агенти "произвели врло детаљну обавештајну слику која је укључивала, не само војне планове и способности различитих фракција, већ и рано упозоравање на политичке намере"... У Британском одбрамбеном обавештајном штабу (Defence Intelligence Staff - DIS) створена је национално оријентисана босанска ћелија. Ова специјална јединица је углавном имала приступ обавештајним подацима које су прикупљале британске и америчке службе - наводи НИОД.

Извештај тако сугерише да је муслиманска страна имала директан увид у обавештајне податке великих сила, али је реалност да су је Британци, као и остале умешане стране, кљукали оним информацијама које су за њих одабрали. Приказ ситуације на аеродрому у Тузли указују да су енглеске тајне службе биле, а и остале, владари тајни и манипулација.

- Тим британског САС имао је свој део у контролном торњу, који је био задужен за праћење саобраћаја комуникација Армије БиХ и Војске Републике Српске, а вероватно и Унпрофора. Ово је била закључана соба пуна посебне опреме. Британске специјалне снаге одржавале су свакодневни контакт са својим штабом у Босни преко опреме за сигурну сигнализацију. Холандски официр је морао да се задовољи отвореном сателитском телефонском везом преко холандског ваздухопловства - наводи НИОД.

Novosti

Припадници холандског батаљона у Сребреници

Припадници САС-а који су дошли у Сребреницу под именом Посматрачи заједничке комисије (Joint Commission Observers - JCO) су такође деловали независно од Холанђана, самостално извиђајући терен и изван енклаве и комуницирајући са штабом користећи специјалну опрему, коју су уништили непосредно пре српске офанзиве. Они су знали шта следи, јер су били упућени у намере Сарајева да изазове катастрофу у Сребреници.

- Први сигнали да би могло бити више од узвратног гранатирања ВРС нису дошли из самог Холандског батаљона, већ су до батаљона стигли преко британских војника. Штаб JCO је 25. маја пренео поруку да је Команда БиХ из Сарајева саопштила да је "прелазак на источне енклаве реална могућност и да ће, ако до тога дође, Сребреница бити прва" - наводи извештај НИОД.

Фото: Јутјуб/MilitaryCorner/BackStageProd

 

ПЛАН УБИСТВА МИЛОШЕВИЋА И КАРАЏИЋА

- ТАЈНА операција у коју је наводно учествовао СИС (Secret intelligence service / SIS/ MI-6) био је детаљан план за елиминацију председника Милошевића. Бивши радник СИС Ричард Томлинсон добио је приступ тајном документу на две странице, који потиче из СИС, под насловом: "Потреба за убиством председника Србије Милошевића". У њему се наводи да Милошевић мора бити уклоњен јер је подржавао Караџића. У међувремену, америчке и француске обавештајне службе припремале су се за убиство Караџића; Милошевић је очигледно потпао под окриље Уједињеног Краљевства. План никада није спроведен, вероватно зато што је америчка влада сматрала да је Милошевић стабилизујући фактор - наводи Холандски институт за ратну документацију.

Novosti

Генерал Мајкл Роуз сведочи у Хагу

СВАКО РАДИО ЗА СЕБЕ

КОМАНДАНТ Унпрофора генерал Мајкл Роуз формирао је сопствену обавештајну мрежу јер није добијао релевантне податке са терена упркос огромном броју агената западних служби у БиХ. Међу њима су биле најзначајније америчке и француске, али оне су радиле у интересу својих власти, па су информације прослеђивале својим централама које су их враћале као "дезинфиковане" и готово неупотребљиве за Унпрофор на терену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)