НЕСРЕЋНА ПЕРКА (77) ЗВЕРСКИ УСМРЋЕНА: Срби на Мердару после 25 година преузели остатке најмилијих, жртава бестијалног дивљања тзв.ОВК (ФОТО)

Д. З.

18. 06. 2024. у 15:12

ДАНАС смо овде на административном прелазу Мердаре да преузмемо посмртне остатке три лица српске националности и предамо их њиховим породицама, Миленковић, Ђапа и Младеновић.

НЕСРЕЋНА ПЕРКА (77) ЗВЕРСКИ УСМРЋЕНА: Срби на Мердару после 25 година преузели остатке најмилијих, жртава бестијалног дивљања тзв.ОВК (ФОТО)

Фото: Танјуг

Они које су после 25 година дочекали дан када је потврђен идентитет њихових најмилијих. Тела су била у мртвачници у Приштини све ово време и додатним напорима узимањем додатних узорака дошли смо до идентитета.

Ово је данас новинарима саопштио Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица, на административном прелазу Мердаре, где су преузета тела Момира Миленковића из Призрена, Светислава Ђапе из Приштине и Перке Младеновић из Урошевца. Истичући да су сви били старији од педесет година и да је несрећна Перка од 77 година зверски усмрћена, Одаловић ја казао да то указује на чињеницу да је убицама био циљ да затру све српско.

фото Д.З.

Срби убијени после доласка међународне мисије на КиМ

- Ови људи су нестали, а према обдукционим налазима убијени су после доласка међународне мисије на Косово и Метохију и то је оно што је велика срамота. Педесетак хиљада мировњака је дозволило да се, на бестијалан начин, разуларена руља, која је себе називала ОВК, обрачуна са старим и немоћним особама - оценио је Одаловић.

Додао је да ће, по захтеву породица, сахране бити обављене у Великој Плани, Крушевцу и Београду. Комисија за нестала лица ће организовати сахране…

Фото: Д. Зечевић

У мртвачници у Приштини остаци 300 тела

- То су тела која су се налазила у мртвачници у Приштини. Тамо се налазе остаци још 300 неидентификованих, међу којима је најмање 90 лица српске националности. То је оно што нас посебно брине, интензитет сарадње са Приштином, односно са њиховом делегацијом у оквиру радне групе која је година тотално у застоју - рекао је Одаловић.

Он је поменуо да је делегација Београда полагала наде у дијалог у Бриселу, али да је захваљујући једностраној одлуци Аљбина Куртија цео процес замрзнут и заробљен.

- Просто са тим не можемо да се помиримо, ово чему данас присуствујемо јесте предаја тела пронађених пре више од 25 година, ми немамо нових локација, нових ексхумација, много онога што би требало да радимо – додао је Одаловић.

Фото: Д. Зечевић

Води се као нестало још 1.613 особа, 567 су Срби

Одаловић је изнео податак да се и данас на простору Косова и Метохије још 1.613 особа из сукоба на простору КиМ води као нестало, од којих је 567 српске националности.

- Са данашњом примопредајом пронашли смо 385 лица српске националности, идентификовали и предали породицама... Још је много посла без обзира на то што је у том глобалном броју, али не можемо да се помиримо са судбином преосталих, јер жртве су подједнако тешке - закључио је председник Комисије за нестала лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВАКО ЈЕ БИЛО 1984.: Црногорци пили највише млека, Хрвати имали највише лекара, а ево у чему су предњачили Срби

ОВАКО ЈЕ БИЛО 1984.: Црногорци пили највише млека, Хрвати имали највише лекара, а ево у чему су предњачили Срби

ТЕКСТ објављен 1984. године у познатом дечијем часопису, илустровао је како је држава које више нема изгледала након четири деценије постојања.

22. 07. 2024. у 18:39

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...