ОГЛАСИО СЕ ГИК НИШ: Записнике са бирачких места почели смо да објављујемо само неколико сати по затварању бирачких места

Novosti online

13. 06. 2024. у 10:39

ПОВОДОМ тврдњи изнетих од стране правнице Софије Мандић, да јавности нису доступни записници бирачких одбора о спровођењу гласања на локалним изборима у Нишу, огласила се Градска изборна комисија, која најоштрије демантује ове наводе.

ОГЛАСИО СЕ ГИК НИШ: Записнике са бирачких места почели смо да објављујемо само неколико сати по затварању бирачких места

FOTO: Novosti

- Поводом скандалозних тврдњи изнетих од стране правнице Софије Мандић у емисији „Иза вести“ на Н1 телевизији у среду, 12. јуна 2024. године, да јавности нису доступни записници бирачких одбора о спровођењу гласања на локалним изборима у Нишу, одржаним 2. јуна 2024. године, Градска изборна комисија је дужна да овим путем реагује и овакве неистине најоштрије демантује. Наиме, апсолутна је неистина да „већ десет дана нема ниједног записника из Ниша на сајту Републичке изборне комисије“. Истина је да је Градска изборна комисија, у складу са својом законском обавезом, скениране записнике са бирачких места у Нишу почела да објављује у току изборне ноћи, само неколико сати по затварању бирачких места, што је све изузетно лако проверљиво путем веб-презентације Републичке изборне комисије (РИК), с обзиром на то да су, у складу са законом, уз сваки записник наведени датум и време његовог објављивања - наводи се у саопштењу ГИК Ниш.

- Осим тога, наведена правница, која је, по сазнању Градске изборне комисије и сама била члан једне локалне изборне комисије, тачније Градске изборне комисије града Београда, изнела је још једну неистину, да, осим записника, на веб-презентацији РИК нису објављени ни приговори које су подносиоци нишких опозиционих изборних листа подносили Градској изборној комисији, као ни жалбе које су против Градске изборне комисије поднете Вишем суду у Нишу. Да је у питању неко други, а не правница са искуством у раду локалне изборне администрације, помислили бисмо да је у питању несналажење на веб-презентацији РИК. Међутим, чињеница да су овако грубе неистине изнете управо од Софије Мандић ипак указују на то да је у питању учешће у вишедневном свесном и систематском збуњивању и узбуњивању јавности, а све у циљу појачавања притиска на рад не само Градске изборне комисије, већ, што је можда још опасније, и на рад Вишег суда у Нишу - додају из ГИК-а.

- Стога, Градска изборна комисија овим путем обавештава јавност да су сви записници о раду бирачких одбора у граду Нишу уредно објављени на веб-презентацији РИК, у оквиру подстранице Записници о раду бирачких одбора, којој се приступа путем линка на почетној страници веб-презентације www.rik.parlament.gov.rs и која се претражује уношењем назива градских општина града Ниша. Што се тиче приговора и жалби, оне су такође доступне на истој веб-презентацији, у оквиру подстранице Регистар приговора, где су доступна и решења Градске изборне комисије донета по сваком од поднетих приговора. Госпођу правницу Софију Мандић бисмо овом приликом запитали како је локална опозиција у Нишу могла да поднесе приговоре и жалбе ако записници бирачких одбора нису били јавно објављени путем веб-презентације РИК-а?! Упркос свим притисцима и непримереним утицајима на њен рад, Градска изборна комисија остаје посвећена и чврста у опредељењу да актуелни изборни процес у Нишу до краја доведе у свему у складу са законским прописима и уз апсолутно поштовање изборне воље грађана Ниша исказане на демократским и слободним изборима одржаним 2. јуна 2024. године - закључује се у саопштењу ГИК Ниш.

БОНУС ВИДЕО: Н1 И АЛБАНЦИ ЗАЈЕДНО ШИРЕ ЛАЖИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Ово је доказ да Милица Николић говори истину

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев