ВУЧИЋ СЕ ДАНОНОЋНО БАВИ СВОЈОМ ЗЕМЉОМ И НАРОДОМ Мали поручио Хелезу: Смета им економска снага и то што смо лидери у региону

Милица Шкорић
Милица Шкорић

12. 06. 2024. у 11:44

МИНИСТАР финансија Синиша Мали огласио се на друштвеним мрежама поводом изјава Зукана Хелеза.

ВУЧИЋ СЕ ДАНОНОЋНО БАВИ СВОЈОМ ЗЕМЉОМ И НАРОДОМ Мали поручио Хелезу: Смета им економска снага и то што смо лидери у региону

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Поново су Република Србија и председник Александар Вучић тема појединих политичара из региона, и поново им смета наша економска снага, јачина, чињеница да смо лидер у региону, да животни стандард грађана расте и квалитет живота се константно побољшава.

Тако смо синоћ имали прилике да чујемо да је министар одбране Босне и Херцеговине и заменик председавајуће Већа министара Зукан Хелез, како то пишу поједини портали, “посрамио Вучића и препоручио му да се мало бави својим народом”.

Председник Вучић који се годинама даноноћно бави нашом земљом, нашим народом, инвестицијама, даљим побољшањем квалитета живота грађана Србије, треба, кажу, “да се мало бави својим народом”. Можда би било и смешно, да није апсурдно.

Јасно је да оно што појединима највише смета јесте јака и стабилна Србија, Србија која се бори за свој народ, за своје националне интересе и ни педаљ не одустаје од своје слободарске политике, политике мира, стабилности, економског напретка и развоја.

Смета им што је Србија у првом кварталу ове године водећа економија по стопи привредног раста од 4,7 одсто, што је процена Еврсостата и Републичког завода за статистику. Дакле, највиши раст у Европи у првом кварталу остварила је Србија, а следе Малта са растом од 4,6%, Хрватска са 3,9%, Кипар са 3,5%, Литванија са 2,9%, Словачка са 2,7%. Истовремено чак 11 земаља бележи негативан међугодишњи раст БДП-а, а међу њима су Ирска, Исланд, Естонија, Финска, Аустрија, Немачка.

Такође, кумулативни раст наше економије у период од 2018. до 2023. године износио је 22,2 одсто, док је у Босни и Херцеговини био 17,9 одсто. Само у 2023. години наша економија је забележила раст од 2,5 одсто БДП, док Босна и Херцеговина бележи мањи раст, и он износи 1,7 одсто.

Пошто волите да се бавите Србијом, даћу вам још мало података. Стопа незапослености је у нашој земљи износила 9,4 одсто у 2023. години, а у БиХ 13,2 одсто. Просечна зарада у Србији је у период јануар-март ове године износила 816 евра, у БиХ 130 евра мање, односно 685 евра.

Посматрано само за Федерацију БиХ, просечна пензија је у периоду јануар-април износила 314,7 евра, док је у Србији била 390,3 евра. Истовремено минимална зарада у Федерацији БиХ је 309,5 евра, а у Србији је прешла 400 евра.

Ниво страних директних инвестиција можда и најбоље потврђује економску снагу Србије и њену позицију лидера у региону, а тако и трна у оку многима којима се то не допада. Током 2023. године, Србија је привукла рекордних 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. За то време БиХ је привукла 873,5 милиона евра СДИ. Дакле, имамо пет пута више СДИ само у 2023. години.

Наравно, ми настављамо ка нашем циљу који смо поставили да просечна плата 2027. године буде 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада по 650 евра. На том путу од кључног значаја су нам програм “Скок у будућност – Србија 2027” и 323 пројекта која ћемо реализовати широм наше земље. Наравно, организација Међународне специјализоване изложбе Експо 2027. године биће главни мотор даљег напретка Србије.

Тако да да, мислимо о свом народу, о даљем расту примања грађана, о новим инвестицијама и пројектима, о још бољој будућности Србије. Поносни смо на нашу земљу и наш српски народ и што никада нећемо одустати од стварања још боље, лепше и успешније Србије - написао је министар Мали на свом званичном Фејсбук налогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев