"ПОТПУНО САМ ПОСВЕЋЕН 2027. ГОДИНИ" Вучић на представљању новог кинеског брзог воза: За сат и 10 минута од Београда до Суботице (ВИДЕО)

М. Колашинац

07. 06. 2024. у 11:07 >> 12:01

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је представљању новог електромоторног кинеског брзог воза - Соко.

ПОТПУНО САМ ПОСВЕЋЕН 2027. ГОДИНИ Вучић на представљању новог кинеског брзог воза: За сат и 10 минута од Београда до Суботице (ВИДЕО)

Фото: Новости/Танјуг

Макета на поклон

Председник Вучић добио је на поклон макету новог воза.

Председник у обиласку воза

- Баш лепо, свашта људи смислили - казао је председник по уласку у воз.

- Ово је друга класа. Шта фали другој класи? - пита се председник, додајући да је био сигуран да је реч о првој класи.

- Остаје да Војводину подигнемо, да Сомбор увежемо. Банат нам је мање развијен, морамо на томе да радимо. Морамо да замолимо Врбас и Суботицу, да они подигну своју инфраструктуру. Морамо да урадимо пругу Ваљево-Косјерић и Пожега-Прибој - рекао је.

ФОТО ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ

О изборима

Вучић је рекао да нема времена да се бави изборима.

- Не бавим се тиме. Знате ли колико је компликовано направити овај Сабор, знате ли колико нас проблема чека? Знам да имамо 11 милиона килограма шећера, 14 милиона килограма соли у робним резервама, па се тиме бавим. За мене су избори завршени, посао је на државним органима, институцијама. Ја сам рекао и једнима и другима шта мислим и да воде рачуна о народу. Немам времена да се бавим тим ко ће да формира власт на Врачару и Старом граду. Ако покажете да је неко убедљивије побеђивао у Србији, у Европи... Ја сам потпуно посвећен 2027. години и ономе што морамо да урадимо. Код нас је много вруће памети и врелог срца, али морамо да се вратимо на рационални ниво. Без економије нема ништа, она је основни елемент националне безбедности. Бавимо се сабором. Три вечери заредом радимо на сабору. Испратио сам Додика у Санкт Петербург, па смо наставили да радимо. Бавим се тима ко иде у Швајцарску, ко не иде, ту је и уговор о слободној трговини са Египтом, уговор о слободној трговини са УАЕ, хоћемо ли да имамо довољно нафте, кад ће да нам проради Костолац, зашто је гас са 300 и 320 долара скочио на 400 и 420, зашто је цена струје скочила на тржишту.

ФОТО ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ

О изборима у Нишу Вучић је рекао:

- Још прве вечери сам рекао све, у Новом Београду, Нишу и Врачару су прегледали листиће и све је онако како је било написано, један мање, један више, прихваћена је корекција. Ако говорите о опозицији, није опозиција добила велики број гласова, него је народ исказао незадовољство кроз гласове за групу грађана, који нису хтели да се везују за опозицију. Важно је да се сагледају неодоговорности о спровођењу једне добре политике. У складу са тим морају унутар партије да решавају проблеме. Али морају да разговарају и са онима који су добили не безначајно поверење. Друга листа тамо је листа господина Милића са 25 посто. Ја верујем у разум, да ће они моћи да разговарају.

Фото: Новости

Стигао председник

Председник Вучић је одмах по доласку у Техничко-путничку станицу Земун прокоментарисао како све лепо изгледа.

- Наручили смо пет електромоторних возила из Кине. Последњи треба да стигне децембра 2025. Радићемо тестове за пругу Београд-Суботица, већ у септембру и најкасније од 1. децембра, ако завршимо пругу до тада, а завршићемо, возићете се овим возом Београд-Суботица. На свака два сата ће ићи брзи воз. За разлику од претходног воза овај има прву и другу класу, 45 места у првој, 197 у другој. За сат и 10 минута ћете бити из центра Београда до центра Суботице - казао је председник.

Вучић је истакао да Србија у последњих 40 година није имала неку возну линију која је имала толико путника као линија Београд - Нови Сад.

- Поново смо оживели железницу, најквалитетније и најлепше возове увозимо. Надам се да ћемо да их ускоро и правимо. То би било веома важно за раст Србије - рекао је.

"Надамо се кинеској фабрици возова"

Председник је изјавио да се Србија нада фабрици возова која ће бити отворена захваљујући Кини и нагласио да су кинеским партнерима већ понудили неке локације.

- Ја се надам да ћемо добити од Кине фабрику, водили смо их на локације, понудили неке локације од Ћуприје, око Ниша, Алексинца, Краљева, да се искористи шта се може искористити у Смедеревској Паланци, видећемо шта ће наши кинески пријатељи да кажу. Надам се фабрици возова и радимо на томе, још нисмо довољно спремни из много разлога, али радимо на томе. Три дана након посете Сија, они су послали делегацију - рекао је.

О коментарима да је "Србија кинески вазал", Вучић каже:

- У последње време немам снаге и енергије да се расправљам. Србија и српски народ нису вазали, ми смо слободна земља, а Кина поштује нас.

"Воз је кренуо и тешко га је зауставити"

- Воз је кренуо и тешко га је зауставити. Све што се дешава, не бих да коментаришем ни Путинове ни Макронове изјаве. Све што се дешава у свету води нас у катастрофу. Може ли воз да преживи пад у провалију. За нас је страшно важно да сачувамо мир, народ, људе. Даћемо све од себе да Србија избегне сваки сукоб и рат. Наш јавни дуг је испод 50 одсто. Надам се да пре краја године можемо да добијемо инвестициони рејтинг, то показује да су нам стабилне јавне финансије - рекао је Вучић, коментаришући тренутну ситуацију у свету.

О Сабору

- Биће велика манифестација, желимо да покажемо јединство у опредељењу да не кријемо припадност истом народу, поштовање Дејтонског мировног споразума што се тиче Српске... Биће донето много важних одлука. Тражићемо своја права каква имају сви други народи. Ништа више од тога. Нећемо да учествујемо ни у ратовима, ни у сукобима, ни у рушењу међународно правно признатих граница. Ни у чему од тога. Једино што желимо су права за наш народ, каква сви други имају. Људи мисле да је то само састанак Вучића и Додика. Не, сваки министар ће примити свог колегу, фудбалски клубови исто. Свако је свог партнера пронашао. Много симболике, али и важних и конкретних ствари. Уплатићемо 10 милиона за пут Бијељина - Сремска Рача. Одлука о изградњи меморијалних центара, да са приче пређемо на дела - рекао је председник.

Он је навео да ће бити по 1.000 људи из Србије и из Републике Српске из културноуметничких друштава.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Све о новом возу

Кинеска компанија ЦРРЦ Чангчун дизајнирала је и произвела електромоторни воз Соко по мери за железничке пруге у Србији и Мађарској, имајући у виду посебности железничке пруге у Србији и Мађарској.

Воз има капацитет од 250 места и дугачак је 103 метра, а може развити брзину до 200 километара на сат.

Такође, направљени су тако да одговарају локалним културолошким карактеристикама.

Воз се састоји од четвора кола, двоје моторних кола и две приколице и у потпуности је усклађен са ТСИ системом.

Сва кола за седење провог и другог разреда поседују простор за инвалидска колица, тоалете за особе са смањеном покретљивошћу, простор за одлагање бицикала, кабасти пртљаг и друго.

Снага вуче је 2.700 киловата (кw).

Воз посудује систем тзв. интелигентног одржавања, то јест може да дијагностикује кварове и сметње на возу, побољшава ефикасност одржавања и оптимизује трошкове. Систем обухвата и праћање температуре на осовинама.

Такође, поседује интелигентни систем за продају карата, односно може приказати слободна и заузета места за путнике и информације о деоници у реалном времену.

На аутоматима и апаратима за кафу обезбеђено је онлајн плаћање.

Воз има интелигентни надзор, скоро 1.000 тачака за надзор које су распоређене по целом возу, од напајања, вуче, кочница...

Кориснички интерфејс за вожњу воза може да се прикаже на српском, мађарском, енглеском и немачком језику.

Дисплеј са информацијама о путницима у салону биће приказан на српском и мађарском језику.

Комплети литијум-титанатних батерија су окачени унутар воза и мога да обезбеде више од пет километара самосталног рада.

Воз има материјале који за 10 одсто имају већу стопу рециклирања и 15 одсто већу разградљивост.

Електромоторни воз СОКО компаније ЦРРЦ задовољава захтеве прекограничног саобраћања између Србије и Мађарске, опремљен је подсистемом контроле, управљања и сигнализације ЕТЦС-2, Индузијем и Мирелом.

Задоваљава захтеве за слободни профил у Србији и Мађарској и има четири пантографа од два различита типа, који испуњавају захтеве за контактну мрежу у Србији и Мађарској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО СА СКУПА ПС: Радујемо се времену када ће сванути нова српска зора када ће Србија бити још јача