У ХАГУ СВЕДОЧИ W01336: Одвели ме људи за ознакама тзв. ОВК, тукли и злостављали у близини Приштине

С.С.Р.

30. 05. 2024. у 12:08

ЗАШТИЋЕНИ сведок W01336, данас пред Специјализованим судом за злочине на Косову и Метохији у Хагу, у процесу против некадашњих лидера тзв. Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, говори о томе како су га ухапсиле особе које су носиле траке са ознаком тзв. ОВК и злостављале у близини Приштине.

У ХАГУ СВЕДОЧИ W01336: Одвели ме људи за ознакама тзв. ОВК, тукли и злостављали у близини Приштине

Foto: Printskrin

- Група наоружаних мушкараца са тракама на рукама са ознакама ОВК су га одвеле. Сведок је, наводно, везан и са повезом преко очију, претучен и одведен у празну кућу, где је малтретиран, и након тога одведен у недовршену кућу и заједно са другим људима смештен у подрум, где су испитивани и премлаћивани - пише у судској документацији на основу раније изјаве сведока тужиоцима. 

У судници је, у сажетку изјаве, наведено да је сведок са још двојим затвореника успео да побегне и потражи помоћ КФОР. 

Пре овог сведока, два дана је говорио аустрајски дипломата Јан Кикерт који је истакао да је у лето 1999. било "исељавања и убистава" Срба, али и да је "Тачи јавно осуђивао злочине и позивао да они престану, те да сви Срби који нису раније починили злодела над Албанцима остану на тзв.Косову".

Кикерт је рекао да су се Тачи и тадашњи командант тзв. Косовског заштитног корпуса Агим Чеку у јулу 1999. "дистанцирали" од масакра над 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко и обећали брзу истрагу. А да ће се лично укључити у истрагу тада је, по Кикерту, обећао и шеф Унмика Бернар Кушнер.

Ипак, починиоци злочина у Старом Грацком никада нису пронађени и ту лежи одговор на питање о "искрености" Тачија и Кушнера. 

Оптужница "четворку" терети за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и најмање 102 убиства у 42 нелегална притвора на Косову и Метохији и у Албанији од марта 1998. до септембра 1999, над Србима, Ромима и "нелојалним" Албанцима. 

Као саучесници у злочиначком удружењу, у оптужници су и: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сујелман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

СРАМ ВАС БИЛО! Енглези се баш плаше Србије, раде све да подигну тензије пред меч против орлова