ПОРУКА ШМИТУ: ЧИТАЈ АНДРИЋА ДА НАС РАЗУМЕШ

С. МИШЉЕНОВИЋ

30. 05. 2024. у 10:17

НЕМА ни елементарно знање о народима који живе у БиХ и региону. А то је јасно показао својом изјавом да му није јасно шта је званични Београд славио након гласања о Резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН. Зато би му било најбоље да, за почетак, прочита дела нашег нобеловца Иве Андрића.

ПОРУКА ШМИТУ: ЧИТАЈ АНДРИЋА ДА НАС РАЗУМЕШ

Фото: ОХР/Танјуг

Та препорука стигла је из Бањалуке Кристијану Шмиту, којег Република Српска не признаје за високог представника у БиХ. Политички лидери Срба у РС, наиме, сматрају да је већина Шмитових потеза, а који су изазвали директне последице по стабилност БиХ, последица његовог непознавања прилика.

- Сам себи постављам питање шта то славе Вучић и Додик. Не постоји начин за било какву врсту дисолуције. Ако дође до било какве блокаде институција БиХ, може доћи до последица које им се неће свидети. Додику поручујем - нема раздвајања - рекао је Шмит, у интервјуу за Федералну ТВ, али није коментарисао став сарајевског новинара Сенада Хаџифејзовића, дан након усвајања Резолуције, који је констатовао да су 84 гласа за Резолуцију о Сребреници мало, и подсетио да 109 земаља није гласало за предложени документ.

Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС, каже, за "Новости" да би за Шмита најбоље било да за почетак прочита Андрићева дела "На Дрини Ћуприја" и "Травничку хронику", па да онда прича о БиХ и народима који овде живе:

- То су базичне ствари након којих би могао нешто да прича по медијима. Он не разуме геополитичке односе, ни балканске прилике, не разуме ни Србију, ни Републику Српску, а поготово не српски народ.

Стевандић указује да се политички ауторитет може изградити избалансираним односима, да је Шмит по доласку у БиХ имао маневарски простор да га достигне, али да је очигледно одлучио да не буде коректан, а "злоупотребио је чак и то што га је председник Вучић примао у посету, што је чинио из одговорности коју има председник Србије". Како подсећа, након сусрета са Вучићем, Шмит се састајао и сликао са Аљбином Куртијем, чиме је показао свој "ауторитет".

Црна Гора о Јасеновцу крајем јуна?

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је на јучерашњој седници колегијума да ће Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу бити на дневном реду парламента крајем јуна.

Група посланика власти предала је 17. маја у процедуру Предлог резолуције, а из владајућег блока нису га једино потписали посланици двеју албанских коалиција - Албанског форума и Албанске алијансе. Већина за усвајање резолуције постоји и без њихова три гласа. Захтев да се поднесе документ испоставио је прошле седмице лидер ДНП Милан Кнежевић, а након што је премијер Милојко Спајић саопштио да ће Црна Гора на ГС УН подржати Резолуцију о Сребреници. В. К.

Он даље истиче да је, што се тиче Срба из РС, Шмит фактор нестабилности и неко ко не дозвољава договор народа у БиХ:

- Недостатак властитог ауторитета Шмит налази у саопштењима америчке и британске амбасаде, а не у поштовању народа у БиХ. Српска је надживела све високе представнике. Они су завршавали каријере и одлазили, а Српска је остала и развија се и јача.

Гостујући на ФТВ, Шмит је потврдио и то да је Србија, заједно са Хрватском, гарант интегритета БиХ, а што званични Београд и Бањалука упорно понављају политичком Сарајеву, а које упорно не жели да прихвати ту чињеницу. Немац је имао поруку и за Додика:

- Морамо бити врло јасни и рећи ствари простим речима. Нема одвајања, морам бранити Дејтонски споразум, он говори о територијалном интегритету и ја и сви из међународне заједнице сматрамо ову ствар врло озбиљном, као и сам народ.

Резултат приказан на 100 панела

НА 100 лед-панела у Бањалуци и широм Српске исписани су резултати гласања о Резолуцији о Сребреници. Фотографију једног од њих, на којем стоји резулат 109:84, објавио је председник РС на мрежи "Икс", и написао: "Овако данас изгледа Република Српска, једна порука - Поносне Српска и Србија".

Сарајевска Н1 тврди да је резултат лажан, иако је идентичан оном који је саопштио уредник ФТВ Сенад Хаџифејзовић, али они нису реаговали када је он изнео тај податак.

Управо тим изјавама око заштите Дејтонског споразума Шмит се, "посипа пепелом", јер је потврдио оно што Српска поручује већ годинама - да се "Дејтон" мора бранити и поштовати, али не да се мења како политичко Сарајево то затражи.

Из Бањалуке поручују Шмиту и да, кад већ прича о заштити Дејтонског споразума, онда треба да престане да га крши наметањем разних закона који задиру у надлежности РС.

На питање - да ли се Додику може понудити мирно укидање РС, ако он буде инсистирао на мирном раздруживању, Шмит каже:

- Ентитети имају право на постојање, они су део "Дејтона". Можда је мало чудно схватити ту ствар, али ако постоје гаранти за постојање Републике Српске у међународном праву, онда то није Додик, то сам ја. Ја ако спроводим мој мандат, ја онда гарантујем то и све док се седи и разговара о амандманима на Устав, ствар је у томе да се то мора урадити заједно. Дакле, оба дела земље морају да одлуче заједно о томе.

Бугарка oдбила директиву Софије

БУГАРСКИ премијер Димитар Главчев упутио је сталној представници Бугарске у УН Лачезари Стоевој писмо у којем је од ње затражио да буде уздржана током гласања на Генералној скупштини о Резолуцији о Сребреници, пишу "Факти". Она је то одбила и гласала је за декларацију чији је Софија била и коаутор.

Сајт "Бирд" објавио је документа из којих се види промена става Бугарске, након разговора између председника Србије Александра Вучића и бившег премијера Бојка Борисова. Стоева је одбила директиву премијера и у одговору је навела да би промена става у последњем тренутку утицала на репутацију земље.

Ова изјава Шмита око договора "оба дела земље, посебно је, кажу у Српској, смешна јер долази од човека који заједно са америчким амбасадором у БиХ минира сваки договор политичких лидера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ДОВЕЛИ АРЕНУ У ЗАГРЕБУ ДО УСИЈАЊА: Саша Матић и Милица Павловић запевали заједно - певач прекинуо одмор да би гостовао на концерту (ВИДЕО)