"ЈОШ ЈЕДАН ПОКУШАЈ ЗАПАДА ДА ПРЕКРОЈИ ИСТОРИЈУ": Захарова јасна - Резолуцијом о Сребреници кажњавају српски народ за слободно мишљење

Срна

25. 05. 2024. у 20:49

ИЗА демагошке хуманитарне реторике о резолуцији о Сребреници види се јасна намера да се сва одговорност за југословенски сукоб свали на српски народ, западни представници ће бити одговорни за катастрофалне последице, оценила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

ЈОШ ЈЕДАН ПОКУШАЈ ЗАПАДА ДА ПРЕКРОЈИ ИСТОРИЈУ: Захарова јасна - Резолуцијом о Сребреници кажњавају српски народ за слободно мишљење

Фото: Профимедиа

Захарова је нагласила да ће документ који је усвојила Генерална скупштина УН само погоршати постојеће разлике, повећати конфликтни потенцијал на Балкану и угрозити Дејтонски споразум.

- Република Српска је више пута и упорно протестовала против овог документа. Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је писма генералном секретару УН и председнику Генералне скупштине УН, као и државама чланицама УН, у којима их позива да спрече усвајање ове резолуције, које је тешко уз драстично заоштравање ситуације у БиХ и на Балкану у целини - рекла је Захарова.

Према њеним речима, представници земаља НАТО-а сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, укључујући Сребреницу.

Захарова је истакла да је овај документ још један неодговоран покушај Запада да прекроји историју и запечати тумачење етничког сукоба у бившој Југославији и сродних догађаја које одговара њиховим геополитичким интересима.

Она је нагласила да је реч о резолуцији наглашене политизоване и антисрпске природе.

- Иза демагошке хуманитарне реторике види се јасна намера да се сва одговорност за југословенски сукоб сваљује на српски народ, кажњавајући га за слободно мишљење, независност и одбијање да се повинује наредбама НАТО-а - навела је Захарова.

Што је још горе, додала је, спонзори и присталице овог документа у Генералној скупштини УН имали су дрскости да за његову сврху прогласе "промовисање међунационалног помирења и јединства три народа у БиХ /Срба, Бошњака и Хрвата/".

- Чврсто верујемо да ће овај потез имати обрнут ефекат. Предлагачи резолуције и они који су је за њу гласали не могу бити несвесни тешке ситуације у БиХ, где су већ дуже време грубо нарушени легитимни интереси Републике Српске, једног од два ентитета БиХ - навела је Захарова.

Генерална скупштина УН је 23. маја изгласала резолуцију којом се 11. јул проглашава Међународним даном размишљања и сећања на геноцид у Сребреници 1995. Документ је усвојен са 84 гласа за, 19 против, укључујући и Русију, уз 68 уздржаних, док 21 земља није гласала.

Фото: Принтскрин

- Сарајевски политички представници су се залагали за ову резолуцију са упорношћу достојном бољег циља, чиме су грубо кршени Устав БиХ и Дејтонски споразум, за који је потребна консензусна одлука Председништва БиХ - рекла је Захарова.

Њихову идеју, каже, снажно су подржали представници земаља НАТО-а, наводећи да су бескрупулозни спонзори ове антисрпске иницијативе били су Немачка, земља која је крива за највећи геноцид у историји друштва током Другог светског рата, и, нажалост, Руанда.

Захарова је напоменула да је руска страна током брифинга Савета безбједности УН о БиХ 30. априла, који је затражила Русија, истакла претње Дејтонском споразуму, укључујући и оне које произилазе из усвајања резолуције о Сребреници, објављено је на сајту руског Министарства.

- Међутим, западни представници нису хтели да слушају ни нас ни Србе. Они ће бити одговорни за катастрофалне последице - упозорила је Захарова.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

МАРИЈА И РЕЉА ОДМЕРИЛИ СНАГЕ: Публика бирала победника - ево ко је добио већи аплауз